Serkan GÜRTÜRK

YENİ BAŞARI HİKAYELERİNE DOĞRU

Serkan GÜRTÜRK

Ülkemizin en büyük ilçelerinden olan ve nüfus ile Elazığ da dâhil olmak üzere 43 ilden daha büyük olan Melikgazi Kaymakamlığı görevinden Elazığ Valiliği görevine atanan Vali Erkaya Yırık, görevine başladı.

Planlama, önümüzdeki haftaya göre yapıldı ama Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ak Parti Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki, Teşkilat Başkanı Erkan Kandemir’in ilimize Perşembe günü yapacakları ziyaret sebebiyle öne çekildi.

Vali Kaldırım, veda ziyaretlerine başlamış ve devam ederken, Bakan Kurum’un ziyareti ve yeni Valinin sorun ve çalışmalara vakıf olmasına fırsat tanıma amacıyla görevinden resmen ayrıldı ve yeni Valimiz göreve başladı.

Vali Kaldırım’ın yeni Vali Erkaya Yırık’ın şehrin en önemli sorunları, 24 Ocaktan günümüze yapılan çalışmalar, bundan sonra planlanan projeler ve diğer konularda bilgi sahibi olması amacıyla görevinden ayrılarak yeni Valinin görevine başlamasını sağlamak yönünde devlet aklı ve sorumlu yöneticilik gereği görevinden ayrılması ve yeni Valiye konulara vakıf olma imkânı sunması doğru ve isabetli oldu.

Yeni Valimiz Erkaya Yırık’ın şehrimiz için önemli bir kazanım ve fırsat olduğunu geçtiğimiz hafta yine bu köşeden dile getirmiştik.

Şehrin Valisi, ordunun komutanıdır ve zafer de hezimet de komutanın eseridir. Şehrin imkan ve potansiyellerinin bilinmesi, bununla birlikte fırsatların zamanında ve etkin bir şekilde değerlendirilmesi, yatırımcılar ile girişimcileri yüreklendirecek ve onları bürokraside boğmak yerine önlerini açacak adımlar atmak hem şehrin hem de şehir halkının ufkunu açacaktır.

Millet olarak ticarette ve yatırımda ürkek bir yapımız var. Bu durum Elazığ’da daha üst seviyelerde. Yenilikçi ve inovatif düşüncelerle öne çıkmak ve yapılmayanı yapmak yerine, yapılıp para kazandırıldığını görünce aynısını yapmak gibi bir zaafiyetimiz var. Tabi bunu herkes düşününce aynı sektörde yüzlerce müessese açılıyor ve pasta bölününce de hepsi de zarar eder konuma geliyor ve ardından, patır patır açılan işyerleri bu kez tek tek kapanma gerçeği ile yüzleşiyor.

Yeni Valimizden istirhamımız şudur ki, yatırım ve turizm önceliğimiz olsun. Devletin rutin işleyişi ve bürokrasinin çarkları zaten her halükarda dönüyor ve dönecektir. Önemli olan bu sarmalın dışına çıkıp şehre ne kazandıracağımız ve bizden sonra ismimizle anılacak hangi hizmetleri bırakıyor olacağımızdır.

Elazığ’ın bir özelliği de bir grup, bir muhit ve çevrenin şehre gelen Valilerin etrafında bir çember oluşturması ve şehrin diğer kesimleri ile irtibatını kesme gayretleridir. Eminiz ki aynı elitist çevre hemen harekete geçecek, Valimizi fabrika ya da müesseselerine davet edecek ve aynı alışkanlıklarını sürdürmeye çalışacaklardır.

Yöneticilerin dar kalıp ve çerçeve içerisinde kalmasının aslında şehrin daralması ve kısırlaşması anlamına gelmektedir ve ne yazık ki bunun geçmişte birçok örneği yaşanmıştır.

Şehre tek bir zaviyeden bakmak, şehri sadece belirli bir muhit, çevre ve onların ne dediklerinden ibaret görmek önemli bir eksikliktir.

Şehrin tüm kesimleri ve onların sorunları şehrin yöneticilerinin manevi sorumluluğu altındadır. Sadece bir kesimle irtibatlı kalmak hizmetlerde de eksiklik ve isabetsizlik oluşturacaktır.

İş adamı, esnafı, işçisi, köylüsü, STK’ları, basını, kadınları, gençleri, çocukları, engellileri, dezavantajlı gurupları, kültür-sanat camiası, yaşlıları kısaca her kesim ve çevreden insanımızla kurulacak gönül köprüsü ile en güzel yöneticilik örneği ve başarı hikâyeleri yazılabilir.

Yeni dönemde bu başarı hikâyelerinin yazılacağına ve halkımızın hayatlarına ve gönüllerine değeceğine inanıyoruz.

Yazarın Diğer Yazıları