Yöneticilerin Ekmek Kavgası

Fırıncılar Odasının somun ekmeğin fiyatının da açık ekmek gibi 10 ₺'den satılması talebini 'biraz bekleyelim' diyerek erteleyen, ancak 3 gün sonra somun ekmeğin 10 ₺'den satılması karşısında odanın kararını yargıya taşıyan Elazığ Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman'ın konuyu muhataplarıyla görüşerek çözmek yerine yargıya taşıması ve ülkede gündem olması kamuoyu tarafından yaklaşan Valiler kararnamesiyle ilişkilendirildi.

Yöneticilerin Ekmek Kavgası
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ gündemi son günlerde Elazığspor’un şampiyonluğunu konuşur ve bu olayın coşkusunu yaşarken, somun ekmek fiyatının belirlenmesi konusunda da yöneticiler mahkemelik oldu.
Bilindiği gibi geçtiğimiz günlerde Fırıncılar Unlu İmalatçılar ve Gıda Satıcıları Esnaf Odası, artan maliyetler sebebiyle hem açık, hem de somun ekmeğin fiyatının 10 ₺’den satılması yönünde aldığı kararı, onay makamı olan Elazığ Valiliğine iletmiş, Elazığ Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman da açık ekmeğin 10 ₺ olması kararını onaylamış, ancak somun ekmeğin bir süre daha 8 ₺’den satılması kararının uygun olacağı görüşünü ortaya koyarak; açık ekmeğin satışının 10 ₺’den, somun ekmeğin satışının ise 8 ₺’den uygulanması yönünde oy çokluğuyla karar verilmişti.
Bu karardan üç gün sonra Fırıncılar Odası, somun ekmeğin de 10 ₺’den satılması uygulamasını başlatmış ve yapılan görüşmelerde uzlaşma sağlanamayınca, Elazığ Valisi Toraman konuyu yargıya taşımıştı.
Elazığ Valisi Toraman’ın Fırıncılar Odasının itirazı ve teklifi üzerine 8 ₺’ye düşürülen ekmek fiyatının yeniden 10 ₺’ye çıkarılmasıyla ilgili valilikten şu açıklama yapılmıştı.
“Alınan bu tarife değişikliği kararına karşı valiliğimiz tekrar itiraz edecek ve kanunun vermiş olduğu yetki çerçevesinde hukuki süreç başlatılacaktır” açıklamasını yapan Valilik, konuyu yargıya taşıdı.

“ZAM İÇİN MAKUL BİR SEBEP GÖRÜNMEMEKTEDİR”
Bu gelişme karşısında Valilik yeni bir açıklama daha yaptı.
Yapılan açıklamada; “Bazı basın kuruluşlarında yer alan "Ekmeğe yeni zam geldi" haberi ile ilgili olarak Valiliğimizce aşağıda yer alan açıklamayı yapma zaruriyeti doğmuştur.
İlimizde faaliyet gösteren ekmek üreticilerinin bir kısmı Ticaret ve Sanayi Odası’na, kalan kısmı da Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğine kayıtlıdır.
16.05.2024 tarihinde Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası’nın somun ekmeğin 10 ₺ den satılması kararına karşı Valiliğimizin, halkımızın uygun fiyattan somun ekmeğe ulaşabilmesi için yapmış olduğu itiraz, komisyonda oy çokluğu ile kabul edilmiş; 17.05.2024 tarihinden itibaren somun ekmeğin 8 ₺’den satılması için karar alınmıştır.
Ancak bu defa da Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği 27.05.2024 tarihinde somun ekmeğin 10 ₺’den satılmasına dair karar almıştır. Alınan bu tarife değişikliği kararına karşı valiliğimiz tekrar itiraz edecek ve kanunun vermiş olduğu yetki çerçevesinde hukuki süreç başlatılacaktır.
Ülkemizde en pahalı somun ekmeği Elazığlı hemşerilerimizin tüketmesi için makul bir sebep görünmemektedir” İfadelerine yer verildi.

ŞİMDİ NE OLACAK?
Somun ekmeğin fiyatının 8 ₺ yerine 10 ₺’ye satılması Elazığ Valiliği tarafından yargıya taşınırken, ekmeğin farklı fiyatlarla satılmasına devam ediliyor.
Bazı fırınların 8, bazı fırınların 10 ₺’den sattığı somun ekmek, market ve zincir marketlerde 10 ₺’den satılıyor.
Farklı fiyatlarla satılan somun ekmeğin bir süre daha bu iki fiyattan satılacağı, ancak 10-15 gün sonra valiliğin 10 ₺’lik fiyatı onaylaması bekleniyor.
YARGIYA TAŞIMAYA GEREK VAR MIYDI?
Somun ekmeğin fiyatı etrafında kurumlar arasında başlayan ve mahkemeye taşınmasıyla devam eden bu sürecin, tarafların konuyu sağlıklı bir şekilde tartışmalarını sağlayarak, hem fırıncı esnaflarını, hem de tüketicileri koruyan ortak bir noktada buluşturacak örnek bir yöneticilik sergilemek yerine, doğrudan yargıya taşıyarak çözmenin doğru yaklaşım olmadığını dile getiren vatandaşlar,  10 gün sonra yeniden 10 ₺’ye satılacak ekmek için göstermelik bir direnç sergilemenin, yaklaşan Valiler kararnamesiyle ilintili bulduklarını dile getiriyorlar.