Galip Önlü

30 Ağustos Zafer Bayramı

Galip Önlü

100 yıl önce bugün yurdumuzu işgal eden düşmanlara karşı büyük zaferi kazanmış olduk.
Dolayısıyla 30 Ağustos Zaferi, Cumhuriyetimizin kuruluşunun mihenk taşıdır.
Şunu unutmamak gerekir.
Türkiye Cumhuriyeti adına iki önemli olay vardır.
Birincisi; Kurtuluş Savaşının kazanılması.
İkincisi; Eğitim, kültürel, sosyal, tarım ve diğer bütün alanlarda devrim niteliğinde çalışmalar sonrası ülkenin ve toplumun çağdaşlaşması yolunda adımlar atılmasıdır.
Bu kutlu zaferi bile günümüzde küçültmek isteyenler mevcuttur.
Bu zafer sayesinde Türk Milletinin bağımsızlığı, şerefi ve haysiyeti kurtarılmıştır.
Sevr Antlaşması yırtılıp atılmıştır. Lozan Antlaşmasıyla yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti, Dünya’ya tescil ettirilmiştir. 
İngiliz Başbakanlarından Churchiil bu hususta şöyle diyordu:
“Savaşı kazanmak için askeri, parayı, cephaneyi, her şeyi hesaplamıştım. Hepsinde çok üstündük. Mutlaka yenecektik. Yalnız bir şeyi hesaba katmamışız. Mustafa KEMAL’i…”
O dönemde Gandhi ise şöyle bir demeç vermişti:
“Haydi beni bir daha tutuklayın İngilizler! Ama tutuklamak ve öldürmekle iş bitmiyor. İşte, öldü sanılan Türkler, cenaze törenleri için hazırlanan tabutlarını katillerinin başlarına geçirdiler.”
Yine Mehmet Ali Cinnah’da Londra’da bir basın toplantısında şunları söylemişti:
“İngiliz hükümeti barış için Mustafa Kemal Paşa’ya yardımcı olabilirdi. Ama olmadı. Tersine savaşı körükledi. Biz Hint Müslümanları, o kazansın diye durmadan dua ettik. Şimdi de kazandığı için Allah’a hamdediyoruz. Kazanan yalnız Mustafa Kemal Paşa değildir. Bu, bütün esirler dünyasının zaferidir.”
Değerli arkadaşlar, emin olunuz ki şuan bile dış düşmanların maşaları Mustafa Kemal Atatürk’ün bu büyük eserini yıpratıp yıkmak istiyorlar. 
Dolayısıyla 30 Ağustos Zafer Bayramımızı kutlamanın yanı sıra, Cumhuriyetimizin hangi zor koşullar altında kurulduğunu tekrardan anımsamanızı, bize emanet edilen bu ülkeyi korumak ve güçlendirmek adına hiçbir fedakârlıktan kaçınmamamızın gerekliliğini tekrardan vurgulamakta fayda görüyorum.
Başkomutan Mareşal Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, mücadele vermiş olan halkı, kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerinin tüm şehit ve gazilerini rahmet ve minnetle anıyorum.
 

Yazarın Diğer Yazıları