Galip Önlü

1 Mayıs

Galip Önlü

İşçilere ve emekçilere ithaf edilen bu bayramı emeğin bayramı olarak nitelendirmek yanlış olmayacaktır.Her yıl tüm dünyada coşku ile kutlanan işçi bayramının geçmişi çok eski yıllara dayanır.
1856 yılında Avusturya'nın Melbourne bölgesinde inşaat ve taş işçileri 8 saatlik çalışma gününü elde etmek sebebiyle Melbourne Üniversitesinden başlayıp     Parlamento Evi'ne kadar yürüyüş düzenlemişlerdir.
Bu yürüyüş ilk olma özelliğine sahiptir.
Ardından 1886 yılında Chicago'da 8 saatlik çalışma talebi sebebiyle yaklaşık yarım milyon kişinin katıldığı bir iş bırakma eylemi yapıldı.
Siyah ve beyazların birlikte katıldığı gösteriler önyargıların yıkıldığı ve büyük yankılar uyandırdığı bir gün olarak ifade edilir.Bir sonraki gösteri 1890 yılında yapıldı.
Zaman içerisinde 8 saatlik iş günü pek çok ülkede kabul edildi ve 1 Mayıs bu günün temellerinin atıldığı gün olarak ilan edildi.
O günden bu güne 1 Mayıs İşçi Bayramı varlığını sürdürmektedir.
Ülkemizde emek ve dayanışma günü olarak kutlanan 1 Mayıs, Türkiye’de ilk defa 1923 yılında, İstanbul’da resmi tatil olarak anılmıştır.
27 Nisan 2009 yılında yapılan düzenleme ile bu özel gün, resmi gazetede yayınlanarak resmi tatil ilan edilmiştir.
Herkesin adil bir şekilde çalıştığı, hiçbir işçinin hakkının yenilmediği umut dolu yarınlara diyorum.
Dostluk ve dayanışma havası içerisinde, işçi ve emekçiler başta olmak üzere bütün milletimizin Emek ve Dayanışma gününü kutluyorum.
Aslında yazımı burada sonlandırmak isterdim lakin konudan bağımsız küçük bir konuyu da es geçemem.
"Konuşanlar" adlı programda çoğu zaman komedyenlik ve şaklabanlık çizgisini birbirine karıştıran sözde komedyenin Fırat Üniversitesi hakkındaki söylemlerinin umursanması, özür beklenmesi yine güzide eğitim kurumu olan Fırat Üniversitesi profesörlerine ve bilim insanlarına hakaret olacaktır.
Özrü eksik kalsın. Küfür ve argoyu hayatının baş merkezine koyan ve bunu bir marifetmiş gibi toplumun önünde sergileyen zihniyetiyle yaşamına devam etsin.
Aziz şehir Elazığ ve güzide eğitim kurumu olan Fırat Üniversitesinin değeri, kıymeti yeterince bilinmektedir.
Basit bir sözde komedyenin saçma sapan söylemleriyle de küçülmeyecektir.
Tekrardan işçi ve emekçi bayramını kutlar, ülkemize huzur dilerim.
 

Yazarın Diğer Yazıları