Ayşe GÜNEŞ

YİTİK İLACIMIZ ''MERHAMET''

Ayşe GÜNEŞ

Merhameti acımak olarak düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz…
Acıma yukarıdan aşağıya doğru bir bakıştır. Merhamet ise hepimizin aynı Rabbin kulları olduğumuz gerçeğinden hareketle karşımızdaki insanın derdiyle dertlendiğimiz gibi aynı zamanda onun için harekete geçip bir şeyler yapabilmektir. Bu yönüyle baktığımızda merhamet insanlara iyiliği taşımanın en soylu biçimlerinden biridir.
Gerek Nietzche gerekse de Freud için bilinçdışı, dışarıya çıkma imkanı bulamayan zalim ve vahşi içgüdülerin alanıdır. Doğu öğretileri ise bunun aksine insan tabiatının özde merhametle dokunduğunu söylemektedir. Şüphesiz ki burada doğu öğretilerinin görüşü daha makul gözükmektedir. Çünkü, insan sevgisi gibi insanlığı yücelten erdemlerin çoğunun kökeninde aslında merhamet vardır. Bununla beraber insanın yaradılışında var olan merhamet, insanın başkalarına kötülük etmesini engellediği gibi zor durumda olan başkasına yardım etmemiz için bizi harekete geçiren güçtür. 
Doğu öğretilerinin görüşünü destekleyecek bir kavram olan ‘‘Ayna Nöron’’ özellikle sinir bilim literatürüne girdi. Küçük bir bebek ağlamaya başladığında, yanında bulunan diğer bebekler de o ağlayışa bir ağlayışla cevap verir. Bu çok enteresan bir şey. Kişi karşısındaki insanın çektiği ıstırabı yüzünden htiği anda, ıstırabı çekenin beyninde harekete geçen hücrelerin aynısı, kişinin beyninde de harekete geçiyor. Ayna Nöronlar, yani insan beyni, karşısındakinin ıstırabını hemen hissediyor ve aynı anda ona bir cevap veriyor. Bu gerçekten büyük bir buluş. Bu buluş bize empati duygusunun, başkasını anlamanın insanın ruhuna zaten kodlu olduğunu söylüyor. 
24 Ocak Elazığ depremini yaşamış biri olarak; depremin, halk olarak bizde ‘‘biz’’ kavramının önemine dikkat çektiğini, her ne kadar kendi acımız, kendi korkularımız olsa bile onları bir yana bırakıp acı çeken başkasını da düşünebildiğimizi, başkasının acısını içimizde hissedebildiğimizi ve bu acıyı az da olsa hafifletebilmek için eyleme geçebildiğimizi gördük. Ve bunu hep beraber yaşadık..
Burada değinmek istediğim nokta insanlar birbirlerine merhamet, diğerkamlık gibi bazı soylu hislerle bağlıdırlar. İçinde bulunduğumuz bu zorlu günlerde en çok da merhamete ihtiyacımız var. Gelin bizler de ellerimizi güzel şeyler için yoralım, merhametimizi kaybetmeyelim ki önümüzdeki fırsatlar çoğalsın ve dünyamız daha yaşanılabilir bir yer olsun..

Yazarın Diğer Yazıları