Ayşe GÜNEŞ

Cezalandırıcı Allah İnancı

Ayşe GÜNEŞ

‘‘O kadar kötü insanlar olduk ki Allah bizi cezalandırdı.’’,  ‘‘Nasıl kötü bir çağa denk geldik ki Allah bize bu musibeti verdi.’’,  ‘‘O kadar kötü bir durumdayız ki Allah bizi azabıyla uyardı.’’ vb. gibi birçok cümleyi özellikle 6 Şubat Kahramanmaraş depreminden sonra çok duyar olduk. 
Yeryüzüne rahmet ve merhametiyle muamele eden Yaradan’a böyle cezalandırıcı bir tavırla yaklaşmak doğru bir tutum değildir. Bu tutum korku temelli bir tutumdur. Korkunun kaygının olduğu yerde sevgiden merhametten bahsetmek mümkün değildir. Bizler korktuğumuz durumlardan, olaylardan, kişilerden hep kaçarız onlara karşı olumsuz bir tavır sergileriz. Bu bakımdan düşündüğümüz zaman aslında Allah’a olan cezalandırıcı yaklaşımımızın ne denli yanlış bir yaklaşım olduğunu görebiliriz. 
Deprem, Allahın yasasıdır yeryüzüne verdiği kanunlarından biridir. Depremi Allahın gazabı olarak görmek, Allahın yeryüzüne yüklediği kanunlarına ters düşer. Burada bize düşen depremi bir gazap olarak görmek değildir. Bize düşen tehlikenin sonuçlarını en aza indirmenin yollarını düşünüp ona göre tedbir almaktır. Bize düşen işini sağlam yapmaktır. Binaları sağlam zemine oturtmak, binanın malzemesinden çalmamaktır. Elbette ki yapılan her kötülük cezasız kalmayacaktır. Ancak bunu deprem üzerinden düşünmek doğru değildir.
 Bu cezalandırıcı Allah tavrı, özellikle çocuklarda kötü bir tesir bırakmaktadır. Çocukların Allah’ı olumsuz korkutucu olarak görmesine sebebiyet vermektedir. Ki sadece çocuklarda da değil bu kullandığımız cümleler ve takındığımız tutum biz yetişkinlerde de aynı olumsuz etkiyi bırakmaktadır. 
Bize düşen burada dilimizi ve gönlümüzü bu yanlış cümlelerden yanlış tutumlardan acilen sakındırmaktır. Allah en büyük affedicidir. Allah, tüm aleme rahmettir, merhamettir. Bu şekilde yaklaştığımız zaman aslında günlük hayattaki tavrımız da olumlu bir hal alacaktır. Çünkü yanlış bir tavır olan cezalandırıcı Allah inancı, bizlere korkuyu baskıyı kaosu hatırlattığı için bu düşünceler de normal olarak bizim zihniyetimizi ve dolayısıyla günlük ruh halimizi olumsuz etkilemektedir. Bu bakımdan kendimize Allah’ın sevgi olduğunu aşk olduğunu, tüm yeryüzüne merhamet olduğunu hatırlatmamızda fayda vardır. 
Sağlıcakla kalın


Allah rahmettir. 
 

Yazarın Diğer Yazıları