Galip Önlü

Önemli Olan…

Galip Önlü

Değerli arkadaşlar öncelikle iki gün önce Hatay merkezli 6,4 şiddetinde gerçekleşen güçlü bir deprem sonrası tekrardan ülkemize “geçmiş olsun” dileklerimi sunarak başlamak istiyorum.
Yaklaşık 10 gün önce Deprem Uzmanı Kadir Sütçü Bey ile bir röportaj gerçekleştirdiğimizde kendisi Maraş başta olmak üzere 6 ile 7 arası bir depremin iki üç gün içerisinde gerçekleşebileceği demecini vermişti.
Akşamüzeri yazıyı düzenlerken kendisini, bu demecini ekleyip eklememe konusunda hala aynı fikirde olduğunu öğrenmek için tekrar aradım çünkü bana biraz garip gelmişti.
Bana verdiği cevap “kesinlikle” oldu.
Üç dört gün içinde bu şiddette bir olay olmadı için kendisine “hocam iyiki dediğiniz şey gerçekleşmedi” dedim. 
Fakat kendisi “gerçekleşmedi diye bir şey söz konusu değil, hala bekliyorum. Sadece biraz gecikti.” Diye cevap verdi.
Değerli arkadaşlar gerek Kadir Sütçü Bey, gerek Naci Görür bey, gerek  diğer uzmanlar sadece vatandaşlar tarafından dinlenmemeli;  üst yetkililer tarafından çağrılmalı, dinlenmeli, fikirleri ve görüşleri alınmalıdır.
Bunun zaten bugüne kadar yapılmaması ülkemizin bilime vermiş olduğu önemi çok güzel gösteriyor. Sadece deprem konusunda değil gerek çevre konusunda gerek kuraklık konusunda gerek hayati önem teşkil eden diğer konularda bilgili, işin ehli kişilerin bizzat ayağına gidilmeli ki tedbirler alınabilsin. 
Bunlar bugüne kadar birçok söylemde bulunurken yetkili kişilerden herhangi “sen ne diyorsun, öngördüğün problemler nelerdir, neden böyle düşünüyorsun veya düşünüyorsunuz” demedi?
Demem odur ki bilim insanlarımız, uzmanlarımız her daim baş tacı edilip, dinlenmelidir.
Bu acılı zamanlarda dikkatimi çeken birkaç hususa da değinmek istiyorum.
Darbe mesajlarıyla meşhur ABD ajanı Henri Barkey,Türkiye hakkındaki olumsuz fikirlerini paylaşmaktan biran olsun geri kalmıyor.
Devamlı olarak ABD-Türkiye ilişkilerinde tehdit içerikli bir dili kullanması önümüzdeki süreçte dikkatle takip edilmelidir diye düşünüyorum.
Zira Büyükelçilikler üzerinden yapılan gizli toplantılarda Türkiye tehdit ediliyor.
Öncelikli olarak Türkiye- Yunanistan çatışması için muhtemel hazırlık tespiti ve Türkiye’nin NATO’dan dışlanması, hatta atılması üzerine çalışmalar yürüten ve ABD hükümetinin işlerini kolaylaştıran ABD kalemi, PKK ve YPG’yi, ABD dostu olarak tanımlıyor.
Ayrıca dün Yunanistan eski Savunma Bakanı Apostolakis’in, Türkiye’nin durumu sebebiyle Yunanistan karasularını 12 mile çıkarmanın tam zamanı olduğunu söyledi.
ABD ise Türkiye’ye yaptırım uygulayarak F-35 projesinde maliyet artışı yaşadığını söyleyerek bizim ödenmesi için beklemiş olduğumuz 1,4 milyar doları iade etmek yerine ek ödeme yapılmasını savundu.
Arkamızdan oynanan oyunlar, kurulması hedeflenen planlar gözlerden kaçmamalıdır.
Evet değerli arkadaşlar, ülke olarak büyük sınavlar veriyor, tarifi güç acılar yaşıyoruz. Belki daha da yaşayacağız, belki daha zorlu dönemler de göreceğiz. Lakin dirayet şarttır.
Önemli olan çetin yollar üzerinde çalışmak, hatalardan ders almak, bilimden her daim istifade edip, güçlü tedbirler almaktır. 
Önemli olan dayanışma ve insanlık ruhunun azalmasına izin vermemektir.
Önemli olan özellikle böyle zamanlardaprovokasyona gelmemektir.  
Gerek baraj patlama yalanı, gerek enkazdan önce şu partili bu partili çıkartılıyor komedisi, gerek “Hatay elden gidiyor” gibi halkı paniğe ve korkuya yönelten söylemlerden uzak durulmalıdır artık önemli olan…. 
Diyanet Başkanlığının zamansız ve gereksiz söylemi de buna dâhildir.
Benim var olan bütün partilere, vekillere, belediyelere ricam,bu zorlu dönemin atlatılması süresince herkesin birbirlerine öfke dolu hakaretler etmesi yerine daha sakin, daha birliktelik oluşturan hareketlere imza atmalarıdır.
Birkaç vicdansız, ahlaksız grup hariç; milletimizi, halkımızı ve vatandaşlarımızı örnek alarak…

Yazarın Diğer Yazıları