Serkan GÜRTÜRK

ŞEFFAF İHALE İLE KAMU YARARI

Serkan GÜRTÜRK


Elazığ Belediyesi, geçtiğimiz günlerde şehir genelinde temizlik hizmetlerinde kullanılmak üzere sürücüsüz araç kiralama hizmeti alımı ihalesini gerçekleştirdi.
7 firmanın katılım gösterdiği ve ciddi bir yarışmanın gerçekleştiği ihalede yüzde 21’lik gibi yüksek bir kırım yapıldığı, rekor düzeydeki bu oranla birlikte Elazığ Belediyesinin yaklaşık 13 Milyon TL kazanç elde etti.
Elazığ Belediyesi tarafından mücavir alan sınırları içerisindeki, evsel atıkların toplanması ve transfer istasyonuna nakli, transfer istasyonunun işletilmesi ve toplanan atıkların düzenli depolama sahasına semi treyler ile nakli, cadde ve sokakların süpürülmesi/yıkanması, İbadethaneler, Pazar yerleri, Otobüs durakları, terminaller ile halkın yoğun olarak kullandığı kamusal alanların temizliği ve yıkanması gibi faaliyetler için ihtiyaç duyulan araç, iş makinesi ve ekipmanlarını kapsayan 70 aracın 2 yıl süreli ihale yüzde 21 kırımla gerçekleştirildi.
Geçmiş yıllardaki kırım oranlarının yüzde 6’yı geçmemesi ve daha pahalıya gitmesi yapılan ihalenin ne kadar şeffaf, adil ve dürüst yapıldığını ortaya koydu. Bu ihale bir şeyi daha gösterdi ki işi şehre hizmet, sevdası halkına huzurlu bir yaşam vaat eden belediye başkanının da işi rast gidiyor ve kasası hep dolu kalabiliyor.
Şüphesiz yapılan ihalenin bu kadar yüksek kırımla gitmesinin en önemli sebeplerinden biri de Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’nın ve kurumsal olarak Elazığ Belediyesinin verdiği güven duygusu. Araç kiralama ihalesini alan firmaların hak edişlerini zamanında alması ve ciddi ve ilkeli bir idareyle çalışıyor olması, her şeyden önemişi de karşılıklı güven ve itimat duygusunun önemli bir payı var.
Eski ihalelerin özellikle Süleyman Selmanoğlu başkanın döneminde yapılan ihalelerin hem çok az kırımla gitmesi hem de bugün yapılan cami halı yıkama, sokak yıkama, buharlı araç ile kamu alanlarının yıkanması, çok sayıda aktif vakumlu araçların o dönemde olmaması yeni ihale ile farkı da ortaya koyuyor.
O dönemde temizlik hizmeti veren firmanın eski ve deforme olmuş araçlarından dökülen çöp sularının şehri kötü kokulara gark etmesi hem vatandaşlardan büyük tepkiler almış hem de dönemin belediye başkanını ciddi anlamda zora sokmuştu.
Yine o dönemde çalışmayan ve uzun süre arızalı olan araç, kepçe, vakumlu ve sıkıştırmalı araçlara fahiş ücretler ödendiği de basın yayın organlarında sıklıkla gündeme gelmiş, sonuçta bu ihaleler yargıda ceza alarak ilgili firmanın KİK tarafından yasaklı firma listesine alınmasına sebep olmuştu.
Sonuçta yapılan şeffaf, dürüst ve adil ihale ile hem Elazığ Belediyesi hem de şehir halkı kazanmıştır. Güven veren ve böylesine adil bir ihale gerçekleştirerek bir kez daha gönülleri fetheden Başkan Şerifoğulları’na  teşekkür ediyoruz.

Yazarın Diğer Yazıları