Serkan GÜRTÜRK

TİCARETİN SİYASETİ Mİ?

Serkan GÜRTÜRK

Siyaset kurumu; halka hizmeti ve halkın günlük hayatını kolaylaştıracak yenilikleri sunmak ve bunu yerine getirmek için kullanılan bir araç ve vasıta olarak görülür ve bilinir. 


Siyaseti, hizmetin aracı bilen ve bunu kutsal bir zemine oturtan zihniyetlerin yanında, siyasi ve politik erki kendi çıkarlarına alet eden makyavelist anlayışına sahip olan bakış açılarını da kendini zaman zaman göstermiyor değil.


Malum ilimizde 24 Ocakta bir deprem yaşandı. Depremin yıktığı ya da ağır hasar verdiği binlerce konutun bir an önce yapılarak hak sahiplerine verilmesi gerekiyordu. Bunun için de ihaleleri yapacak olan kurum TOKİ  elini çabuk tutmalıydı. 


Vatandaşın mağduriyetinin bir an önce sona ermesi için TOKİ kolları sıvadı ve olağanüstü afet durumlarında ihale yasasının kendisine verdiği yetkiye dayanarak açık ihale yerine pazarlık usulü yöntemle ihaleleri verdi ve vermeye davam ediyor.


Buraya kadar her şey normal. TOKİ; bu işi en kısa sürede yapacak, geçmiş bitirme belgeleri ile makina parkı özelliklerini dikkate alarak firmaları ihaleye davet ediyor. Bu süreçler konuşulurken ilimiz firmalarının da ihalelere davet edilmesi yönünde görüşler öne çıkınca ilimiz yöneticileri de şehrimizin yüz akı olan firmaları bakanlığa bildirdiler.


Bu listede olmayan, TOKİ’nin yeterlilik şartlarını taşımayan bazı firmalar da siyasi kanadı kullanarak listeye kendilerini aldırmayı başardılar. İl yöneticileri ve Milletvekillerinin karşı iradesine rağmen listeye alınan bir firmamız vardı. 


İlimiz siyasi aktörün ısrar ve dayatması ile listeye alınan firmaya iyi bir ihale de verilmiş oldu.


Kimsenin aldığı ihalede ve yaptığı işte gözümüz yok. Ancak eğer siyaseti halka hizmet olarak görüp ve bu amaçla kolları sıvamışsanız tek derdinizin de bu olması lazım gelir. Yok, siyaseti yakın durduğunuz ve sizlere kalkan olabilme ihtimalini düşünerek yedeklediğiniz isimlere kıyak çekmek olarak görürseniz, hem siyasetiniz hem saygınlığınız hem dürüstlüğünüz hem de duruşunuz sorgulanır. Ve günün birinde size her türlü destek ve katkıyı sunma garantisi veren çevreler sizi mahcup edecek adımlar atar da öylesine ortada ve sahipsiz kalır ataşlara atılırsınız.


Siyaseti sadece bir hemşerimiz için yapmak ve yağlı ballı ihalelerin tavassutçusu olmak yakın sürede size iyi gelebilir ve sizin konumuzu güçlendiriyor gibi gözükebilir. Ancak bu geçici bir süredir ve yarınlarda bu olaydan nemalananlardan değil bedeli siyaseten sizlere ödettirilir.


Bir görevi adil ve şeffaf yaparak onurlu bir şekilde ayrılmanın hazzı ve mutluluğu hiçbir makam ve bedelle ödenmeyecek kadar önemli bir kazanım ve mirastır. 


Bu onuru kazanmanın yolu da sırf ihtiyaç duyduğunuz anda sizlere hayat öpücüğü verecek şahıs ve kurumları korumak, kollamak ve destek olmakta değil, herkesin yanında ve desteğinde olmakla mümkündür. Sözümüz odur ki, siyaset ticaret için değil, misyona hizmet amacıyla gönüllere girmek için yapıla..

Yazarın Diğer Yazıları