Serkan GÜRTÜRK

ŞERİFOĞULLARI VE ZİHNİYET DEVRİMİ

Serkan GÜRTÜRK

Şehri yönetenlerin, şehir kadar insanların sorunlarına duyarlılık göstermesi ve bunları çözümü noktasında öncelikler listesinin hep masasında olması gerekiyor.

Sorunların çözümleme önceliği, ne kadar insanı ilgilendirdiği ile ilgili de olmayabilir. Örneğin açılacak yeni bir bulvar ve alternatif bir yol elbette şehrin tüm insanları tarafından kullanılacağı için önceliklidir ve elzemdir.

Ancak bazı konular vardır ki olumsuz ve ölümcül sonuçları kesin olduğu ve er-geç gelip insanımızı bulacağı bilindiği halde ve atılacak adımlarla bunun önüne geçilme imkânı varken, bu konuyu ötelemek ve daha popüler hizmetlere tercih edilir. Bu anlayış belki sizi bir süreliğine popüler kılar ve prim yaptırabilir ama uzun vadede sizleri kalıcı kılmaz. Hatta tarihi suçlamalar ve ihmallerle itham altında da bırakabilir.

Tüm şehirlerin olduğu gibi ilimizin de en önemli sorunlarından biri kentsel dönüşüm… 1999 yılı öncesi yapılan tüm binalar risk altında ve şiddetli bir depremde ciddi kayıplar yaşayacağımız çok sayıda yapı var. Satışı ve rantı yüksek olan alanlarda müteahhitler tarafından mülk sahipleri ile anlaşmaları sonucunda parsel bazlı dönüşüm yaşandı.

Rantı ve yüksek alanlardaki lokal dönüşüm ne yazık ki satışı çok olmayan ve kar oranı az olan mahallelerde gerçekleşemedi. Yap-satçı müteahhitler daha fazla kar elde edeceği gözde mahallelerdeki gayret ve iştahlarını diğer bölgelerde gösteremediler. Belki onları da haklı olduğu konular var. Yaptıkları daireleri az bir kârla hatta zararına satmak bir ticaret erbabının kârı da olmaz zaten. Ancak görünen o ki her bir müteahhit böyle bakınca olaya cazibe merkezi adayı olan noktalarda da bir hareketlilik yaşanmıyor. Kimse bu alanlara dönüp bakmıyor.

İşte, şimdilik rantı olmayan, kâr amaçlı ticari faaliyete konu olamayacak kadar uzakta duran ortak yaramıza, şehrin emini olmakla birlikte, merhamet ülkesinin yürek coğrafyasının hâkimi olmayı başaran Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları parmak bastı ve kentsel dönüşümün bile kısır kalacağı, sosyal, kültürel ve yeni nesil şehircilik anlayışı konusunda önemli bir zihniyet devrimi gerçekleştirdi.

Karşıyaka Mahallesi’nde yıllardan beri; yıkıldı, yıkılacak, devrildi devrilecek denilen ve halkın ayaklı tabut dediği binalar, Başkan Şerifoğulları’nın şahsi girişim ve gayretleri ile kentsel dönüşüm kapsamında yıkılıyor. TOKİ ile yapılan anlaşma gereği binalar önümüzdeki günlerde yıkılacak ve hak sahiplerine yeni, depreme dayanıklı ve birçok sosyal donatıların olduğu modern bir site şekliyle teslim edilecek.

Başkan Şerifoğulları tarafından hayata geçirilen Karşıyaka modeli; sadece çürük binaların yıkılarak yerlerine sağlam binaların yapılması hadisesi değildir. Karşıyaka modeli; resmi kurumlar da dahil tüm kesimlerin sadece rant gözüyle baktığı için hep ötelediği, orada yaşayan insanların sorunlarına sırt çevrildiği, onlara modern bir yaşam alanlarının bile çok görüldüğü bir sakat düşüncenin yerle bir edildiği bir zihniyet devrimidir.

Karşıyaka ile başlayan süreç ve anlayış; şehrin bir numaralı sorununa çözüm bulmakla kalmayacak, şimdiye kadar sırf “rant yok” diye gidilmeyen, görülmeyen, gitmeye değer görülmeyen ve fakat çoğunlukla gariban insanların ikamet ettiği mahallelere bir iade-i itibar ve değer verme şeklinde tezahür etmiştir.

Şehrin tüm zenginlerinin, tüm siyasilerinin ve tüm bürokratlarının hayatının bir döneminde mutlaka yaşadığı, sokaklarında oyun oynadığı ve birçok anılarını biriktirdiği Sürsürü, Karşıyaka, Çatal çeşme, Salı baba, Aksaray, Kızılay, Safran, Yıldız bağları ve Esentepe gibi mahallerimiz için yeni bir dönem başlamıştır artık. Ve bu dönemi başlatmak onuru da gönül gönüle hizmeti kendine şiar edinen Şahin Şerifoğulları başkana nasip olmuştur.

İnanıyoruz ki garibanın yanında sırf Allah rızası ve onların can ve mal güvenliği için duran adil bir yöneticinin yardımcısı da yine yüce Yaratan olacaktır. Başkan Şahin Şerifoğulları’nın her konuda olduğu gibi kentsel dönüşümde de başlattığı bu zihniyet değişimi ve devrimi umarız diğer kurumlara da örnek olur ve ışık tutar.

Yazarın Diğer Yazıları