Serkan GÜRTÜRK

KENT KONSEYİ 'OLDU-BİTTİ'

Serkan GÜRTÜRK

 

Şehrin yönetiminde halkın ve özellikle her görüşten STK ve resmi kurumların temsilcilerinden oluşması gereken Kent Konseyi, geçtiğimiz ünlerde yeni yerel yönetim seçimlerinin yapılmasından sonra yasal süre olan 4 ay içinde toplanması hükmü gereği toplandı.

Toplantıya kimler, kimleri çağırdı bilinmez ama bilinen ve resimlerdeki az sayıdaki katılımdan da görünen o ki STK’ların ilgisizliği değildi sayının az olması.  Asıl sebep toplantıya davet edilmeyişleri idi.

Bazı STK başkanları kendilerini davet etmediklerini ifade ederken bazı STK yetkilileri de mevcut isme  destek vermeyeceğimizi bildikleri için davet edilmedik görüşlerini ifade ettiler.

Gerçek şu ki Kent Konseyi seçimleri bir oldubittiye getirilmiştir. Yasa gereği her yerel seçimin ardından 40 gün içinde toplanması gereken Kent Konseyi, yasada belirtilen kurum ve sivil toplum örgütlerini, siyasi parti yetkililerini, muhtarları, basın mensuplarını ve şehri için fikir üreten ve görüş beyan etmek isteyen herkesin bulunduğu bir kurul olması gerekir.

Eski yönetimin 31 Martta yapılan yerel seçimlerle birlikte görevi otomatikman sona ermiş oldu. O günden sonra da Başkan Şerifoğulları, yeni seçilmiş olan bir başkan olarak hayırlı olsun ziyaretleri yanında hayata geçireceği yeni projelere yoğunlaşması ve danışmanlarının konu ile ilgili uyarı yapmamasından olacak ki bu konu gündemine alınmadı.

Bu durumu fırsata çeviren eski başkan da hayırlı olsun ziyareti esnasında bir cümle araya sıkıştırarak Başkan Şerifoğulları’na yeniden aday olacağını söyledi. Ama gerekli desteği alamadı. Başkan Şerifoğulları “biz kimseye açık destek vermeyiz”dedi.

Bu diyaloğu Başkan Şerifoğulları’nın kendine destek verdiği şekliyle yorumlayan mevcut başkan, konuyu kamuoyunda da konuşmadan, kent konseyinin zorunlu olarak yapması gereken genel kurulu haber yaparak kamuoyunu bilgilendirme gereği bile duymadan, şehirle ilgili önemli bir konuyu adeta şehrin halkından kaçırarak ve gizleyerek sadece kendisine oy verecek şahısları davet etmesi ve kuruldan kendini seçtirmesi önümüzdeki günlerde de sıklıkla tartışılacak bir konu olacak gibi.

Vatandaşlar, meşruiyeti tartışmalı Kent Konseyi genel kurulunun yenilenmesini istiyorlar. En azından yenden bir genel kurul kararı alınarak ve konu tüm paydaşlara hem resmen hem de medya vasıtasıyla duyurularak yeni bir seçim yapılmasını talep ediyorlar.

Yüreği şehir ve şehrin değerleri ile atan onlarca isim varken bir oldubitti ile seçim yapılması kamuoyu vicdanını yaralamıştır. Başkan Şerifoğulları’nın da içine sinmeyen bir seçim olduğunu, yapılacak yeni bir kongre ile daha yetkin, daha donanımlı, şehrine ve insanlarına sevdalı isimlerle çalışmanın çok daha isabetli olacağı belirten birçok STK başkanı, sorunun çözüme kavuşturulması gerektiğini ifade ediyorlar.

Kimseye karşı bir tavrımız yok. Kimseyi de bulunduğu makamdan etmek diye bir derdimiz yok.  Amacımız ve derdimiz bu şehir. Ve yine amacımız denenmiş ve hiçbir icraat yapamamış köhnemiş yönetim anlayışından daha etkin, daha heyecanlı ve dinamik bir kent konseyi yönetimine geçiş.

 

 

 

Yazarın Diğer Yazıları