Serkan GÜRTÜRK

MİSAFİR, MİSAFİRLİĞİNİ BİLMELİ

Serkan GÜRTÜRK

 

Suriye’de yıllar önce baş gösteren iç savaş sebebiyle Eset’in zulmünden kaçıp ülkemize gelen milyonlarca göçmen var ülkemizde. Türkiye’nin dış politika konusunda Eset’e muhalif duruş sergilemesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın göç eden Suriyelilere ensar-muhacir penceresinden bakması bir anda ülkemizin Suriyelilerle dolup taşmasına sebep oldu.

Mazlumların ümidi ve belki de tek sığınağı olan Türkiye, medeniyetinden aldığı referansla ülkesine gelen mazlum ve mağdurların hep yanında oldu. Onlara gönlünü ve yüreğini açtı. Ekmeğini paylaştı. İş verdi, aş verdi.

Devletimizin yanında halkımız da her türlü desteğini esirgemedi Suriyeli sığınmacılardan. Güneydoğu illerimizde yoğunlaşan Suriyeliler şehrimize de hatırı sayılır oranda yerleştiler.

Özellikle Sanayi, Mustafapaşa, Kırklar, Aksaray, Hicret, Çarşı, Rüstempaşa ve Sarayatik Mahallelerinde ucuz kiralık evlerde ikamet eden Suriyeliler, çoğunlukla çalışacak iş bulamadıkları için çocuklarını dilendirerek yaşamlarını sürdürmeye çalıştılar. Meslek sahibi olanlar ise cüz’i ücretlerle kendilerine bir iş bulabildiler. Bir kısmı da seyyar satıcılık ve pazar yerlerinde çalışarak hayatlarını idame ettirmeye çalışıyorlar.

Suriyeliler zamanla aynı bölgelerde getto oluşumuna giderek bir güç oldular. Bu güç olma onlara bir özgüven de sağlamış olacak ki misafir konumlarını unutarak ev sahibi moduna geçerek hemşerilerimize sataşmaya ve basit meselelerde bile büyük kavgalar üretmeye başladılar.

Geçtiğimiz aylarda Sanayi Mahallesi’nde yaşanan sokak kavgası bu kez Sarayatik Mahallesinde zuhur etti. Küçük çocukların laf dalaşından çıkan küçük tartışma kitlesel sokak çatışmasına kadar büyüdü.

Emniyet güçlerinin müdahalesine rağmen kavga zor sakinleştirildi. Suriyelilerden olaylara sebebiyet veren 5 kişi Vali Kaldırım’ın talimatıyla sınır dışı edildi.

Vali Kaldırım’ın bu net tavrı diğer Suriyeliler için de ders olmalı. Kendilerinin misafir oldukları gerçeğini unutmadan Elazığlıların onlara gösterdiği hoşgörü ve toleransı suiistimal etmeden ve kimseyi de rahatsız etmeden yaşamak onlara da mutluluk getirir.

Bu olaylar da gösteriyor ki Elazığ her an böylesi olaylara gebe. Bu konuda müftülük, milli eğitim, emniyet ve STK’ların da görev almaları ve misafir konumundaki Suriyelilere yönelik çalışmalar yapmaları sağlanmalıdır.

Yazarın Diğer Yazıları