Nazlı Orta

BİRİ ALTMIŞBİR GEÇE SEVEBİLMEK

Nazlı Orta

 

 

Bazı şeyler vardır incecik bir çizgi üzerine kurulu olan.. Bazı durumlar olur, anlık bir yitiş yada kazanışa sebep olan.. Bazı kelimeler vardır, ortasına bıraktığın bir - ama- sözcüğü gibi öncesindeki manayı geçersiz kılan..  

Ve de geç kalınmış hiçbir şeyin çaresi yoktur; bu hissi vererek yaptığımız, eze eze geç kalıp telafi etme çabalarımızın boşa kürek çekmek olması gibi.. Bu durumda gönül almak nerede kalıyor diye düşünüyoruz. Ve hemen cevabı geliyor ardından. Mesele inceden bir kırılmışlıksa, inceden bir güzellikle elbette tebessümler sunuyoruz karşımızdakine. Orada ertelenme olmadığından, değersizlik duygularıyla boğuşmuyoruz. Buna sebep olmuyor en azından kıymet verdiğimiz. Ama yok eğer mesele incecek bir bıçak gibi sizi ve o güzelim yüreğinizi kesebilecek bir durumsa bunu onarmak mümkün olmuyor. En fazla bir uzvunuzu yitirerek devam edebiliyorsunuz yola. Oda varmayı dert etmediğiniz durumlarda. An'da kalarak şükrettiğiniz olaylarda. Ve de yine sevdiğinize kıyamamak duygusuyla.

 

Bazen de bir durum sizi yaralar ve siz o yarayı açana öyle sonsuzsunuzdur ki eyvallah diyerek ilerlemeye çalışırsınız. Bazen kanarsınız iki tatlı söze, bazende kanmak istersiniz. Geç kalınmışlık ise kan kaybından öldüğünüz sırada yarayı açanın lütfedercesine size kan verme isteğindedir. Oysa artık damarlarınızda akacak bir kana ihtiyaç yoktur. Yokken farketmiştir son noktada olduğunuzu. Bazen onu bile farketmeyebilecek körlükle, dem vurur yaşam koşullarından. Oluk oluk kanatırken sizi ötelenmişlikler deryasında, neden bıraktınlarla, nasıllarla sitem edebilir size. Sizi öldürüp sonra da sevse gitmezdi diyebilir mesela. Sadece elini uzatsa tamam diyebilecekken siz; o, orada, öylece durabilir. Herşeye muktedirken bu gücünü es geçip, herşey bitmişken nasılsın peki sıradanlığıyla sizi yokedebilir.  

 

Ne büyük cesaret ve insan olma hissidir değil mi, ben buradayım demek, ben elimi taşın altına koyuyorum demek, ama dersem önceki cümlenin anlamı olmaz diyip birlikte olabilmek adına - bununla birlikte- diyerek kendini ifade edebilmek. Sorumluluk almak, çok istediğin birşey için bu isteğini evrene de, kendine de, karşıdakine de gösterebilmek. Kirpiğim ağrıyor dediğinde, böyle şey mi olur demek yada susmak yerine, kirpiğinden öpebilmek bir dostun, bir eşin, bir çocuğun yada sevgilinin… Ne büyük cesaret içinde var olduğunu söylediği sevgisi için, kendi içindeki tüm yaşam şartlarıyla hesaplaşabilmek…

Önlemler almayı akıl edemeden, endişelenebilmek, lütfen iyi ol diye dualar sunabilmek, kaybetmeden sevebilmek, kırmadan görebilmek, geç olmadan varabilmek.. İnsan olmak, sevebilmek, yaşadığını hmek bunlar değil mi sizce de? İnsan olmayı ve de sonsuz merhametle, hesapsız, kuralsız sevmeyi, değer verip bunu gösterebilmeyi seçiyorum demektir belki de yaşayabilmek kim bilir?

 

Yaşabildiğimizi htiğimiz bir ömür, geç kalmadan varabildiğimiz sayısız güzelliklerle, sevgi dolu, korkusuz insanlar olabilme temennisiyle, harika bir hafta geçirmenizi diliyorum

Yazarın Diğer Yazıları