Galip Önlü

Savaş ne durumda?

Galip Önlü

Rusya-Ukrayna savaşıyla alakalı bir iki yazı kaleme aldığımda bazı arkadaşlar “Rusya’yı savunuyorsun” diyerekten eleştirilerini ilettiler. 
Benim için Türkiye kazançlı çıkmadığı sürece ABD kazançlı çıksa kaç yazar, İngiltere kazançlı çıksa kaç yazar ya da Rusya kazançlı çıksa kaç yazar?
Benim nazarımda bu savaş ile ilgili kesinlikle bilinmesi gereken bazı noktalar var.
Birincisi, bu savaşın gerçekleşmesini isteyenlerin başında ABD ve İngiltere olduğudur. Bir kere bu bilinsin. Rusya bu duruma bir nevi mecbur bırakıldı. 
İkincisi, Ukrayna lideri savaşın baş sorumlusudur. Neden baş sorumlusudur? Batı yanlısı bir kukladır ve göz göre göre bu duruma zemin hazırlamıştır. Diplomasi yolunu seçebilirdi ama Batı’ya güvendiği için yapmadı. 
Üçüncüsü, Ukrayna halkı yem edildi. Resmen ABD’nin Rusya’yı zayıflatma planı adına yem edildi. Eğer konuşulacaksa bu konuşulmalı. Buna asli sebep olanlar konuşulmalıdır.
Dördüncüsü, bu savaş Rusya-Ukrayna savaşı değil Rusya- ABD savaşıdır. İki taraf da oluşturulacak yeni düzende biat edilecek güç olmak istiyor. 
Hatırlanırsa ABD için şunları söylemiştim.
ABD iki şeyi çok iyi becerir:
-Maşa kullanmak
-Ortalığı gizliden alevlendirerek savaş çıkartıp, savaş çıkarttığı ülkelere alenen silah satmak…
Şimdi bu planı Tayvan’da Çin’e karşı kullanmak isteyeceklerdir. Dolayısıyla ABD eğer sivil ölümlere bu denli önem gösterecekse veya masumları düşünecekse önce gitsin 72 yıldır Filistin’i işgal etmiş İsrail’e tavrını koysun. Ukrayna’da ölen siviller ABD ve İngiltere’nin umurunda bile değil.
Beşincisi, bu savaş ile alakalı basına servis edilen haberlerin geniş kısmı Batı’lı kaynaklara aittir. Batılı kaynaklara göre Rusya  40 bin asker kaybetmiş. Bu rakamın gerçeklik ihtimalinin uzayda bile yeri yok. Rusya’nın askeri kayıpları bugüne kadar 3 bini bile aşmamıştır. Ya da Putin’in cenaze töreninde taşıttırdığı gizli nükleer çanta gibi çoluk çocuk işler… Amaç Putin’i Saddamlaştırmak…
Savaş hususuna gelecek olursak; Putin 9 Mayısta Zafer konuşması yapmayı planlıyor. Putin zafer konuşmasını yapabilir mi veya savaş sonlanır mı?
Bir kere Rusya’nın bu saatten sonra Doğu bölgesini ve ayrıca Odessa bölgesini almadan savaşı sonlandırabileceğine asla inanmıyorum. Bunları almadan, savaşı şuan isteseler de sonlandıramazlar.
Yani Ukrayna; Luhanks ve Donesk bölgesini tanımadığı sürece ve Rusya ayrıca Odessa bölgesini almadığı sürece bir Zafer konuşması yapabilmesi mümkün değil.
Toparlamak gerekirse şunları söyleyebilirim. 
Şahsi düşünceme göre Rusya Doğu bölgesini(Donbass) alacak ve Putin Zafer konuşmasını yapacak. 9 Mayıs’a kadar bunu başarabilirler mi, bu tarih uzayabilir mi ayrı konu… Ama Donbass bölgesini  alacağı kanaatindeyim. 
Ayrıca savaşı sonlandırmalarının bir diğer adımı Odessa bölgesidir. Odessa bölgesini almadan savaşı sonlandırabileceklerine inanmıyorum.
 

Yazarın Diğer Yazıları