Kaymakam Rahatsız Olmuş !

Makam odasında doğum günü kutlayan Çemişgezek Kaymakamı Önder Koç ile ilgili geçtiğimiz aylarda yaptığımız haber hukuk skandalına dönüştü. Haberimizin ardından Çemişgezek savcılığı tarafından habere yayın yasağı getirilerek kaldırılması kararı alınmış, ancak bu karar tebligat yönetmeliğine göre tarafımıza ulaşmadığı için haber yayından kaldırılmamıştı. Bunun üzerine Çemişgezek savcılığı tarafından karara uymadığımız gerekçesi ile gazetemize 10.031 tl para cezası çıktı. İşin ilginç tarafı, yayın yasağı kararı hiç bir şekilde tarafımıza ulaşmadığı halde ceza verilen tebligat posta yoluyla gazetemize ulaştı.

Kaymakam Rahatsız Olmuş !
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hukuksuzluk, yanlışlıklar ve usulsüzlüklerin her zaman karşısında olan Haber Ayrıntı Gazetesi, halkın sesine kulak veren ve kamu vicdanını yaralayan olayları gündeme getirmeye devam ediyor.
Geçtiğimiz aylarda Çemişgezek Belediye Başkanı Metin Levent Yıldız, ilçe Kaymakamı Önder Koç’un doğum gününe özel pasta yaparak kaymakamlık makamında kutlama yaptığına dair yaptığımız haber karşısında Kaymakam Koç, gazetemiz hakkımızda Çemişgezek Savcılığına suç duyusunda bulunarak habere yayın yasağı getirmekle birlikte söz konusu haberin kaldırılması yönünde karar aldırmış.
NELER YAŞANMIŞTI?
Çemişgezek Belediye Başkanı Metin Levent Yıldız, ilçe Kaymakamı Önder Koç’un doğum gününe özel pasta yaparak kaymakamlık makamında kutlama yapmış,  Haber Ayrıntı Gazetesi de devlet ciddiyeti ve makamda doğum günü kutlamasını haberleştirmişti.

HABERDE HANGİ GÖRÜŞLERE YER VERİLMİŞTİ?
Bu konu ile ilgili Haber Ayrıntı Gazetesi’nde yayınlanan haberin içeriği şöyleydi.

“DEVLET CİDDİYETİNE BAKAR MISINIZ?
MAKAM ODASINDA DOĞUM GÜNÜ KUTLAMASI

Çemişgezek Belediye Başkanı Metin Levent Yıldız, ilçe Kaymakamı Önder Koç’un doğum gününü, kaymakamlık makam odasında pasta keserek kutlaması büyük tepki topladı.
Devlet ciddiyeti ve kamu yöneticileri disiplinine uymayan bu kutlama, bir adım daha öteye taşınarak hem kaymakamlık hem de Belediye Başkanlığı resmi sosyal medya hesaplarından yayınlandı.
Kaymakamlık resmi sosyal medya hesabında konu ile ilgili şu paylaşım yapıldı:
“İlçe Kaymakamımız Sn. Önder  KOÇ'A, Belediye Başkanımızdan doğum günü sürprizi
 Belediye Başkanımız Sn. Metin Levent Yıldız,  İlçe Kaymakamımız Sn.Önder Koç'a, doğum günü sürprizi yaptı. 
 Kaymakamımız Sn. Önder Koç, doğum günü pastasıyla birlikte sürpriz yapan Belediye Başkanımız Sn. Metin Levent Yıldız'ın bu jesti karşısında mutluluğunu gizleyemedi.  Kaymakam Önder Koç,  yaş gününü Belediye Başkanımız Metin Levent Yıldız'ın yaptığı pastayla kutladı.
  Belediye Başkanımız Metin Levent Yıldız, İlçe Kaymakamımız Sn.Önder Koç’a tebriklerini iletip sağlıklı mutlu nice yıllar geçirmesini temenni etti.”
Halkın hizmet beklediği iki önemli kurum yöneticilerinin, bu görevlerini yapma yerine makam odasında pasta kesip doğum günü kutlaması yapması ilçe halkı tarafından tepkiyle karşılandı.”
NE HAKARET NE DE İFTİRA VAR!
Gazetemizin o gün için yaptığı haberde ne ilçe Kaymakamına ne de Belediye Başkanın şahsına herhangi bir hakaret olmadığı gibi bir iftira ve küçük düşürme de söz konusu değildi.
Haberde iki kurumun sosyal medya hesaplarındaki paylaşımlarının ötesinde sadece şu yoruma yer verilmişti:
“Halkın hizmet beklediği iki önemli kurum yöneticilerinin, bu görevlerini yapma yerine makam odasında pasta kesip doğum günü kutlaması yapması ilçe halkı tarafından tepkiyle karşılandı.”
Hiçbir suç, iftira ve kamu görevlisine hakaret içermeyen, kişisel haklarına herhangi bir saldırı yapılamadan yazılmış bir paragraf haberin, Kaymakam Koç tarafından savcılık kanalıyla yayın yasağı getirilmesi ve ardından tebliğat usul ve esaslarının hiçe  sayılarak caza verilmesi ulusal medyanın da ilgisini çekti.

OLAY ULUSAL BASINDA!
Haber ayrıntı Gazetesi tarafından yapılan bu haber ve ardından verilen idari para cezası ulusal medyanın da ilgisini çekti. Sözcü başta olmak üzere birçok basın yayın kuruluşu gazetemiz İmtiyaz sahibi Serkan Gürtürk’e yönelik hukuksuzluğu haberlerine taşıdırlar.

İŞTE KONUNUN ULUSAL BASINA YANSIMASI:
“Yapmış olduğu haber sonrasında haberi kaldırması için kaymakamlık adına aracılar tarafından arandığını belirten gazeteci Serkan Gürtürk,
“8 Şubat tarihinde Çemişgezek Belediye Başkanı Metin Levent Yıldız pasta alarak Çemişgezek Kaymakamı Önder Koç'un doğum gününü kutladı. Bu kutlama ise kaymakamlık makamında yapılarak Çemişgezek Belediyesi ve Çemişgezek Kaymakamlığı’nın resmi hesaplarından paylaşıldı.
Ben de bu paylaşımları gördükten sonra bir gazeteci olarak devleti kurum olan kaymakamlık ve belediyenin resmi hesaplarında vatandaşı bilgilendirici ve yararına kullanılması gerekilirken şahsi hesaplarıymış gibi doğum günü paylaşımı yapmalarının haber değeri olduğunu düşünerek ‘Devlet adabına yakışmadı' diye bir haber yaptım.
Daha sonra haberi kaldırmam için gecenin yarısı Çemişgezek Kaymakamlığı adına aracılar tarafından arandım. ‘Bunları kaldır, gerek yok böyle şeylere' diye söylediler. Ancak ben kaldırmadım. Nisan ayında bir polis memuru beni arayarak ‘hakkınızda şikayet var ifade vermeniz gerekiyor' dedi” şeklinde konuştu.

“HABER YASAĞI KARARINI KARAKOLDA ÖĞRENDİM”
Haber verilmesinin ardından karakola ifade vermeye gittiğini belirten Gürtürk şu ifadeleri kullandı:
“İş yeri adresimi sordu yerimi söyleyince evrakın kendilerine yanlış geldiğini söyledi. Daha sonra Fevzi Çakmak karakolundan evrakımı alabileceğimi söyledi. Aradan zaman geçti evrakımın gönderildiği Fevzi Çakmak karakolundan arandım. İfademi Abdullahpaşa polis karakolunda vermem gerektiğini söylediler.
Sonrasında karakola gittim ifadeyi alacak polis memurunun karakolda olmadığını daha sonra gelmemi söylediler. Daha sonra Çemişgezek ilçesinden bir polis memuru aradı ifade vermediğimi söyledi bende 1-2 gün içerisinde ifade vereceğimi söyledim.
Daha sonra karakola ifade vermeye gittim. İfadeye vermeye gittiğimde oradaki memur arkadaş ‘Çemişgezek Kaymakamı Önder Koç'la ilgili haber yapmışsınız haber yasaklanmış siz o haberi kaldırmamışsınız' dedi. Haber yasağı kararını karakolda öğrendim.”

“HABERİ KALDIRMADIĞIM GEREKÇESİYLE 10 BİN LİRA CEZA GELDİ”

Kaymakamın doğum günü haberini kaldırmadığı için 10 bin 31 lira para cezası aldığını belirten Gürtürk,
“Ben de bu yasağı ilk defa kendisinden öğrendiğimi kararla ilgili gazeteme ya da bana bir mahkeme kararının ulaşmadığını söyledim. Görevli polis arkadaş haber yasağının bana mail yoluyla geldiğini söyledi. İfadem de yapmış olduğum haberin arkasında olduğumu, kimsenin kişilik haklarını zedelemediğimi, hakaret ve iftira atmadığımı söyledim.
Eğer haber yasağı gelmişse ve mahkeme kararı varsa haberi kaldıralım dedim. Ancak hangi haber, içeriği nedir onunla ilgili de bilgi vermedi. Daha sonra 24 Mayıs tarihli Haziran ayında gazetemin adresine Çemişgezek Cumhuriyet Başsavcılığından 10 bin lira idari para cezası geldi.
Ancak ben ne haberden ne konusundan ne de bu habere yasağının neden geldiğini bilmiyordum. Yasak kararı sonrası haberi kaldırdık. İdari parası cezası gelmesi sonrasında avukatlarımla görüştüm. Avukatlarım bu cezanın ve tebliğinin hukuksuz olduğunu söyleyerek bu karara itiraz ettik” diye kaydetti.

“YARGI ÖNÜNDE HESAPLAŞACAĞIZ”
Kaymakamın yasaları kendi kişisel çıkarlarına mal ettiğini söyleyen Gürtürk, “Bu habere yasak geldiğini karakolda öğrendik ancak kaldırmamıza rağmen 10 bin 31 lira para cezası geldi. Haber yasağının gerekçesinin gönderilmesini talep ettik.
14 yıldır bu işin içerisindeyim ilk defa böyle bir durumla karşı karşıya kaldık. Bu tür cezalarla gazeteciler otokontrole alınmak istiyor. Kaymakam bey yasaları kendi kişisel olaylarına mal ediyor ve kullanıyor. Ama bu işin peşini bırakmayacağım para cezasını da ödemedim yargı önünde hesaplaşacağız.
Daha önce de Çemişgezek Belediye Başkanı’yla ilgili haberler yapmıştım, bu haberlerin önüne geçilmesi adına da böyle bir girişimde bulunduklarını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.”

HEM KAMU HEM DE HUKUK ZARAR GÖRÜYOR!
Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Serkan Gürtürk’e,  haberimize getirilen yayın yasağına uymadığı gerekçesi ile hukuki zemini ve yasal gerekçeleri oluşmadan verilen 10.031 TL para cezasının hiçbir önemi yok. 
Bir mülki idare amirinin makam odasında doğum günü kutlaması yapılmasını kamuoyu ve üst yöneticilerin de makul, mantıklı ve normal karşılaması mümkün değil.
Bir Belediye Başkanı İlçe Kaymakamına böyle bir jest yapacaksa bile bunun yeri makam odası değil, farklı bir sosyal tesis ve mekan olmalıydı. Ancak şartlan bu kutlamayı makam odasında yapılmasını zorladıysa bile bunun sosyal medyada paylaşılıp kamu ciddiyetinin sarsılmasına ve devlete olan güvenin zedelenmesine kapı aralanması da doğru olmadığına dikkat çekilmişti.

HUKUK, YANLIŞA ALET Mİ EDİLDİ?
Hukuk ve adaletin kamudan ve vatandaştan yana tavır alması ve karar  vermesi gerekirken, herhangi bir hakaret, iftira ve saygısızlığın bulunmadığı  bir habere önce yayın yasağı getirmek, bunu ilgili basın kuruluşuna tebligat yönetmeliği çerçevesinde iletmeyip ardından karara uyulmadığı gerekçesi ile idari para cezası uygulamak, hem kamu vicdanını hem de adalete güveni sarsacak bir adım oldu.
JET HIZIYLA YASAK!
Çemişgezek Kaymakamının eşinin de Çemişkezek adliyesinde hâkim olması, bu sebeple anında yayın yasağı getirilip, alınan kararın ilgilisine tebliğ edilmeden karara uyulmama gerekçesiyle para cezası verilmesi ve bunun çok kısa bir süre içerisinde gerçekleşmesi, davaları yıllarca devam eden vatandaşları hayrete düşürdü.
NEDEN BU KARAR ALINDI?
Hiçbir yanlış bilgi içermeyen  ve sadece kurumların sosyal medya hesaplarında yayınlanan metin ve resimlerin paylaşıldığı bir habere tepki duyan ve bunu yargıya taşıyanlara yöneticilere soruyoruz.

1- Kaymakamlık makam odasında doğum günü kutlaması eğer normal bir gelenek ve teamül ise bundan neden alındınız ve neden haberin kaldırılması için mahkemeye başvurdunuz?
2- Haberin içeriliğinde, yöneticilere ve ilgili şahıslara herhangi bir hakaret ve iftira sayılabilecek bir cümle ve beyan olmamasına rağmen, hangi hukuki gerekçeler ve kamu yararı gözetilerek bu habere yayın yasağı getirdiniz?
3- Alınan yayın yasağı kararı, tebligat yönetmeliğine göre neden muhatabına ulaştırılmadı da ve elektronik ortamda tebligat yapıldı?
4-  Yayın yasağını içeren tebligat muhatabına ulaşmazken,  ceza tutanağı nasıl oldu da posta yoluyla elimize ulaştı.
5-  Doğum günü kutlama haberine yayın yasağı getirmek isteği ve atılan adımlar da gösteriyor ki bu olayın kamuoyunda duyulmasından hoşnut olunmamış. Ancak haksız olarak verilen bu kararın ulusal medyada geniş yer bulmasıyla daha da kötü duruma düşüleceği hesap edilmedi mi?
6-  Bu olay, İç İşleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı iletişim ofisinde nasıl değerlendirilir ve yansıması nasıl olur düşündünüz mü?
7-  Haber Ayrıntı Gazetesi, kendisine haksızca ve orantısızca uygulanan bu hukuki yaptırıma  sonuna kadar direneceği gibi bu kararın hangi özel saiklerle  alındığı noktasındaki yayınlarına devam edecektir.
 

Kaymakam Rahatsız Olmuş !