Bahaddin Yeşilkaya

KORONA, BİR FIRSAT YA DA BİR ŞANS OLABİLİR Mİ?

Bahaddin Yeşilkaya

Neden olmasın!
Ama Nasıl? 
İster fert ister ülke olarak bir şans ya da bir fırsat olsun demek istiyorsanız, bende derim ki, alın size koca bir şans alın size koca bir fırsat.
Nasıl derseniz eğer? 
Derim ki, KORONA, ila nihayet devam edecek değil. Sanırım bunu bilmeyen de yoktur. 
Ama ve lakin nasıl ve nasıl bir yol? 
Bana göre bu yol tam da “Bir MUSİBET bin NASİHAT” gibi. Aslında bütün bir çıkarım tam da bura da.
Yani eski bildiğimiz dünya hiçbir zaman bir daha eskisi gibi bir dünya olmayacak/olamayacak. Bunu biliyoruz ve görüyoruz. 
Ne demek istiyoruz?
Bunun anlamı şudur. Bir kere bugünkü dünyanın statükosu bugünkü yapısıyla sürdürülemez olduğu bir gerçektir. Bunu bu PANDEMİ sürecinde herkes şahit oldu. Yani dünya istese de istemese de Kartlar yeniden dağıtılacak ve roller yeniden belirlenecek. Bu kaçınılmazdır. Bütün bunlar olacakken, millet ve ülke olarak bir pro aktif hamle ile kurulacak bu yenidünya nizamında nasıl bir yer alacağımızın hesabını gecikmeden yapmak zorunda olmamız.
Bunu başarabilirsek eğer millet ve memleket olarak sınıf atlamışız demektir. 
Yani bundan böyle rüzgârın ne yandan esmesinin hiç mi hiçbir kıymeti yoktur. 
Çünkü uçak artık take off pozisyonda.
Ve tabii ki, bu RESMİ doğru okursak eğer. Bunu yapmak bizim elimizde ve tamamen bize bağlıdır.
Aksi durum, geçen yüzyılda olduğu gibi bir ıskalama daha yaşanırsa, beslenen ümitler bir başka bahara kalır ki, buna ne lüksümüz ne tahammülüz ne de sabrımız vardır. Ve bu memlekete bu kötülüğü yapmaya da hiç kimsenin hakkı yoktur. En azından ben bu kanaati taşıyorum.
Çünkü bu bir yeni devirdir ve top yekûn olarak biz bu yeni bir devire var gücümüzle hazırlıklı olmalıyız.
Zira, erken kalkan yol alır.
Dolayısıyla en evvel ve ivedilikle, KORONA öncesi durumun şöyle bir RÖNTGEN’ ini, hatta yetmez, bir MR ‘ını, o da yetmez bana göre bir TOMOGRAFİ’ni çekmek olmalıdır. Yani bir büyük SWOT analizi. 
Bu da; KORONA öncesinde ülkelerin ya da milletlerin içinde bulunduğu durumu kılcal damarlarına varıncaya kadar her bir yandan analizini yaparak, her bir açıdan zayıf, güçlü ve tehdit yönünü tespit ederek, buna göre ortaya çıkacak hangi bir fırsat ya da fırsatlar zinciri varsa, bir yol haritasını belirlemek olmalıdır. 
Bu millette bu irade ziyadesiyle mevcuttur. Bunu bu KORONA döneminde yeterince gördük ve de yaşadık.
Hiçbir millette ve hiçbir ülkede görülmeyen bir pratiklikle bir dönüşüm ortaya konuldu. Sağlık sektöründe olan bitenler bunun canlı örneklerinden sadece bir tanesidir. Bu da bu millettin istemesi halinde ne denli zeki, yetenekli ve kabiliyet sahibi olduğunu göstermektedir. Yeter ki, bu millette ve evlatlarına fırsat ya da fırsatlar verilsin.
Malum, insanlık tarihinde büyük medeniyetler, uygarlıklar kurmuş olan milletlerin gerisinde ya da arka planında, ya güçlü inanç değerleri ve güçlü kültür birikimleri, ya büyük savaşlar yaparak güç devşirmeleri, ya teknolojik devrim yaparak rasyonel üstünlükleri ya da yaşanan büyük felaketler sonrasında elde edilen fırsatları zamanında ve yerinde kullanarak sahip olduğunu, görüyoruz ve biliyoruz. 
Bugünlerde de tıpkı geçmişte olduğu gibi dünya belki de tarihin akışını değiştirecek KORONA Virüs PANDEMİ siyle karşı karşıyadır. 
Ve bu PANDEMİ bütün bir insanlığı esir almış durumda. Bu ana dek bildiğimiz tüm gelişmiş hatta süper gelişmiş milletler, bu virüs karşısında acze düşmüş ve tam olarak nasıl bir yola başvuracaklarını bilmez durumda. Yani tam bir sersemlik hali. 
Buna karşın hamt olsun ülkemiz, bu PANDEMİ karşısında bir ön alarak diğer birçok gelişmiş hatta süper gelişmiş ülkelerin düştüğü duruma karşın süreci çok daha iyi bir şekilde yönetmiş ve her yönden zayiatı en az da tutma becerisini göstermiştir. Bunu sağlık alanında yapılan filyasyon (kaynak vaka ve temas zinciri) gibi orijinal yaklaşımın yanı sıra kendine özgü hasta tedavi yöntemlerini ortaya koymaktadır. 
Bu yeniliklerden cesaret alarak bu PANDEMİ sonrası dönemde gerek girişimci olarak ekonomik alanda gerekse devlet olarak uluslararası platformlarda proaktif bir anlayışla önümüze çıkan ve ayağımıza kadar gelen bu büyük fırsatı ya da şansı çok iyi değerlendirmek ve hak ettiğimiz yeri bir an önce alarak gelmemiz olmalıdır.
Sonuç olarak; bu PANDEMİ insanlıktan birçok şeyi götürdüğü gibi, eğer sonrasını iyi okursak öyle inanıyorum ki, milletimizin geleceği için çok büyük fırsatları da barındırdığı şüphe götürmemektedir. Bu millette bu feraset vardır. Ve inancı

Yazarın Diğer Yazıları