Hülya MURAT

BİZ KADINLAR

Hülya MURAT


O, ailenin temeli.Destanlara konu olan.Eş, yoldaş, kardes, anadır.
Oğuz Kağan Destanı'nda birinci eş mavi bir ışıktan; ikincisi kutsal bir ağaçtan doğmuş, olağanüstü varlıklardır.
Kadın , Yaratılış Destanı'nda " Ak Ana"dır.
Dede Korkut'un " Bamsi Beyrek" hikayesindeki kadın" Banu Çiçek" iyi at binen, kılıç kullanabilen, iyi bir savaşcıdır.
Göktürk Kitabelerinde Bilge Kağan" Sizler anam hatun, büyük annelerim, hala ve teyzelerim" hitabıyla söze başlar.
Kadın, yaratılış özelliğiyle narin ve naiftir.RABB'İMİZ "Cenneti anaların ayakları altına sermiş.Onların emanet olarak bilinmesini emretmiştir"
Atamız"Türkiye Cumhuriyeti anlamınca kadın, bütün Türk tarihinde olduğu gibi bugün de en muhterem mevkide, her şeyin üstünde yüksek ve şerefli bir mevcudiyettir" demiş, kadının ailenin temel taşı ve mertebesinin cok yüksek olduğunu vurgulamış, belirtmistir.
Türk sosyal hayatında kadınların ilim ve bilgi yönünden ve diğer hususlarda erkeklerden asla geri kalmadıklarını, belki daha da ileri gittiklerini" ifade ederek, sosyal hayatta aldığı yolun büyüklüğünü veciz sözleriyle işaret etmistir." Erkeğin ortağı, arkadası, yardımcısı ve koruyucusu olması gerekir" demiş; gerçekleri göstermistir.
Öyleyse, kadın hayattır.Yaşadığımız ekmek arası hayatımızda ekmeğin arasına kim peynir koyar? Hicbir sey bulamazsa bile elleriyle yaptığı, günesini kattığı salcadan sürer de yine evladını aç bırakmaz...O kimdir? Tabii ki ANNE!
Kadın, bir yol kenarından da olsa , koparılan bir cicekle sevdiğine aşkını verendir.Ama hayırsız ve  vefasız olana bazen gücü yetmez.Yıkılıp, virane olur.O, sır küpüdür.Icine atar.
Toplumun en önde geleni kadınlarımızdır.Atasından " Secme ve secilme hakkı" armağsn edilmiş olan.
93 Harbi'nde Ruslarla mücadele eden Nene Hatun kahraman bir Türk kadınıdır.
Usta bir hatip, yazar olan Halide Edip Adıvar, cephede onbası olarak görev yapmış, mücadele vermiştir.Ne büyük fedakarlıktır ki Şerife Bacı   cocuğu ve kağnısıyla cephane taşırken; donarak ölmüştür.Ve daha yüzlerce kahraman Türk kadınlarımız...
Kadın, ögretmen, pilot, doktor, avukat, mühendis, taksi soförü, işçidir.
Belediye Başkanı, Vali, Milletvekili, Başbakan'dır.
Erkeğe eş değer.Başarıların doruğunda.
Siire, gazele ilham veren.Romanın baş kahramanı.Hikayelerde olan.Masalların olağanüstü sembolü.
Kumruların Aşk türküsünde.Aşıkların dilindeki nağme...
Yaşamın umut kaynağı.Gücü.Güven duygusunu doğuran sevginin kaynağı...Acılara ortak olan.
Ülkesinin, toplumun kalkınması icin mesleğini ifa etmeye calışan; isyeri ve ev arasında koşusturan yine değerli kadınlarımız değil midir?Eş ve ana olarak.
Doğumundan bu yana evladına şefkat, sevgi, fedakarlik yapan gönül elcisi kadınlarımız.
Özveri kadının yaşam felsefesidir.Yıllar boyu didinir, durur.Saçının her bir teline emeklerinin ısıltısı düsse bile.Hiç yılmadan...
Kadına dış güzelliğiyle değil; yüreğindeki asaletiyle değer verilmelidir.O, kıymeti bilinen, önemsenen olmalıdır.Emeklerinin karsılığını alabilen.
Ne yazık ki hergün okuyor, izliyor, hep duyuyoruz.Sevgisine karsılık alamayanların bir bıçak darbesi, kurşun veya darbe ile genç kızlar ve anaların katledilislerini...
Sadece fiilen değil; bir kadın dilin bıcak kadar keskininden de yaralanir.Bu da kadına şiddetin bir başka şekli, ağır olanıdır.
Hangi şekilde olursa olsun bir kadını yaralayan ilahi adaletle karsı karşıya kalır.Cünkü RABB'İMİZ emanet olan kadınların kıymetinin bilinmesini emretmistir.
Kadın, doğurgandır.Evlat verir.Onu sarıp sarmalar.Yetistirir.Ülkesine yararlı olabilmesi icin cok emek verir.Çünkü  ocağını ayakta tutabilme kaygısını hep güder.
Emeklerinin karsılığı " ÖLÜM" olmamalı.Cocuklar, boynu bükük bırakılmamalıdır.
Her kadın katledislerinde burnumuzun kemiği sızım sızım sızlamıyor mu?Öksüz kalan cocuklarımız, yasam boyu anne özlemiyle yanmayacak mı?" Annesi olmayanının kimsesi olmazmış" gerçeği, yüze çarpmayacak mı?
Iste bu yaraların az da olsa kabuk bağlayabilmesi için Birlesmis Milletler tarafından 8 Mart'ta" DÜNYA KADINLAR GÜNÜ"   ilan edilmiş.Her yıl kutlanmaya başlanmıştır.Her birimizin ayrı hikayesi olan biz kadınlarin, kadına siddetin son bulduğu bir dünya özlemiyle" 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ'  kutlu olsun.
Değerli Okuyucularımız,
Kelamım yettiği kadar biz kadınları  ( kadınlarımızı) anlatmaya çalıştım.Havaya, denize değil içimi siz değerlilerimize dökerek...
BIR KADIN ÖGRETMEN OLAN BEN HÜLYA MURAT'TAN SİZE KOCAMAN KOCAMAN SEVGİLER...
KALIN SAĞLICAKLA...

HÜLYA MURAT
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENİ

Yazarın Diğer Yazıları