Ayşe GÜNEŞ

Yaşantının Önemi

Ayşe GÜNEŞ

Söz, önemlidir. Tarih boyunca sözün kıymetini çok iyi anladık. Bir sözü söylediğin anda öyle bir şeyin gerçekleşme olasılığı artar. Ancak şu da bir gerçek ki bir şey sadece sözde kalırsa bunu davranışlarımıza yansıtmadığımız takdirde gerçek dünyada somutlaştırılmadığı için pek de önemi kalmayacaktır. Burada dikkat çektiğim nokta yaşantının gerçekliği ve bu gerçekliğin bize,  hayatımıza yansımasıdır. 

Yaşamımızın etki boyutunu çevremize verdiğimiz mesajlar oluşturur. Ve bunu elbette ki davranışlarımız belirler. Burada etki boyutu iki boyutludur. Birinci boyutu, bizim davranışlarımızın başkaları üzerinde bıraktığı iz, bıraktığı tutumdur. İkinci boyutu ise kendi davranışlarımızın bizim kendi üzerimizde bıraktığı iz, bıraktığı tutumdur. Bu ikinci boyuta dikkat çekmek istiyorum. Çünkü bizler yaşantımızla, meşguliyetlerimizle bir bütünüzdür. Burada bunun önemini görmemizin yaşamımızı değerlendirmede büyük katkısı olacaktır. Düşüncelerimiz yaşantımıza yön verdiği gibi bunun tam tersi yaşantımız da düşüncelerimize yön verir. Burada yine bir noktaya dikkat çekmek istiyorum. Çoğumuzun yaşamına yön verip yaşamımızın başköşesine hükümdarlık tahtını kuran sosyal medya, maalesef ki yaşamımızın yüzde çoğunu kapsar duruma gelmiş bir vaziyette. Hepimiz yaşamımızda gün boyu işlerimizi yetiştiremediğimiz için şikâyet ediyoruz ancak nedenini irdelemek aklımıza gelmiyor. Kullandığımız çoğu şey gibi bilinçli kullanıldığında elbette ki sosyal medyanın da bize birçok avantajı olacaktır. Ancak geldiğimiz noktada şu da bir gerçek ki biz bu avantajları dezavantaj haline getirdik. Sosyal medyanın bize yararından çok zararı dokunur hale geldi. Bizim için kıymetli olan zamanımızın çoğunu sosyal medyada, saçma sapan sitelerde oyalanarak geçiriyoruz. Günde 3 saatten fazla sosyal medyada boş boş dolanan kişi bağımlı sayılıyormuş. Sanırım çoğumuz bağımlı olmuşuz. Bunun farkında olmak bile bu konuda atacağımız ilk adımdır. Gelin, yavaş yavaş, adım adım bu bağımlılığımızdan kurtulalım derim. Gelin, yaşamımızın endeğerli unsuru olan zamanımızı heba etmeyelim zamanımızı daha verimli kullanalım.

Başarı yaşantı ile gelir, mutluluk yaşantı ile gelir, yaşamın bize sunacağı güzellikleri biraz da yaşantımız ile bizler elde edeceğiz. ‘‘Kader gayrete âşıktır.’’ sözünün bize vermek istediği mesaj da budur aslında. Yaşantımızda gösterdiğimiz çaba, yaşamımızın kalitesi geleceğimizin kalitesini de gösterir. İnsan gün içinde yaptıklarıyla bir bütün olarak var olur. Gün içindeki meşguliyetlerimiz aslında bizim sözlerimizi, düşüncelerimizi de belirler, inşa eder. Bu nedenle meşguliyetlerimizi seçerken dikkat etmemizde fayda vardır. Zamanımızı heba etmeyip verimli geçirdiğimiz takdirde farkı göreceğiz, çoğu şeyin nasıl değiştiğinin farkına varacağız. Kısacası yaşantılarımıza yön vererek, kendi tercihlerimizle,yaşama bakan gözlüklerimizin rengini bizler değiştirebiliriz. Yaşamımızın ritmini doğru tercihlerle doğru bir şekilde ayarladığımız zaman çoğu şey daha farklı olacaktır. 

Kalın sağlıcakla

Yazarın Diğer Yazıları