Galip Önlü

Dayanışma İle…

Galip Önlü

Değerli arkadaşlar “Beni kimseye muhtaç eyleme” diye dua eden birisine Hz. Ali(r.a); “İnsan insana muhtaçtır, beni kimseye yük eyleme” diye dua et buyurmuştur.
Bir kez daha görmüş olduk ki insan insana muhtaçtır, komşu komşuya muhtaçtır.
80 ülke Türkiye’ye yardım faaliyetinde bulundu. Bunların arasında son dönemde aramızın iyi olmadığı ülkeler de vardı. Yunanistan gibi…
Vietnam ekibinin tarihinde ilk kez yurtdışına arama kurtarma ekibi yolladığını gördük.
İsrail ekibinin 19 kişinin canını kurtardığına şahit olduk.
Dayanışma adına hepsine teşekkür ediyoruz.
Yerli arama kurtarma ekiplerimizi de anmadan geçemeyeceğim. Ülke olarak onlara kocaman minnettarız.
Değerli arkadaşlar, duymuşsunuzdur ortalıkta dolaşan bir söz var.
“Canımızı Ermenilere, ateistlereve yabancılara teslim ettik, malımızı Müslümanlardan korumaya çalışıyoruz” şeklinde.
Bu sözü kınıyorum. Bu sözü kullananı da kınıyorum.
Üç beş şerefsizin yaptığı ahlaksızlıklar ve vicdansızlıklar, Müslümanlık kalıbının üzerine yıkılamaz, mal edilemez, küçük düşürülemez.
İkinci bir husus, zaman yarışı içerisindeyken onu bunu eleştirmek, panik yaratıp kaos çıkarmak acizce bir davranıştır. Hele ki bunu böyle bir dönemde, birlik ve beraberliği daha çok güçlendirmeleri gereken siyasiler yapmaya çalışıyorsa çok yazık.
Yani söylemeyeyim diyorum ama içlerinden en garip olanını söylemeden de edemeyeceğim.
Sayın Ümit Özdağ, ilk önce enkazdan AKP’lileri çıkartıyorlar” ne demek? Bu nasıl bir açıklama? Açıklamanın yapıldığı zamanı da hiç saymıyorum. Siz Suriyelilerden hiç haz etmezsiniz. Son günlerde enkazdan bir Suriyeli vatandaş da çıkartıldı. Bir Suriyeli vatandaşın kurtuluşa üzülmek ne kadar mantıksızsa inanın sizin bu söyleminiz de o denli mantıksızdır.
Eleştiri yapacaksan eğer, önce enkaz çalışmaları tamamlanır ondan sonra eleştiriler yapılır. Benim de eleştirilerim var. Yanlış yapılan şeyler olmadı mı, oldu. Lakin bu vakit o vakit değildir.
Üçüncü husus ise ABD ile alakalı dezenformasyon ve Haarp açıklamaları…
ABD savaş gemisinin bir gün öncesinden İstanbul boğazına gelmiş olması ve ABD’nin 2002 yılında yapmış olduğu Milenyum Tatbikatı bu düşünceleri fazlalaştırıyor. 
Tabi bu konuda şuan için bir şey söylemek oldukça güçtür.
Keza ben mantıklı da bulmuyorum.
Fakat ABD tarafından yapılmak istenen hiçbir yardımın kabul edilmemesi taraftarıyım.
ABD Türkiye’yi işgal edecekmiş deniliyor.
Diyelim bu komplo teorileri bir anlığına doğru olsun.
Değerli arkadaşlar, işgal edebiliyorlarsa buyursun etsinler. Bizler de Büyük Türk Milleti olarak müdafaa ederiz.
Dördüncü husus, sosyal medyada yayımlanan aşırı travmatik görüntülerin yayılmasıdır. Bu görüntülerin yerine yardım görüntüleri, birlik ve beraberliği içeren dayanışma görüntülerinin yayılması ülkeyi daha bir diri tutacaktır.
Dolayısıyla aşırı travmatik görüntülerin veya suçlulara uygulanan şiddet görüntülerinin yayılmasını kamu düzeni adına doğru bulmuyorum.
Tüm ülke kenetlenirken, bir can kurtarmak için kendilerini hiçe sayarlarken, ülkenin hatta dünyanın dört bir yanından destekler gelirken bazı sosyal hesaplar oldukça can yakıyor. 
Her toplumun içinde suçlu vardır. İllaki vardır. Lakin kalkıp buna “yağma var” demek bu milletin metanetine gölge düşürecektir.
Yağma denilen olay kitlelerin kontrolden tamamen çıkışıdır. Bir nevi şehrin, güvenlik güçlerinin kontrolünden çıkışı anlamına gelir.
O sebepten ötürüdür ki lütfen herkes kullandığı dile ve üsluba çok dikkat etsin.
13 milyonluk bir nüfusu kapsayan ve toplamda 10 ilimize etki eden ve aynı gün yaşanan iki büyük sarsıntının yarattığı tahribatı düzeltmek, eski haline döndürmek zor olacak fakat şuna eminim ki OLACAK…
Umutsuzluğa kapılmamalı, paniğe mahal verilmemelidir.
Ne yapacağız? Nasıl toparlanacağız? Toparlanabilecek miyiz? gibi olumsuz düşünceleri aklımızın ucundan bile geçirmemeliyiz.
Sakin ve soğukkanlı kalacağız. O çürük binalarda yitirdiğimiz canlarımızın da hesabına sormaya and içip, deprem öncesi günlerdeki gibi iri ve diri olacağız. Bu kötü günleri başımızdan en kısa sürede defedeceğiz.
Yeter ki birliğimizi koruyalım. Siyasi algılara gelmeyelim. 
Güçlü bir millet olduğumuzu unutmayalım.
 

Yazarın Diğer Yazıları