Galip Önlü

Savaş Bitecek mi Kızışacak mı?

Galip Önlü

Arkadaşlar esasında Rusya ilk başta amaç olarak Kiev’i almak ve hükümeti devirmek istiyordu. Rusya cephesi bunu ne kadar reddetse de gerçek buydu. Lakin Ukrayna’ya gelen destek ve güçlü direniş sonrası bu plan gerçekleşmedi ve Rusya ikinci plan olarak askeri operasyonu tamamıyla Ukrayna’nın doğusuna yaydı. Sonraki süreci zaten biliyorsunuz.
Son olarak dört bölgede referandum gerçekleşti. Luhansk, Donetsk, Zaporijya ve Herson…
Bu dört bölge yüzde 99 ila yüzde 87 oy oranlarıyla Rusya’ya katılmayı kabul etti. 
İlhak bir yandan güçlü bir milliyetçi hava yarattı. Referandum kararından sonra Rusya’nın çeşitli yerlerinde “Bizden olanı bırakmayız” mitingleri yapıldı. 
Lakin öte yandan ilan edilen kısmi seferberlikten kurtulmak isteyen on binlerce insan ise yurtdışına kaçmaya başladı. 
Putin’in referandum kararı aslında Batının restine resttir. Belki de Kuzey Akım 2 Boru Hattının patlatılmasına karşılık atılmış bir adımdı, bir restti.
Önemli olan husus şudur: Referandum kararı yani Putin’in sözde anavatanına kattığını belirttiği dört bölge sonrası savaş sonlanacak mı yoksa daha fazla kızışacak mı?
Daha öncede söylediğim gibi Rusya’nın askeri başarısı ancak Odessa faktörüyle pekişebilir. Lakin Putin “Rusya amacına ulaştı” diyerek masayı da işaret edebilir. Fakat eğer Ukrayna durmazsa ve özellikle Rus toprağı ilan edilen bölgelere saldırırsa, bu saldırılar Putin tarafından doğrudan Rusya Federasyonuna yapılmış saldırılar sayılacaktır. Kısmi seferberlik ve “blöf yapmıyorum” dediği nükleer açıklamaları bu bölgeleri korumakla eşdeğerdir.
Çünkü Rusya 300 bin emekçiyi askere alarak sözde kazanmış olduğu toprakları garanti altına almaya çalışıyor. Bu da savaşın daha fazla kızışacağını bize gösteriyor. Fakat bu hususta Rusya işçi sınıfının tavrını da yakından izlemek gerekiyor. Çünkü çocuklarını ölüme göndermek istemeyen anneler birçok yerde gösteriler düzenledi. 
Şu da bir gerçektir ki Putin’in “bütün silahlarımızı kullanacağız” demeci, aynı zamanda bir ay önce kendisine suikast yapılacakken yanlışlıkla kızı öldürülen, Putin’in akıl hocası olarak da bilinen Aleksandr Dugin’in “Ukrayna savaşının kaybedilmesi ihtimalinde nükleer kıyametin kesin olarak kopacağı” demecini vermesi Rusya’nın geri adım atmayacağının da bir diğer göstergesidir. 
Son olarak Pençe Kilit Operasyon Bölgesinde şehadet şerbeti içen Elazığlı kahramanımıza, şehidimize, Allahtan rahmet, geride kalanlara sabr-ı cemil dilerim.
 

Yazarın Diğer Yazıları