Serkan GÜRTÜRK

ŞEHRE HAKSIZLIK

Serkan GÜRTÜRK

 

Geçtiğimiz günlerde Elazığ Belediye Meclisinde Başkan Şahin Şerifoğulları’nın nazının geçtiği ve her birine özel değer verdiğine her zaman şahitlik ettiğimiz bazı MHP’li meclis üyelerinin ifade ettiği cümle, özellikle Cumhur ittifakından ve bu ittifakın büyük Türkiye yolculuğu ve hedefinden rahatsız olan çevrelerce çok farklı yerlere çekildi ve farklı anlamlar yüklenerek “önce vatan ve millet” temalı kurulan Cumhur ittifakına halel getirme boyutuna taşındı.

Cuma akşamı yaşanan bu tartışmanın, aynı akşam birtakım sitelerde, Cumartesi sabah da FOX TV ekranlarında görüntülü bir şekilde verilmesi ve üzerinde Cumhur İttifakının bozulacağı yorumları yapılması da gösteriyor ki amaç, ifade edilen cümle değil, Türkiye’nin medeniyet yürüyüşüne engel olmak.

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, deprem ve pandemiye rağmen iki yıl içinde önemli projeleri hayata geçirdi. 9 Nisan Cuma akşamı Akgün Otel’de bu hizmetlerini bizzat kendisi basın mensupları ve halkımızla paylaşacak.

Zor şartlara ve kıt imkânlara rağmen şehrin kaderinde etkili olacak önemli projeleri bir bir hayata geçirmiş bir Başkanın, takdir beklemese de teşekkür edebilmesini ummasa da bu hizmetlerin tümüyle yok sayılması karşısında elbette duyguları olacaktır.

2020 faaliyet raporu görüşülürken, yapılan çalışma ve projelerin maddi karşılıkları ile birlikte detayları belediye meclis üyelerine bir kitapçık olarak verilmiş. Meclis üyeleri, elbette yerel parlamentonun üyeleri olarak yapılan hizmetlere yönelik eleştirileri olacaktır.

Hizmetleri yetersiz bulmaları da muhalefet olarak doğaldır ve normaldir. Kaldı ki Cumhur ittifakının ulusal düzeyde oluşturduğu birlikteliklerin, İl Özel İdare ve Belediye Meclislerinde uygulanması şehirler adına çok da doğru olmayabilir. Şehirlerin yönetiminde ulusal çıkarlarla birlikte yerel hizmet karakterliği gösteren çalışmalar çoğunluktadır ve bu hizmetler için ittifak ortaklığına da çok gerek yoktur.

Bu sorumluluklardan hareketle MHP’li meclis üyelerinin eleştirileri elbette önemli ve değerlidir. Ancak eleştiriler proje bazında, şehrin geleceği ve ufku merkezinde, hizmetlerin ve projelerin eksikliği ve yetersizliği yönünde değil de imla hataları, cetvel bozuklukları, noktalama işaretleri gibi şehre ve belediyeye hiçbir katkı sunmayacak düzeyde kalırsa, buna her Belediye Başkanı gibi Şerifoğulları’nın tepki vermesi de insani ve doğal bir tepkidir.

Başkan Şerifoğulları,  meclis üyelerinin hepsine dağıtılan faaliyet raporunda zikredilen projeleri tek tek kendisi de anlatmış, neden bu projelere gerek duyduklarını, bunlarla hangi sorunu nasıl çözdüklerini bir bir izah etmiş, bu projeleri bizzat ve sıklıkla kontrol etmiş. Ve yine bunları olanca mütevaziliği, samimiyeti ve saygısı ile görseller eşliğinde anlatmış.

Cumhur ittifakı olmakla birlikte belediye meclisinde muhalefet olan MHP’li meclis üyelerinden özellikle de geçmişte Belediye Başkanlığı yapmış ve kaç dönemdir belediye meclis üyeliği yapmış bir isimden; nokta virgül eleştirisi almak, belediye meclisi adına bir hayal kırıklığı oluşturmakla birlikte insanı gerçekten üzer.

Üzer,  çünkü bu tecrübeli ağabeyden beklenen; imla yanlışları eleştirisi değil, şehrin ufkunu açacak, yeni projeleri içinde barındıran ve kendisinin de yaşadığı şehre yeni bir vizyon kazandıracak teklif ve öneriler sunmaktır. Elbette Şerifoğulları’nın projelerini eleştirme hakkı vardır. Elbette denetim misyonu vardır. Ancak bunlarla birlikte kendine verilen oyları temsil makamında bu şehre katabilecekleri güzel projeleri ve hizmetlerin hayata geçirilmesine yönelik çok sayıda proje önerilerinin de olmasını beklerdik.

Şahsen, belediye meclisinde o gün Başkanlık makamında her kim olursa olsun benzer bir tepkiyi verirdi.

Yapılan hizmetler karşısında teşekkür etmeyi, güvenoyu vermeyi geçtik, şehir adına ciddi bir eleştiri yapmak yerine mühendis olmasına rağmen,  nokta-virgül ve cümle düşüklükleri gibi eften püften şeyleri eleştiri konusu yapıp hizmet heyecanına ket vurmak ortaklığı geçtik, ciddi ve sorumlu muhalefet anlayışını bile küstürmüştür.

Yazarın Diğer Yazıları