Serkan GÜRTÜRK

Osb Ve Şehir Ekonomisi

Serkan GÜRTÜRK

Cumartesi günü Elazığ OSB’nin seçimi var. Yaklaşık 170 işletmenin oy kullanmaya yetkisi olan sahibi ya da yönetim kurulu başkanları, sandığa giderek tercihini kullanacaklar.
Bir şehrin varlığı ya da yokluğu, o şehrin ekonomisi kadardır. Ekonomisi ve sanayisi güçlü olan bir şehir, diğer ürünlerde de kolaylıkla markalaşabilir. 
Gaziantep; Kahramanmaraş ve Bursa gibi şehirler, öne çıkan coğrafi işaret almış gastronomik ürünlerden ziyade, ürettikleriyle ve birçok alanda merkez olmalarıyla öne çıkmışlardır. İnsanlar otomotiv başta olmak üzere birçok alanda ticari sorunlarını çözmek için Gaziantep’e gider, gitmişken de baklava alarak kendi şehrine döner.
İlimiz OSB’nin geçmişi çok eski olmasa da son yıllarda yapılan yatırım ve yeni tesislerle bölgesinde öne çıkan bir konumda olması, sadece iç piyasa değil, dış piyasaya ürün ihraç etmesi, iyi yolda olunduğunun da bir göstergesi.
Son yıllarda özellikle tekstil alanında ilimizde yatırım kararı alan ve bunu hızlıca hayata geçirip üretimlerine başlayan ülkemizin tanınmış firmalarının ilimize gelmesinde şüphesiz en büyük başarı, OSB Başkanı Suat Öztürk’e aittir.
Teşvikte 6. Bölge desteklerinden faydalanmayı hak eden 23 il daha varken, yatırımlarının birçoğunun ilimizde yoğunlaşması ve çok sayıda işletmeye dönüşmesinde en önemli pay, OSB yönetiminin etkin takipçiliği, iş insanlarına yönelik ziyaretleri ve onların önündeki tüm engelleri aşma noktasındaki adımlarıdır.
Yasanın ve mevzuatın çok da elzem olmayan şartlarına takılmayan, “önce iş, sonra mevzuat” ilkesinden hareket ederek, yatırımcıları mevzuat hazretlerinin gereksiz prosedürlerine mahkûm etmeyen ve bu konuda risk alan Başkan Suat Öztürk’ün bu anlayışının bir dönem daha devam etmesi, kendi ifadesiyle 2023 yılında 25 bin istihdamın da sağlanması demektir.
Gazetecilikle birlikte ticari olarak yaptığımız sektörün bir gereği olarak hemen her gün OSB’de tarımı olan ya da bu yatırımcılarla yakın ticari ilişkileri olan insanlarla karşılaşıyoruz ve sohbet ediyoruz.
 Son altı ay içinde ne zaman ve nerede OSB ve seçim sözü geçse hemen herkesin ağız birliği ederek söylediği tek cümle; “ne zaman bir sorunumuz olsa önümüze düşüp bunu çözen, bunu yaparken gerekirse risk almaktan asla çekinmeyen, sorunu çözmek için hiçbir mazereti engel görmeyen, her sorunumuzda yanımızda olan Suat Başkanın yeniden kazanacağından asla şüphemiz yok” oldu.
Yeni dönemde, geçmişin tecrübesi, yaşanmışlıkları ve sorunların yoğunlaştığı alanları bizzat yaşayarak gören Suat Öztürk’ün, birçok yeni başarıya daha imza atacağına inanıyoruz.  
Eksiklikler yok mudur, elbette vardır. Ancak bu eksiklikler, ancak tecrübe, birikim ve bugüne kadar tüm yönetim birimleriyle iyi ilişkiler kurmuş deneyimli bir yönetimle çözülür. OSB’nin yeni maceralara çok da tahammülü yok!
 

Yazarın Diğer Yazıları