Zübeyde Duran

HER ŞEHRİMİZE BÖYLE DEVLET ADAMLARI ŞART…

Zübeyde Duran

 

Tunceli… Bir zamanlar, insanların sokağa korkarak çıktığı, sosyal aktivitelerin ve turizmin olmadığı, hizmete muhtaç bir şehirdi…

Yaklaşık son bir senede ise gözle görülür değişiklikler yaşanan Tunceli’de yaşam standartları oldukça yükseldi.

Bu durumdaki ilk ve en büyük etken İçişleri Bakanlığının destekleriyle alınan üst düzey güvenlik önlemleri ve güvenlik güçlerinin başarılı operasyonları sayesinde şehrin terörden temizlenmesi… İkinci etken ise yaklaşık on dört aydır görevde bulunan Tunceli Valisi ve Belediye Başkan Vekili Tuncay Sonel…

Tunceli, güvenlik güçleri tarafından gerçekleştirilen başarılı operasyonlar ile terörden temizlendi. Tunceli Valiliği ve Belediyesi tarafından yürütülen çalışmalar sonrasında ise son 8 ayda adeta turizmde patlama yaşadı. Hayata geçirilen projeler sonrasında Tunceli adeta bir cazibe merkezi haline geldi.

Yaklaşık 14 aydır hem Valilik, hem de Belediye Başkanlığı görevini yürüten Tuncay Sonel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ilgili Bakanların tam destekleri ile bir yılda 62’nin üzerinde projeyi hayata geçirdi.

Sonel tarafından vatandaş odaklı projeler planlanırken, kentin en önemli ve öncelikli sorununun istihdam olduğu belirlendi.

Bu tespitin ardından 11 ay gibi kısa bir sürede şehirde üç tekstil fabrikası ve bir çağrı merkezi faaliyete sokularak 2 bin 500 vatandaşa iş imkânı sağlandı. Fabrikaların üretime geçmesinin ardından 5 ay içerisinde ihracat seviyesine gelindi. Şu an fabrikalarda üretilen ürünler; Almanya, Fransa, İngiltere, Polonya ve Rusya’ya ihraç ediliyor.

Vali Sonel tarafından geçtiğimiz günlerde Organize Sanayi Bölgesinde 4. tekstil fabrikasının temeli atıldı. Fabrikanın imalata başlamasıyla 500 kişi daha iş sahibi olacak.

Sonuç olarak; Tunceli’de11 ayda 3 bin kişiye istihdam sağlandı.

Doğal olarak ta bu çalışmalar doğrultusunda Tunceli, istihdamda 81 il arasında sonuncu durumdayken, 4. sıraya yükseldi.

Sonel, şehrin en önemli konusu olan istihdama ağırlık vermesinin yanı sıra hayata geçirdiği projeler ile Tunceli’ye büyük bir değişim yaşatarak huzur ve turizm şehri olmasını sağladı. Bu sayede şehir turistlerin gözdesi haline geldi. Son 8 ay içerisinde Tunceli’ye gelen turist sayısı ise geçmiş yıllara göre 3 kat arttı.

Bu gelişmeler doğrultusunda doğal olarak Munzur Üniversitesi’ne tercih oranı da katlandı. Önceki yıllarda akşamları sakin olan şehir şimdi gece geç vakitlere kadar kalabalık ve vatandaşlar huzur içinde yaşıyorlar.

Yöre insanı ve özellikle esnaflar bu gelişmelerden dolayı oldukça memnunlar.

Evet, Tunceli’de çok kısa bir sürede yaşanan ve yöre halkı kadar bizleri de mutlu eden değişikleri kısaca dile getirmeye çalıştım. Yıllardır bir türlü hayata geçirilemeyen projeler 1 yıl gibi kısa bir sürede hayata geçirildi. Görüldüğü gibi gereken ehemmiyet verildiği zaman istenen her şey yapılabiliyor. Tabi ki şehrin öncelikli ihtiyaçları ve sıkıntılarını da iyi tespit etmek gerekiyor.

Şimdi sormak istiyorum… Elazığ’da şükürler olsun Tunceli gibi terör olayları zaten yoktu. Elazığ’ın sorunları nedir diye soracak olursak, ilk dile getirilen konular imar ve Elazığspor oluyor… Peki, Elazığ’ın fabrikalara ihtiyacı yok mu? Sokaklarda boş boş gezinen, kahve köşelerinde zaman öldüren gençlerin işe ihtiyacı yok mu? İlimizde de 3-5 fabrika açılıp insanlara iş fırsatı yaratılsa iyi olmaz mı? Yorumu size bırakıyorum.

Son olarak, Göreve gelmesinin ardından çok kısa bir sürede projeleri ve mütevazı kişiliği ile halkın gönlüne taht kurmuş olan devlet adamı Sayın Tuncay Sonel’i doğru tespitleri, başarılı projeleri ve çalışmalarından dolayı takdir ve tebrik ediyorum.

Ne diyelim… Her şehrimize Tuncay Sonel gibi bir Vali/Belediye Başkanı şart…

 

 

Yazarın Diğer Yazıları