Hülya MURAT

Hoş Geldin Yeni Yıl

Hülya MURAT

Yine takvim yaprakları birer birer düştü.Biz, yeni bir yıla doğru yol alarak 2023 yılına vardık.Acısıyla , tatlısıyla...
Yeni bir yıl,heybesine günleri günleri, haftaları, ayları alarak; süzülerek gelir.Dünyaya , ülkemize,evimize...
 Temenniler yağdırırız.Okkali sözlerle.Bu sözler bize umut aşılar.Yol çizer.Yüreğimize  coşku verir.Karanlık  duygulara umut ışığı olur.Değerlerimize  sahip çıkabilmeyi öğretir.Kisacasi, mutlu kılar.

Her yıl dönümünde, yeni bir yıla kucak açarız.İçimizdeki sevinç,korku ve heyecanla...
Çünkü gelen yıl bize neler yaşatacak? Bilemeyiz.
Şimdi guse- i uzletimde aklıma, güzel  Türkiye'm geldi.Doğasıyla , insanlarıyla özdeş...
Gakgo Diyarı Elazığ ' im geldi.Harput'uyla, Gölleri ve Dağlarıyla...
Sıcak kanlı insanlarıyla...
Ailem geldi.Sıcacık  yuvamizla.Unutulmaz yılbaşı geceleriyle.Evin neşesi annemin ziyafet ve ardından oynanan Tombala oyunu," çinko" nidalarıyla... Gelenek olmuş gibi çerez ve meyve yemek...İnce belli bardaklarda sayısızca çay içmek... Akşamın tılsımıyla daha bir lezzet ve tat alarak...Bu bir nevi kapımıza kadar gelmiş yeni bir yılı karsilamadir.Gelecek yılın güzelliklerini de beraberinde getirme özlemidir.Umuttur.Bekleyiştir.Kısacası , anlamı da budur.
Sabah doğan güneş,bize bazen neşe, mutluluk getirir.Bazen acı ve keder.Bazen şans, bazen talihsizlik.
Mutluluktan havalara uçtuğumuz günlerimizde olabilir.Sol yanımız kalbimizin  acıdığı da.
 Bazen aydınlık sabah zifiri karanlık; siyah bir gece simsiyah olabilir.Her anı sürprizlerle dolu yaşam çemberinde...

Bazen iyiliklerle, iyi insanlarla birlikteliğin hazzı; bazen de seni hayal kırıklığına uğratan insanları tanımanın pişmanlığı...
Hayat bu.Her anıyla tecrübe, her anıyla ders verir.
Her yeni yıl, beraberinde incecikten incecikten veya lapa lapa yağan karı da getirir.Buğulu  camlar ardında seyretmekten keyif aldığımız...
İliklerimize kadar hissettiğimiz soğuk havalar da Ocak ayı ile kapımıza dayanır.
 Gönlümüzce geçirdiğimiz güzel günlerimizde olur.Yil içinde, yaşamda.

Andersen'in" Kibritçi Kız" masalı vardır.Huzunlu, dokunaklı, hayatın acımasızlığını dile getiren...

Soğuğa inat, yüreğimiz hep sımsıcak,tatlı bir telaş içinde olsun...
Masallar vardır.Andersen masalları vb.Cocuklugumuzda hep okuduğumuz ve dinlediğimiz.Simdi büyüdük ama hayat zaten bir masal değil midir? Sonunu hiç bilmediğiniz...

Bu akşam hiç kibrit satamamisti.Firtina vardı.Korunmak için bir duvarın kenarına saklandı.Ancak o kadar çok üşümüştu ki parmaklarının ucunu hissetmiyordu.

Yılbaşı akşamı idi.Hava çok soğuktu Küçük kız,kibrit satıyordu.Caddenin karşısına geçerken ayaklarındaki terlikleri düşürmüş.İki yaramaz çocuk da alıp kaçmışlardı .Buz gibi yerlere çıplak ayaklarla basıyor; kimse onun farkına bile varmiyordu.
Elindeki bir kibriti duvara sürterek yaktı.; çıkan ışık onu adeta büyülemişti .
Bir anda kendini sıcacık bir sobanın karşısında oturuyor buldu.Derken kibrit söndü.Hemen yeni bir kibrit yaktı.Bu kez kocaman bir ziyafet sofrası vardı karşısında." Öyle ya bu gece yılbaşı gecesi."

 Ardından yeni bir kibrit.Bu seferde güzel bir yaz gecesinde yıldızları seyrediyordu.Bir yıldız kaymıştı.Biliyordu ki bir yıldız kaydığı zaman dünyadan bir insan ayrılırmis.Ninesi söylemişti ona.Ardindan bir kibrit daha yaktı.Cok sevdiği ninesini gördü.Bu anın bitmesini hiç istemiyor.Surekli kibrit yakıyordu.Elinde çok az kibrit kalmıştı.
Ninesi küçük kızı kendisine doğru çağırdı.Ona doğru bir adım atınca rahatladigini hissetti.Artık  ne soğuk ne de açlık vardı.Ninesi ile uçup gittiler.Arkalarından  bir yıldız kaydı.
Masal yaşımız geçmiş olabilir belki ama gerçek yaşamımızda da bazen hayaller dünyasına kapılıp gerçeklerden kacariz".Kibritçi  Kız' ın hayali de kibrit sönene kadarmış." diyerek...Hayatımıza ışık olacak yolda, hedefte yürüyelim.
 Ertesi günün sabahında, küçük " Kibritçi Kızı" duvar dibinde gözleri kapalı bir şekilde buldular insanlar.Yaninda sönmüş bir çok kibrit çöpüyle.Bu kibritlerin alevinde onun ne düşler gördüğünü hiç kimse bilemezmis artık.
 Yanımızda,yanıbaşımızda  bazen mendil satan Ayşeler, karton toplayıcı Aliler görürsek farkında olalım.Yanlarindan geçip giderken kibrit alevindeki hayallerine  ortak, umutlarına merhem olalım.Başını  okşayarak, sevecen davranarak...
Değerli Okuyucularımız,
Geçmişteki, özellikle çeşit çeşit simli kartpostallara yazdığımız gibi:" Yeni yılınızı en içten dileklerimle kutlar, sağlıklı, mutlu ve başarılı bir yıl dilerim,"
Hoşça Kalın...

Yazarın Diğer Yazıları