Galip Önlü

Komşumuza İthafen

Galip Önlü

Yunanistan 450 sene boyunca Osmanlı İmparatorluğu’nun hakimiyeti altında kaldı. Osmanlı İmparatorluğu’nun her tarafı sarıp sarmaladığı hoşgörü politikasıyla karşılaşarak yaşayıp gitti. 

1789’da Fransız İhtilalı çıktı ve milliyetçilik akımının verdiği o hevesle Yunanlılar, Batılı güçlerin de desteğiyle 1821 yılında Mora İsyanı’nı başlattı ve bağımsızlığını ilan etti.

1897’de Girit’in ilhakıyla Osmanlı’ya kafa tutar hale geldi.(Bunu da söylemem gerekir ki Girit, II. Abdülhamid’in büyük hataları yüzünden kaybedildi.)

Osmanlı Yunanistan ile savaşta kazanmasına rağmen masada dış güçlerin desteğiyle kayıplar yaşadı.

Selanik kurşun atılmadan Yunanlılara verildi.

İngilizlerin teşvikiyle İzmir’e kadar geldiler ve orada KurtuluşSavaşının iradesiyle denize döküldüler.

Yunanistan, bağımsızlığını kazandı kazanalı hep bir külhanbeyi rolünde kalmıştır. Külhanbeyleri, eğer bir kavga olacaksa daima arkasında duran ağabeylerine bakar. Ağabeyleri göz kırparsa inanılmaz bir cesaret kazanırlar lakin ağabeyleri olmasa o kavgaya girişmeleri mümkün değildir.

Bizim komşu Yunanistan’ın durumu da hep böyle olmuştur.

Şimdi Yunanistan’ın ekonomisine bakarsak son on yılda pek bir büyüme kaydedememiş. Hatta ekonomik bir kriz derinleşiyor diyebiliriz. Böyle bir ekonomik sıkıntının eşiğindeyken son zamanlarda çılgınlık denilebilecek derece silahlanması, düşündürücüdür.

2021 yılında Fransa’dan18” Rafale Savaş Uçağı’’ alması, eylül ayında ayrıca 6 “Rafale Savaş Uçağı’’ alması, sonrasındayine Fransa’dan üç “Fırkateyn’’ satın alması, 2021 yılında İsrail’den “Heron 1 tipi İHA’’ alması yine İsrail’den 2021 yılında “Spike Füzeleri’’ alması, 2021 yılında Almanya’dan 44 “Ağır Torpido’’ tedarik etmesi deyim yerindeyse maşallah dedirtiyor…

Ayrıca 28 Eylül 2021 yılında Fransa ile imzaladıkları “Güvenlik ve Savunma Alanında Stratejik İş Birliği Antlaşması’’ ile yeni silahların da yolda olduğu da ortadadır.

Antlaşmanın ikinci maddesine bakalım: “İki devletten birinin topraklarının işgal edilmesi durumunda, diğerinin askeri güç göndermek dahil her türlü askeri desteği vermesi’’ maddesi de vay be dedirtiyor.

Yunanistan’ın bir diğer ağabeyi ABD’ye bir bakalım…

Bugün Yunanistan’ gidip bakarsak her taraf ABD üssü… Salamis Deniz Üssü, Kastelli Hava Üssü, Kalamata Hava Üssü, Andravida Hava Üssü, İskiri Erken Uyarı Üssü, Litohoro Atış Talim Sahası, Yeorgula Havaalanı, Girit Deniz Üssü Sahası ve bizim için de ayrı bir önem taşıyan Dedeağaç…

Gerçekçi olmakta her daim fayda vardır. Evet, Türkiye’de de ABD üsleri vardır ve fazladır. Lakin 10,7 milyonlu bir nüfusu olan Yunanistan da bu denli ABD üssü fazlanın da fazlasıdır. 

ABD’nin Dedeağaç’ta üs kurması Lozan’a terstir bir kere. Buradaki üs ile Rusya’yı, Karadeniz Bölgesinden abluka altına almanın planlarını yaparken, bu hususun Türkiye’ye olumsuz etkisini unutmak aptallıktır.

Zira Dedeağaç ile sınırımız, takdir buyrulursa 50 kilometre’dir.

Yunanistan başbakanı Miçotakis, Ülkenin anahtarını adeta ABD’ye teslim etmiş durumdadır.

ABD, Allah var iki şeyi çok iyi beceriyor.

Birincisi, maşa kullanmak…

İkincisi, ortalığı gizliden alevlendirerek savaş çıkartıp, savaş çıkardığı ülkelere alenen silah satmak…

Yunanistan bu iki hususa o denli uyan bir ülkedir ki tadından yenmez.

Ben halkın içinden bir vatandaş olarak diplomasiye tarafım ama çok net ortadadır ki Yunanistan diplomasiden anlamıyor. Sanırım Yunanistan ile yıldızımız hiç barışmayacak…

Yine de komşu Yunanistan’ın diplomasiye yakın olmasını isterim ama eğer bu şekil devam ederse Türk yetkililerin daha agresif olmasını içten temenni ediyorum.

Çünkü Türkiye’nin, Yunanistan’ın hiçbir varlığında ve toprağında gözü yokken;

-Yunanistan’ın adaları silahlandırması savaş sebebidir.

-Lozan Antlaşmasına ve karşılıklı antlaşmalara uymaması savaş sebebidir.

-Karasularını 12 mile çıkarma isteği savaş sebebidir.

-Kıbrıs’ı, Girit haline getirme isteği bambaşka bir ölümcül savaş sebebidir. 

Ben, Türkiye ile Yunanistan’ı kıyaslamayı Türkiye’ye bir hakaret olarak görüyorum.

Son olarak şunu söylemeliyim komşumuza…

Size verilen destekler gün olurda ger çekilirse, diz dövmekten başka bir şey gelmez elinizden…

Gerçi destekler devam etse de sonuç pek  değişmeyecek ya….

Yazarın Diğer Yazıları