Galip Önlü

Abd'den Transfer

Galip Önlü

Bilindiği üzere CHP bir liste yayınladı. İlginç olan şey listede yabancı bir isim var. Jeremy Rifki…
Rifki, AB Komisyonu, Avrupa Parlamentosu ve birçok AB ve Asya ülkesinin devlet başkanına danışmanlık yapmıştır. Avrupa Birliğinin küresel ekonomik kriz, enerji güvenliği, iklim ve çevre değişikliği gibi Üçüncü Sanayi Devrimi uzun vadeli ekonomik sürdürülebilirlik planının baş mimarı olarak biliniyor.
Kendisi CHP’nin vizyon toplantısına telekonferans yöntemi ile bağlandı ve çeviri kulaklığı olmayan topluluğa Endüstri 4.0 gibi iddialı mevzuları anlattı. Salonda oturanların pek bir şey anladığını da zannetmiyorum. İngilizce bilenler hariç…
Açıkçası şu soruyu merak ediyorum. 
Türkiye’de başdanışman kimliğinde yerli ve milli herhangi bir ekonomist yokmuydu da ABD’den böyle bir transfer meydana geldi.  
Ve Sayın Kılıçdaroğlu’nun bu durumu bir mucizeymiş veya olağanüstü bir başarıymış gibi lanse etmesi, 4 Aralığı bekleyin, demesi beklenileni karşılamamışa benziyor.
 Şunu kendi açımdan belirtmekte fayda görüyorum.
Jeremy, küresel fonlar tarafından desteklenen bir ideologtur. 
Onun geliş sebebinin ekonomiden ziyade Türkiye Cumhuriyeti’ni değişime ve dönüşüme hazır tutmak olduğunu düşünüyorum. 
Ayrıca gerek insan nüfusunun azaltılması gerekse alt tabakanın mal mülk sahibi olması yerine kiralama yöntemi ile hareket etmesini savunan görüşleri de göz ardı edilmemelidir.
Dolayısıyla Sayın Kılıçdaroğlu’na şunları söylemek isterim.
Demokrat Amca, danışmanlarla fazla oy kazanacağınızı düşünüyorsanız eğer yanılıyorsunuz. Toplum danışmanlarınıza değil, bizzat size güvenmek istiyor. Danışmanlarınızı değil, sizi izliyor. Yani seçmenlere güven vermediğiniz takdirde, danışmanlarınızın önceki zamanlarda çeşitli devlet başkanlarına danışmanlık verecek kapasitede olması oy oranlarınızı emin olunuz ki yükseltmeyecektir. Her şeyden önce toplum sizden aday beklemektedir.
Ayrıca Jeremy Rifkin; ABD, Almanya ve Çin’de ciddiye alınan bir isimken İspanya ve Portekiz’de olumsuz bir üne sahiptir. 
Bir diğer husus Jeremy’in CHP’den alacağı maaş konusu…
Vizyon konuşmasında yapmış olduğu sunum için 20 bin dolar aldığı biliniyor.
Yani aylık olarak 3 sunum yapacağını varsayarsak yıllık 1 milyon dolara tekabül ediyor. 
Sayın Kılıçdaroğlu’nun şeffaf bir şekilde verilen ücreti de açıklamasını doğru buluyorum. 
Çünkü ödenen ücret CHP’nin kasasından çıkacaktır. Sayın Kılıçdaroğlu’nun cebinden değil…
 

Yazarın Diğer Yazıları