Galip Önlü

Tehlike

Galip Önlü

Bilindiği üzere dünya gündeminde bu aralar Çin-ABD gerilimi var. Önceleri de bahsetmiştim.
Geçtiğimiz günlerde ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi Tayvan’ı ziyaret etti. Bu şahıs Biden hükümetinin en yetkili üçüncü ismidir ve esasında bir pagandır. Tayvan’a gittiğinde yerel parlamentoya hitap etti ve adanın lideri Tsai ıngwan ile bir toplantı yaptı. “Tayvan’ı dünyanın en özgür toplumu” olarak nitelendirdi.
Çin, Pelosi’nin bu ziyareti gerçekleşmesi halinde uçağı düşüreceğini açıklamıştı. Gayet tabi Çin’in böyle bir şeyi yapması akıl dışıydı ki zaten gerçekleşmedi. 
Bir yazımda ABD’nin Çin’e karşı yapmış olduğu RIMPAC Tatbikatının savaşın ilk adımı olduğunu söylemiştim. 
Bu ziyaret ise ikinci bir denemedir. Çin’i denemek ve ölçmek…
Bu ziyaret Çin ve ABD ilişkisini Tayvan konusunda büyük bir sıkıntıya sokmuştur. 
Fakat pek de bilinmeyen ve konuşulmayan bir durum mevcuttur. O da şudur…
Pelosi henüz Tayvan’a ziyareti gerçekleştirmeden önce ABD Başkanı Joe Biden “bu ziyaretin iyi bir fikir olmadığını” söylüyor. Ayrıca Pentagon’da bu ziyarete pek sıcak bakmıyor. Pelosi bu durumlara rağmen Tayvan’ı ziyaret etmek istemiştir. Hatta bu husus kendisine sorulunca “belki Çin uçağımızı düşürür” diye cevap veriyor. 
Dolayısıyla Pagan bayan, acil bir savaşın başlaması adına bazı derin güçler tarafından bu ziyareti gerçekleştirmiştir.
Şimdi baktığımızda 2049 yılı Çin Halk Cumhuriyetinin kuruluşunun 100. Yıl dönümüdür. Çin Devlet Başkanı “Tayvan ile 2049 yılına kadar birleşeceğiz, bu iş bu tarihe kadar bitecek” dedi. Bir diğer konuşmasında ise “2027 yılından önce Tayvan, barışçıl yollarla Çin’e katılacak” demişti.
Buda pek mümkün görünmüyor. Yakın veya uzak süreçtir bilinmez ama ben günün birinde Tayvan konusunda sıcak temaslar görebileceğimizi söylemek isterim. Barışçıl yollarla çözülmesi oldukça güçtür. Çünkü Tayvan başkanı Tsai Ingwen ABD’ye en çok Ukrayna liderinin güvenmiş olduğu kadar güveniyor. Biri bir başkasına güvendi mi, arkasında destek olarak gördü mü barışçıl yol yok olmuş demektir. Üstelik de bu güvenceyi veren ABD gibi savaş ve kandan beslenen bir yapıysa…
Unutulmamalıdır ki dünyada her on çipten altısının üretildiği Tayvan oldukça kritik bir merkezdir.
Çin askeri uçakları şuanda rutin olarak Tayvan’ın hava sahasına girip çıkıyor. Çin ordusu ilk kez Tayvan çevresinde geçici bir deniz ablukası uygulayarak adaya giden ve adaya gelen deniz yollarını kısıtlıyor.
Şunu da söylemeden geçemeyeceğim.
Pelosi, Çin’in aramış olduğu bahaneyi Çin’e bizzat sunmuştur. Çin’e alan açmıştır ve Çin’in Tayvan’a karşı sağlam bir adım atmasına olanak sağlamıştır…
 

Yazarın Diğer Yazıları