Galip Önlü

Birleşmiş Milletler

Galip Önlü

25 Ekim Birleşmiş Milletler Günü olma münasebetiyle ve son günlerde gündemdeki yerini koruduğu için kaleme almakta fayda gördüm.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Angola’da yaptığı açıklamada veto yetkisine sahip daimi BMGK üyelerinin sayısına atıfta bulunarak “Dünya beşten büyük’’ ve “bir avuç ülke’’ifadelerini kullanmıştı.
“İnsanlığın kaderi, İkinci Dünya Savaşının galibi bir avuç ülkenin insafına bırakılamayacağını, bırakılmaması gerektiğini savunuyorum’’ dedi. Aynı zamanda daimi üyelerin veto yetkilerinin kaldırılmasını önerdi.
Kremlin sözcüsü, “bir avuç ülke’’ ifadesinin kabul edilemeyeceğini duyurdu.
Putin ise Sayın Cumhurbaşkanının veto’yu kaldırma önerisini kendince doğru bulmadı.
Baktığımızda BM’in asli kuruluş amacının adaleti, güvenliği ve sosyal eşitliği hatta barışı sağlamak olduğunu görüyoruz. 
Aylar öncesinde kaleme aldığım bir yazıda da belirtmiştim. Hatta BM ile Osmanlı padişahlarından birkaçını örnek vererek kıyaslamıştım.
Fatih Sultan Mehmed’in kendi döneminde sadece ülkesinde değil, dünyada sağlamış olduğu adaletin çeyreğini BM sağlayamaz.
Kanuni Sultan Süleyman’ın “Kılıcın yapamadığını, adalet yapar’’ sözü ise anlayışını ortaya koymaktadır.
Osmanlı padişahları gelecek nesillere bu kutsal mirasları bırakarak ilerlediler.
Fakat bakıldığı zaman BM kurulduğu günden itibaren İsrail, Filistin’i tehdit etmektedir.
Topraklarını ilhak edip, sivillere katliam uygulamaktadır. 
Ben Sayın Cumhurbaşkanının “veto’nun kaldırılma önerisi’’ ni halkın içinden bir fert olarak sonuna değin savunuyorum. Çünkü BM’ de 196 üye ülke var. Şöyle ki BM’in tüm üyeleri toplanıp bir karar alsa, Güvenlik Konseyi’ne üye bir ülke de kalkıp bu kararı veto etse karar geçersiz olacaktır. Zaten Güvenlik Konseyi BM’i adeta işlevsiz kılmıştır. 
Birleşmiş Milletlerin barışı sağlamak adına yapabileceği tek şey, daha doğrusu bugüne kadar yaptığı tek şey protestodur. 
Protesto ise benim gözümde hiçbir halta yaramaz.
En basit örnekle ABD-Irak, Rusya-Afganistan veya Suriye-Yemen iç savaşlarında BM ne yapmıştır?Kan’ın ve gözyaşının seller gibi akıp, ülkelerin tahrip ettiği zamanlarda ne yapabilmiştir? Seyretmekten başka…
Doğu Türkistan’daki zulüm için ne yapmıştır?
Bana göre BM, başta ABD olmak üzere, toplamda beş büyük ülkenin güdümünde olan uluslar arası bir kuruluştan başka bir şey değildir.
Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Dünya Beşten Büyüktür’’ sözü tarihe geçecek derecede önemli bir söylemdir.
Zira dünya beşten büyük olmadığı sürece barış ve huzur, hak ve adalet asla mümkün olmayacaktır.
İpin ucu bu beşlinin elinde olduğu sürece barışçıl yollar izlenilemeyecektir..
 

Yazarın Diğer Yazıları