Ayşe GÜNEŞ

PANDEMİDE ÖĞRENCİ OLMAK

Ayşe GÜNEŞ

 

Geçen gün dönem dersimiz olan Rehberlik ve Özel Eğitim dersine çalıştım. Bu derse çalışırken okullarda bulunan rehberlik hizmetinin görevleri arasında;  öğrencilerin sahip oldukları nitelikleri fark etmelerine yardımcı olmak, öğrencinin kendi potansiyelini keşfetmesini sağlamak, topluma uyum sağlamasına yardımcı olan seçimleri, planları yapması ve kendisine uygun kararları vermesine yardımcı olup bununla birlikte bireyin kendisini tanımasına ve kendisini gerçekleştirmesine yardımcı olmak gibi hizmetlerinin olduğunu gördüm.  Bu husus aslında öğrenciler için çok önemli. Öğrenciler okullarda normal derslerine girerken ayrıca derslerle ilgili bir sıkıntı olsun veyahut başka bir sorun ile karşılaştıkları zaman okulun Rehberlik Servisinden ek bir destek de alabiliyorlardı. Bununla birlikte öğrenci, sıkıntılarını ikinci bir kişiye anlatabilme fırsatı bulup ruhsal bakımdan rahatlıyor, zihnindeki soru işaretlerine bir nebze de olsa cevap buluyordu. Ancak hepimizin bildiği gibi yaklaşık bir yıldır dünyada ve ülkemizde mevcut bulunan pandemi süreci ile beraber hayatımızda birçok şey aksaklığa uğradı ve bundan toplumun her kesimi olumsuz etkilendi. Olumsuz etkilenenler arasında öğrenciler de bulunmaktadır. Çünkü öğrenciler online eğitim ile derslerine devam etmek zorunda kaldılar.

Pandemiden önce, aileler, çocukları bilgisayar başında oturduklarında ya da eline telefon aldıkları zaman derslerden geri kalırlar diye onları uyarıp derslerine çalışmaları gerektiğini söylerdi. Ancak pandemiden sonra maalesef öğrenciler yüz yüze eğitimden mahrum kalıp uzaktan, sanal ortamda derslerine katıldılar. Uzaktan eğitimde de derslerine internet üzerinden bilgisayar ya da telefondan devam etmekteler.

Bir üniversite öğrencisi olarak online eğitimin beraberinde getirdiği sorunları bizzat kendim yaşadım. Öğrencileri bekleyen sorunların başında; sanal ortama fazlasıyla maruz kalmak, derslerin başında otururken hareketsiz kalmak gibi sorunlar gelmektedir. Burada en büyük görev tabii ki de ebeveynlere düşmektedir. Öğrencilerin bu süreci en az olumsuzlukla atlatması için aileler çaba göstermeli, çocuklarına karşı daha fazla anlayışlı olmalıdır. Çocuklarının derslerine katılım sağlayabilmeleri için uygun ortamı hazırlamalılar. Ancak tabii ki derslerin dışında evde hareketsizliği en aza düşürebilmek adına çocuklarıyla beraber başka etkinliklerde yapabilirler. Onlarla beraber hem eğlendirici hem öğretici oyunlar oynayabilir onun dışında mesela onlarla beraber kitap okuma saatleri düzenleyebilirler. Bu tür etkinlikler çocuğun sürekli dersin başında oturup dersten sıkılmasının önüne geçip zamanı daha iyi ve verimli kullanılmasını sağlar.

Uzaktan eğitimle normal işleyen düzenleri bozulan öğrenciler gerek yaşadıkları kaygı nedeniyle gerek de düzenlerinin bozulması nedeniyle derslere konsantre olamadıkları gibi internet sıkıntısı yüzünden derslere giremeyen öğrencilerimizde bulunmaktadır. Her ne kadar bunun önüne geçebilmek için öğrencilere tablet dağıtılıp internet yardımı yapılmaya çalışılsa da bu yeterli olmamaktadır.

Pandeminin öğrencileri olumsuz yönde etkilediği diğer bir konu ise öğrencilerin öğretmenleriyle göz göze gelememesidir. Bu bir öğrenci için çok önemli bir mevzu. Ünlü Psikolog Doğan Cüceloğlu’nun ‘Öğretmenim Bir Bakar mısın?’ adlı kitabında bahsettiği gibi: ‘‘Hangi eğitim sistemi içinde olursa olsun, teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin, öğretmenin öğrenciyle göz göze geldiği bir an vardır. O an öğretmen,  öğrencinin gönül kapısından girerek zihnine ulaşır. Ve o an eğitim başlar. O an başlayan öğretmenin gücü binlerce yaşam inşa eder…’’ Eğitimde öğrenci için öğretmen, vazgeçilmez unsurdur. Burada geleneksel eğitim sisteminde olduğu gibi öğretmenin sadece bilgiyi aktardığı, öğrencinin ise herhangi bir çaba sarf etmeden o bilgiyi aldığı bir ortamdan bahsetmiyorum. Öğretmen, öğrencinin kendisini keşfetmesini, kendi potansiyelinin farkında olup kendini ve çevreyi tanıma yolunda öğrenciye bir yol gösterici olur. Ve burada da öğrencinin öğretmeniyle göz göze gelmesi aslında eğitimin yarısı olup öğrenci için çok anlam ifade eder.

Yaşadığımız bu zorlu günlerin son bulduğu, öğrencinin öğretmeniyle göz göze gelip derslerine kaygının, endişenin olmadığı bir ortamda devam ettiği güzel günleri en yakın zamanda görmek dileklerimle… Selametle kalın

Yazarın Diğer Yazıları