Galip Önlü

Genel Süreç

Galip Önlü

İngiltere’de 5’i Bakan olmak üzere toplam 54 siyasi istifa etti. Boşalan bakanlık koltuğuna atanan yenin Bakan’da iki gün sonra istifa etti. Son olarak İngiltere Başbakanı Boris Johnson istifa ettiğini açıkladı. 
İtalya bir açıklama yaptı. Son 70 yılın kuraklığı söz konusu 3 bölgede OHAL ilan edildi. Tarım sektöründe %30 azalma olabilir dendi.
Hindistan’dan gelen bir açıklama var. “Aşırı sıcaklıktan dolayı buğday üretimi azalacaktır”. Hindistan ayrıca buğday ihracatını durdurmuştu.
ABD’de 5 Temmuz Bağımsızlık Günü kutlamalarına saldırı yapan 22 yaşındaki kişi tutuklandı. Saldırıda 36 kişi yaralandı. 6 kişi ise hayatını kaybetmişti.
Almanya’da Sokak lambaları akşam saatlerinde kapatılmaya başlandı.
Hollanda’da çiftçilerin devamlı protestoları mevcut… Gösteriler fazlasıyla çoğalıyor.
Joe Biden, enerji şirketlerini bizzat uyardı. “Enerji fiyatlarında düzenlemeye gidin yoksa başkan olarak gereğini yaparım” dedi.
 İngiliz bilim adamlarının dün yaptığı açıklama şöyle: “Yeni salgın, antik virüsler tekrardan Çin veya Hindistan’dan yayılabilir.”
NATO Genel Sekreteri “Rusya ile savaşabiliriz” açıklamasında bulundu. Ayrıca aldıkları önlemler şuana kadar Rusya’yı çökertmeye yetmedi.
Joe Biden Aralık ayından bu yana Türkiye’ye F-16’lıların verilmesi ve kongreden onay çıkılması adına elinden geleni yapacağını söyledi.
Covid 19’un ani yükselişi sonrası İngiltere, Fransa, İtalya ve İspanya’nın da aralarında bulunduğu bir çok ülke, tatil bölgelerine girişleri tekrardan yasakladı.
Genel olarak dünya gündeminde şuan için konuşulan başlıklara değinmemin yanı sıra biraz da Türkiye’ye değinmek istiyorum. 
Türkiye aslında tarihinin dönüm noktasını yaşıyor diyebilirim. Çünkü dünyada tarih yeniden yazılıyor. Kabul edilir edilmez, ayrı konudur. Türkiye’de bir akıl var. Türk Devlet Aklı…
Bu akıl özellikle dış politikada çok doğru ve güçlü adımlar atıyor.
Türkiye, Ermenistan sorununu şuan için çözdü. Bu tarihi bir olaydır. Bunun önemi pek anlatılmıyor. Zengevur koridorunun açılışı Türkiye’nin kara yoluyla, tren yoluyla ulaşımı demektir. Aynı zamanda boru hatlarıyla…
Ermenistan ki yıllardır bize sallayıp duruyordu, neden böyle bir normalleşme kararı aldı? En basitinden Rus korkusunu şimdiden enselerinde hissetmeye başladılar. Ermenistan devlet olarak kalmak istiyorsa Türkiye’ye ihtiyacı vardır.
İngiltere ve ABD, Avrupa Birliği’ni keleğe getirdi. Avrupa Birliği ise uzun vadede Rusya ve Türkiye ile iyi bir işbirliği olmadan, geleceklerinin daima risk altında olacağını şu dönemde daha çok fark ediyor. 
Ayrıca Türkiye’nin Türk Devletler Teşkilatındaki hamleleri oldukça önem teşkil etmektedir. Japonya’nın Türk Devletler Teşkilatına gözlemci olarak katılması da olası bir durumdur.
Türkiye’nin izole olduğu, yalnız kaldığı gibi söylemlere gelecek olursak aptallıktan başka bir şey değildir. Şuan Türkiye kadar farklı ülkelerle işbirliği içerisinde olan başka bir ülke bulamazsınız.
Lakin tekrar ediyorum… Mevcut ekonomik kriz Türkiye’yi en çok enerji kısmından vuruyor. Türkiye enerji problemini çözmeden bu krizi atlatamaz. Enerji fiyatları yükseldiği an hemencecik bize  yansıyor. Enerji sorunu çözülürse vergi azalır, cari açık kapanır, işyerindeki yükler azalır.
Ülkenin güzel haberlere ihtiyacı var. Mesela geçenlerde Tarım Bakanlığının yapmış olduğu açıklama…
“Bir yıl ekmeden boş duran vatandaşın tarlası kiralanacak.”
Bu üretim demektir. Biz bu tür haberleri daha çok duymalı, daha çok görmeliyiz. 
Tabi bu güzel haberlerin yanı sıra ülkemizi yasa boğan bazı olaylar da başımızdan hiç eksik olmuyor.
Öncelikle Konya Şehir Hastanesinde yaşanan alçakça saldırıyı kınıyor, şifaya vesile olan cana atılan kurşunu sayısız kez lanetliyorum.
Şehit edilen doktorumuzun derin teessürünü herkesten önce şahsım adına yaşamaktayım.
Lakin hekimlerin iki gün boyunca işi bırakma kararını da yanlış bulmaktayım. Çünkü o esnada acil müdahale edilmesi gerekilen bir hasta gelebilir. Bir bebek. Bir can… Yada acil bir şekilde ameliyata alınması gerekilen bir hasta…
Dolayısıyla bir şizofrenin yapmış olduğu çirkefliğin cezasını tüm topluma ve masum insanlara mal etmek de doğru bir karar olmayacaktır.
Şimdiden karşılıklı sevgi ve saygı bağlarını pekiştiren, dargınlıkları unutturup kardeşçe kucaklaştıran, milli birlik ve beraberliği kuvvetlendiren Kurban Bayramı’nın ülkemize sağlık, huzur ve mutluluk getirmesi temenni ediyor, kesilen kurbanların ve yapılan duaların kabulünü Yüce Allah’tan diliyorum. 
 

Yazarın Diğer Yazıları