Galip Önlü

Türkiyede Orman Yangınları

Galip Önlü

Orman yangınlarında 7.gün ve yangın söndürme çalışmaları hala sürüyor. Şu ana kadar 119 yangın söndürülürken, Muğla’nın Bodrum ilçesinde Gökpınar, Yukarı ve Aşağı Mazı Mahalleleri ile Armutçuk mevkisinde devam eden orman yangınlarını söndürme çalışmakları aralıksız sürüyor. Yangının yaklaşması üzerine 2 bin 100 nüfuslu Gündoğmuş ilçesinin ise tahliyesine karar verildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı ise son 7 günde 32 ilde 137 yangının kontrol altına alındığı, 6 ilde 13 yangının ise devam ettiğini açıkladı.
Bu hususta kendimce bazı konulara değinmekte faydalı görüyorum.Öncelikle şunu söylemem gerekir ki çıkan yangınlar hepimizi çok derinden yaralamıştır ve acı burukluğu sorun telafi edilmeden geçmeyecektir. Hele ki onca savunmasız canlının yaşamasını yitirmesi hafızalarımızdan silinmeyecektir.
Burada bazı serzenişlerim ve örneklerim olacak…
Ankara çevresinde bugün bile birkaç kalıntı orman dışında başka orman göremememizin sebebi 1402 yılında Timur’un Ankara Savaşında bütün ormanları yakıp yok etmesi olmuştur. Ankara’nın bir zamanlar ormanlarla kaplı olması ve bu olaydan sonra günümüzde dahi ormanlık alandan yoksun olmasının başlı sebeplerden biridir bu.
Lakin bu duruma rağmen hala Timur’un Türk olarak kabul eden zihniyetler var. Bana göre Fetret devrini başlatan, Müslüman Altın Orda Devletini ortadan kaldıran, Beyazıd Han’ı ve ailesini esir alan, ormanları yıkıp yok eden Timur benim gözümde Türk değildir. Sadece güçlü bir savaşçıdır.Dahidir, zekidir, planlıdır ama yaptıklarıyla büyük övgüleri hak eden bir komutan değildir.
Ya da Ankara’daki Esenboğa Havalimanı…  
İsmi nereden geliyor derseniz,Timur’un genarelinden…
“İsen Buga’’ Timur’un generali, fil orduların komutanı,az kalsın Osmanlı’yı tarihten sildiren, Fetret Devrine sokan general…
İsmi Ankara Havalimanına verilmiş.
Bizim bilinçaltımızda adeta “katillerine aşık olma sendromu’’ söz konusu sanki.
Bugün ormanlarımız yanıyor, sayısız canlı telef oluyor. Çok açıktır ki bunu yapanlar ülkemizin düşmanlarıdır. 
En çok serzenişte bulunduğum konu ise global çağrıdır.
Birden başlayan paylaşımlar sosyal medya mercilerinde ilk sıraya oturdu. 
Birincisi Türkiye, her daim sorunların altından kalkabilecek bir ülkedir. İkincisi Türkiye’nin yardıma da ihtiyacı yoktur. 
Türkiye’yi küçük düşürmeye çalışmak ise sadece ve sadece bir hakaretten ibarettir. 
Bu bir global yardım çağrısı….
Yardım talebi yapılacaksa dost ülkelere yapılabilir ki yapılmasına da gerek yoktur. Dost ülke zaten kendiliğinden yapar. Ama bu yardım çağrıları tarihi düşman Yunanistan’a, PKK’yı ekonomik ve siyasi açıdan destekleyen ABD’ye, Bayrağımızı meclis kürsülerinde yırtan Fransa’ya, binlerce Filistinliyi katleden İsrail’e, Onlarca Doğu Türkistanlı kardeşimize işkenceler eden Çin’e, PKK’yı eğitim kamplarında eğiten Almanya veya Hollanda’ya yapılmaz, yapılamaz.(Diplomasi ayrı bir konu)
Sitem hatta öfke söylemleri yapılacaksa Büyük Türk Devletine yapılır. Yardım çağrısı yapılacaksa yine Büyük Türk Devletine yapılır. 
Türkiye sıradan bir ülke değildir. İslam sancağının meşalesini elinde tutan ve ileride süper güç olacak bir ülkedir. Bu devletin bayrağının altında aziz Türk milleti vardır ki nasıl bir inayete sahip olduğunu 15 Temmuz da bizzat göstermiştir.
Tabiki yöneticilerimiz de bu kötü durumdan ders çıkarmalıdır. Türk Hava Kurumu güçlendirilmeli, uçaklarımıza değer verilmeli ve her durumda hazırda tutulmalıdır. Görevini iyi bir şekilde icra edemeyen her kim olursa olsun görevden alınmalıdır.
Elbette ki her sorun gibi bu sorunu da şacağımıza inancım tam.Birlik ve beraberlik ile ağaçlandırma çalışmaları ve fidan dikimleri,81 ilin birleşimi ile yeşillendirme çabaları başarıya ulaşacaktır. 
Lakin ne olursa olsun “katillere aşık olma sendromu’’ artık hafızalardan yok edilmelidir.
Suçlular en ağır ceza ile cezalandırılmalıdır… 
 

Yazarın Diğer Yazıları