Ayşe GÜNEŞ

Manipülasyon Kurbanlığı

Ayşe GÜNEŞ

Hayatınızı etkileyecek çok önemli bir tercihin arifesindesiniz. Yıllarca hayalini kurduğunuz fakülteye başvuru yaparken çevrenizden telkinler gelmeye başlar: 
-Hata yapıyorsun çünkü o bölümün önü kapalı, boşta kalırsın
-Derslerde zorlanırsın, yapamazsın, sana göre bir bölüm değil!
-Bence (…) yönelmelisin… Gibi sözlerle hem kişiyi kendi kararlarından vazgeçirmek hem de kendi istekleri yönde yönlendirmek niyetinde olan insanlar maalesef ki mevcut bulunmakta. Burada akla gelen soru bu kişilerin böyle davranmasının altında yatan sebeplerin neler olabileceğidir. Bunun gibi yine herhangi bir mevzu hakkında kararınızı vermişken etrafınızdan biriyle konuştuktan sonra o kararınızı değiştirdiğiniz oldu mu hiç? Çok sevdiğiniz bir arkadaşınız hakkında üçüncü bir kişinin olumsuz sözlerinden sonra sevdiğiniz arkadaşınız ile ilgili düşüncelerinizin değişime uğradığı oldu mu? Etrafınızdaki insanların fikirleri sizin için ne kadar anlam ifade ediyor? 
Yönlendirme sanatı olan manipülasyon kavramının anlamına bakacak olursak, manipülasyon, bir kişinin başka bir insanın vermiş olduğu kararları, inandığı doğruları, istek ve arzularını hatta davranış şekillerini kendi istediği yönde istek ve düşünceleri çerçevesinde yönlendirmeye, değiştirmeye çalışmasıdır. 
Küreselleşme ile küçülen dünyada çoğu şey değişime uğradı. İnsanların algılama düzeyleri, yaşayış tarzları hatta zihniyetleri bile değişime uğradı. Tabi burada küreselleşen dünya ile   manipülasyon artık tikel mevzu olmaktan çıkıp evrensel bir gerçeklik haline gelmiştir. Bu durumla birlikte büyük insan kitlelerini yalan, hedef şaşırtma gibi yöntemlerle provokasyona getirmek daha kolay hale gelmiş bulunmakta. 
Burada geniş kitlelere hitap eden sosyal medyanın rolü çok büyüktür. Manipülasyon teknikleri ile uydurulmuş bir haberi düşündüğümüz zaman bu durumun vahametliğini görebiliyoruz. İçinde bulunduğumuz teknoloji çağında bilgiye erişim kolaylıkla sağlanabilmekte ancak bu durum bilgi kirliliği gibi sorunlara da ortam açıyor. Bu bağlamda sosyal medya platformlarında fazlasıyla yanlış bilgilerle karşılaşıyoruz. Burada bu durumun farkında olmak ve farkındalık oluşturmak ‘‘manipülasyon kurbanlığı’’ nı bertaraf edecektir.
Aslında manipülasyon olgusu hayatımızın sadece bir noktasında değil her aşamasında var ve olmaya da devam edecek. Etrafımızda bizleri yönlendirmeye çalışan uyarıcılar varlığını sürdürmeye devam edecektir. Evet karşımızdaki insanların düşüncelerine elbette ki önem vereceğiz. Ancak burada dikkat etmemiz gereken hangi mevzuda hangi fikirlere kulak asmamız gerektiğinde titiz davranmaktır. Burada her konuda olduğu gibi bilinç ve farkındalık dişe dokunur önem arz etmektedir. 
Gerek sosyal medyada gerek de etrafımızdaki insanların sözlerinde doğruluk payı olmayan fikirlerin olduğunun bilincinde olmamız dileklerimle
Kalın Sağlıcakla
 

Yazarın Diğer Yazıları