Galip Önlü

Aşı Karşıtlığı

Galip Önlü

Ülkemizde bazı kesimlerce tartışma konusu olan aşı yapmama içgüdüsü, aşıya karşı olma durumu söz konusudur.

Daha dün Ankara’daki “Büyük Uyanış Başkent’’ mitinginde aşı karşıtları basın mensuplarını yuhaladı.

Keza bu tür durumları yakın çevremizde de sıkça görmekteyiz.

Konu açılınca ve sebep sorulunca genellikle akıl erdirilemeyecek bin bir çeşit komplo teorileri ardı ardına sıralanıyor.

Geçmişten ders çıkarabilmenin önemli bir metot olduğunu düşünenlerdenim.

Biraz örneklendirme yapmak isterim.

Çiçek hastalığından 20. Yüzyılda 300 milyon kişi öldü.Edward Jenner çiçek aşısını keşfetti.Yine bazı gruplar kendince aşıya karşı çıkmakta gecikmediler. Çiçek hastalığı günümüzde normal karşılanan bir hastalık haline geldi.

Kuduz hastalığı milyonları öldürürken Louis Posteur kuduz aşısını bulunca aşı karşıtları yine ortaya çıktı. Şuan kuduz hastalığı aşı sayesinde sıradan bir hastalık olarak görülür.

II. Dünya savaşı sırasında ortaya çıkan grip, dünyayı adeta kırıp geçirmiştir. Savaştan çok gripten ölenler olmuştur. JonasSalk grip aşısını buldu. Protestocular o dönemde de yerlerini aldı. Günümüzde grip, artık hastalık bile sayılmayacak bir duruma dönüşmüştür.

Örnekler çoğaltılabilir. Görüldüğü gibi bulunan, üretilen aşılar hastalıkları yavaştan yok etmiştir. Hemen hemen 2 yıldır dünyayı kasıp kavuran bir virüs ile iç içeyken, aşılar ortaya çıkmasına rağmen, acilen aşıya başvurup virüsün önünü kesme düşüncesi ön planda olmalıyken insanlarımız bunu reddediyor. Reddederken de çok büyük ve akıllıca bir iş yaptıklarını düşünüyorlar. 

Ama bu karşıtlık kesinlikle bilimsel bir temele dayanmıyor. Bana göre farklı görünme çabasından başka bir şey değil…

Toplumsal bağışıklık için şuanlık aşıdan başka seçenek yok. O halde mutlaka olunmalıdır. Konunun içinde art niyet veya saçma bahaneler aramaya gerek yok.

Ayrıca iktidarın, toplumun her kesiminin yararlanması için gerekli aşıları temin etmesi ve milyonların gözü önünde aşılanarak halkı teşvik etmelerini kutluyorum.

Aşılar: grip, kabakulak, suçiçeği, kızamık, difteri gibi zamanında milyonlarca ölümün sona ermesine vesile olmuştur. Şimdi ise sırada bu vardır. Virüsün bitişi aşıya bağlıdır. Dolayısıyla hiç kimse başkasının sağlığını riske atmamalıdır. Aşı karşıtlığı son bulmalıdır. İnsan hakları ihlal edilmemelidir.

Yazarın Diğer Yazıları