Galip Önlü

Tiktok İlleti

Galip Önlü

Dünya çapımda milyonlarca insan tarafından kullanılan en popüler sosyal medya uygulamaları arasında yer alan TikTok, Facebook, İnstagram gibi en popüler uygulamaları bile geride bırakarak birinci sıraya yerleşti.
Bu yükselişte Tik Tok’un sahibi olan ByteDance’nin 2017’de satın aldığı Music.ly uygulamasının etkisi büyük.
2018 yılında açıklanan verilere göre Tik Tok, Sosyal medya uygulamaları arasında yüzde 42.4 gibi yüksek bir Pazar payına sahip.
Dünyada en çok kullanılan sosyal medya paylaşım uygulaması olan Tik Tok, batı medyasını bile endişeye soktu. Öyle ki New York Times tarafından yayımlanan bir makalede “Tik Tok dünyayı işgal ediyor’’ denildi.
Bana göre bir uyuşturucu bağımlılığı gibi gençleri zehirleyen bu uygulamanın acilen yasaklanması gerektir. Çünkü bu platformlarda çocuklar ve gençlere oldukça uygunsuz içerikler denk gelmektedir.  
Daha çok sistemini müzik videolarının dudak eşleştirilmesi ile seslendirilmesi ve bunlara klip çekilmesi temeline oturtan bu uygulama en çok çocuklar ve gençler tarafından kullanılıyor.
Küfür ve argonun bol olduğu, şiddet ve cinsellik gibi istismarların da had safhaya ulaştığına işaret eden uzmanlar Tik Tok’a karşı aileleri ve gençleri uyardı.
Toplumun milli ve manevi değerlerini zedeleyen bu illet uygulama nasıl oluyor da hala herhangi bir kısıtlanmaya, filtrelenmeye tabi tutulmuyor, buna akıl sır erdiremiyorum.
Tik Tok şu an itibariyle 150’den fazla ülkede 1 milyar indirilme sayısını geçti. İstatistiklere göre Hindistan ve Amerika, uygulamayı en çok indiren ülkeler arasında ilk iki sırada yer alırken 30 milyon kullanıcıyla Türkiye üçüncü sırada.
Uygulamanın bu denli ilgi görmesi, rağbet edilmesi boş bir uygulama olduğunun kanıtıdır. Bunun yanı sıra yapılan ilginç video ve paylaşımlarla kısa sürede ve kısa yoldan fark edilme, beğenilme, ünlü olma çabaları ayrıca psikolojik bir rahatsızlığın da belirtisidir.
Tik Tok uygulaması 154 ülkede kullanılıyor. Hindistan’da 20 milyondan fazla kullanıcı bulunuyor. Türkiye üçüncü sırada.
Uygulama, gelirinin yüzde 42’sini Amerika pazarından kazanıyor. Tik Tok uygulamasının kazancı yıllık 1.4 milyon dolar…
Şu ana kadar uygulama içerisindeki alışverişlerde kullanıcılar, 50 milyon dolar harcamıştır. 
Yazıyı sonlandırmadan şunları da eklemek istiyorum.
Ünlü olma veya kendi tabirleriyle fenomen olma hedeflerinin argolu küfürlerden, cinsellikten, milli ruhu ve toplumsal bilinci köreltmekten geçmesinin ne denli acı bir gerçek olduğu gün yüzündedir. 
Bana kalırsa uygulamanın kısıtlanması bile boş bir çözümden ibarettir. En köklü çözümle tamamen yasaklanması daha uygundur. Z kuşağı denilen kuşağın uygulamalarda dans etmesi, dudak okuması, devamlı eğlenceli ve komik videolar hazırlama hedefleri, diğer kesiminde bu düşünceye destek vermesi asıl komedinin tam teşekküllü halidir.
 
 

Yazarın Diğer Yazıları