Serkan GÜRTÜRK

Cimer'e Sorduk

Serkan GÜRTÜRK

Bir haberimiz üzerine hakkımızda başlatılan yasal süreç ve sonuçta çaptırıldığımız 10.031 TL para cezasının konusunu manşet haberimizde işledik.
Konunun özü ve özeti şu: Çemişgezek Kaymakamı Önder Koç yeni bir yaşına basmış, Çemişgezek Belediye Başkanı Metin Levent Yıldız da ilçeye birlikte hizmet ettikleri Kaymakamının doğum gününü bir pasta alarak kutlamış. “Ee ne var bunda çok insani ve medeni bir tavır değil mi bu yapılan” deme hakkınız var. Kaldı ki insanları acılı günlerinde yanında olmak kadar mutlu günlerinde de yanlarında olmak, insani bir görev olduğu gibi dostlukları kuvvetlendiren bir nezaketli adımdır.
Ancak bu doğum günü pastası herhangi bir özel mülkiyet ya da sosyal tesiste değil, bizzat kaymakamın makam odasında kesilmiş ve kutlama gerçekleştirilmiş.
Peki, bunda Kaymakamın ne suçu var, Belediye Başkanı almış pastasını ve sürpriz bir şekilde – ki zaten sosyal paylaşımda da sürpriz kelimesi özellikle öne çıkartılmış” makam odasına gelmişse, Kaymakam da nezaketen bu sürprizin büyüsünü ve mutluluğunu bozmama adına pastayı kabul etmişse onun günahı ne?
Güzel bir soru? Hemen cevaplandıralım. Gerçekten de kim olursa olsun, hangi makamda olursa olsun, kendisine doğum günü sürprizi yapılan hiçbir kişi, bunu yapanı tersleyecek, uyaracak ve kabul etmeyecek bir tavır göstermez, gösterse de ayıp etmiş olur.
Vakaya devam edelim. Belediye Başkanı jestini ve sürprizini yapmış, pastasını alıp gelmiş, karşılıklı oturmuş ve çay eşliğinde doğum gününü kutlamış ve mutlu bir şekilde ayrılmışlar. 
Olay aynen de böyle gerçekleşmiş ve buraya kadar her şey normal. Ancak bu aşamadan sonra bir şey daha yapılmış. Hem Çemişkezek Kaymakamlığı hem de Çemişgezek Belediye Başkanlığı resmi sosyal medya hesaplarında bu güzel anları paylaşmışlar. 
Bu paylaşımdan hareketle gazetemiz olayı haberleştirdi ve iki kurumun paylaşımlarının altına sadece şu cümleyi yazdı:    
“Halkın hizmet beklediği iki önemli kurum yöneticilerinin, bu görevlerini yapma yerine makam odasında pasta kesip doğum günü kutlaması yapması ilçe halkı tarafından tepkiyle karşılandı.”
Evet, sadece bu cümle karşısında kaymakam bey harekete geçmiş olmalı ki, hakkımızda suç duyurusunda bulunmuş, hiçbir suç unsuru taşımayan ve yayın yasağı getirmedeki hiçbir şart ve gerekliliğin oluşmadığı bu habere jet hızıyla yayın yasağı aldırtmış ve bunu sözde elektronik posta ile tarafımıza ulaştırmış.
Böyle bir mail almadığımız için haberle ilgili herhangi bir işlem yapmadık. Kaldı ki böylesine önemsiz bir haber için bir yayın yasağı tebligatı alsaydık zaten anında haberimizi kaldırırdık. 
Şahsıma ve gazetemize böyle bir tebligat verilmediği için karardan haberdar olmayan bizler, bu haberi yayından kaldırma gibi bir adım atamadık.
Ta ki günün birinde karakola davet edilişime kadar… İlgili polis memuru bir ifade alınması kapsamında karakola davet ettiğinin birkaç gün sonrası gittiğimizde gördük ki bir haberimize yayın yasağı getirilmiş, bu yasağa uymadığımız görüldüğü için de idari para cezası uygulanmış. Karakola davet edilişimizin sebebi de bu cezanın tebliğiymiş.
Bizlerin,  devlet kurumu ve kamu yöneticilerine makam odasında çok da yakıştırmadığımız, devletin ciddiyetine ve kurumsallığına halel getiren doğum günü kutlaması haberimize yayın yasağı getirilmesinden de anlaşılıyor ki Kaymakam bey bundan rahatsız olmuş.
Bizler yanlış bir haber ve insanları rencide edici bir haber yapmadığımızdan emin olmakla birlikte olayı bir de CİMER’e sorduk ve dedik ki; “Kamu kurum yöneticilerinin makam odalarında doğum günü kutlaması yapıp, temsil ettikleri kurumların resmi sosyal medya hesapları ve internet sitelerinde bunu yayınlamaları doğru ve etik bir davranış mıdır? Bu eylemi yapan kamu yöneticilerin, devletin itibarını zedelemek ve kamuoyunu rahatsız etmek gibi bir sonuç doğurmak gibi bir hak ve yetkileri var mıdır?
Bakalım CİMER’den bu sorumuza ne cevap gelecek?
 

Yazarın Diğer Yazıları