Nazlı Orta

YARADAN IŞIĞIYLA SEVEBİLMEK

Nazlı Orta

 

 

"Sevgiyi muhteşem bir iyilikle,

yücelikle düşünmek gibi evrensel bir hatamız var.

Oysa bencil bencilce sever, zalim zalimce.

Ve Morisso devam eder

"Sevgi asla sevenden daha iyi değildir."

Lisans düzeyi kpss türkçe sorusu olarak bu yıl çıkan bir sorunun pasajından bu satırlar. Soruyu okuyunca altını çizerek tekrar okudum. Kelimelerin derinliği öyle güzel bir tat bıraktı ki o an zihnimde, sınavda olduğumu unutup lezzetli bir yemek tatmışım hissiyle hazmedene kadar okudum. Farkettim ki, gemime aldığım yükler sevgiye dair. Farkettim ki en çok severken incinmişliklerimizde, kendimizi sorgulayıp duruşumuz boş yere. Oysa herkes kendi kabının şeklini alıyor ve yüreğinin büyüklüğünce akabiliyormuş. "Sevgi asla sevenden daha iyi değildir" de takıldım sonra. İyi yada kötü diye tanımlamak değil mi zaten en büyük yanılgımız… Evet, bencil bencilce sevecek elbet, zalim zalimce. Aksini bilememiş ki, öğrenememiş ki uygulayabilsin. Balığa neden uçmuyorsun demek gibi. Yüreğinde olmayan bir duyguyu beklemek, bak ben böyle güzel seviyorum sen neden böyle değilsin demek, ilişkilerdeki temel sorunlarımız oluyor sanırım. Halbuki topu tüfeği kuşanmadan, haklı yada haksızlığı bir köşeye bırakıp bizde var olanı dökebilsek tüm sıfatlardan uzağa belki de karşımızdaki mermere bile şekil alma şansı tanımış olacağız. Bu kadar zahmete değer mi peki derseniz, onu da size ve içinizdeki sevginin yüceliğine bırakıyorum. Öyle ya herkes kendi içindekinden emin olabiliyor yalnızca. Emin olduğun bir sevgide de karşıdaki zalim midir, bencil midir, iyi midir, kötü müdür sorgulamaları, anlamını yitiriyor.

 

Sen güzel sevebiliyorsan gerçekten balık uçamıyor belki ama sen onunla yüzmeyi öğreniyorsun, gökyüzünün güzelliklerini ona kendi gözlerinle rehber olarak çiziyorsun, onun suyuna değebilmeye şükredip, denizle gökyüzünün kesiştiği ufuğu ev kılıyorsun gönlüne. Velhasıl dışarıdan bakan değil yaşayansan sevdayı, karşıdakinin olabilirliği değil, senin o yolda yürüme arzun belirliyor, herşeyden öte buluşma ihtimaliniz olan o yüceliği. Ama yok ben karaktere önem veririm, kendimi yoramam, adam gibi sevsin diyorsanız o zaman koşullu sevginizde, yüce iyiliğinizden ve de çok güzel seviyorum be diyişlerinizden dem vurmak manasız gibi. Ne dersiniz..?

 

Bencilin bencilce, zalimin zalimce sevgisini bile tatlı dilinizle evriyebileyeceğiniz zenginlikte bir yürek diliyorum. Harika ve sevgi dolu bir hafta geçirmeniz dileğiyle 

Yazarın Diğer Yazıları