Serkan GÜRTÜRK

Kazanan Elazığ Olacak

Serkan GÜRTÜRK

İlimiz Maden ilçesinde bulunan zengin maden kaynaklarının şehrimiz insanı tarafından işletilip yine şehrimizin ekonomik kalkınmasına katkı sağlaması adına ETSO Başkanı Asilhan Arslan, olan biteni bulunduğu koltuk ve makamdan izleme yerine zoru seçti, tüm risklerine rağmen zorlu bir yola girdi ve şu ana kadar süreci çok başarılı bir şekilde yürütmeyi başardı.
“Bu şehirde maden yatakları varsa neden bunları yine bu şehrin insanları çalıştırmasın” gibi bir düşünce ile çıkıldı yola. Samimiyetini, girişimciliğini ve cesaretini de yedeğine alarak, bu madenlerin ETSO tarafından çalıştırılması yönündeki çağrılara duyarsız kalmadı.
Önce kendi zihninde bunu değerlendirdi ve sonrasında ETSO yönetiminde konu enine boyuna tartışıldı. Bu müzakerelerden, maden sahalarını işletebilecek çok sayıda firma ve deneyimli şirkete sahip olduğumuz görüşü çıktı ve harekete geçildi.
Öncelikle siyasilerimiz, STK’larımız, esnaf odalarımız, basın kuruluşlarımız bilgilendirildi ve böylesine tarihi fırsatın bir daha karşımıza çıkmayacağı düşüncesiyle kollar sıvandı.
İlk etapta bu oluşunun yürütüleceği girişim grubu kuruldu ve halkımıza hisse arzı yapıldı. İlk günler tereddüt içinde olan halkımız, sonrasında hisselerini alarak bu kervana dahil oldu. Zira bu kervan, bir kişi, gurup ve şirketin büyümesine ve gelişmesine katkı sunacak bir kervan değildi.  Tüm şehrin kalkınmasının amaçlandığı bir kervandı.
ETSO Başkanı Asilhan Arslan,  madenleri şehir halkının kolektif akıl, destek ve katkısıyla ve yine kolektif   kazanan bir  işletmeyi ve yine şehir olarak birlikte çalıştırmayı  vaat ediyordu.
Sadece maden çıkarmak ve satmak değildi düşünce. Madeni çıkarmakla birlikte hemen yanı başına kurulacak işleme ve üretim tesisleriyle hammaddeyi mamul haline getirecek fabrikalar kurulacak ve bu işletmelerde binlerce gencimiz iş ve aş sahibi olacaktı.
Paylaşmanın ve birlikte olmanın bereketi kendini gösterdi ve Elazığ Girişim Gurubu beklenenin de üzerinde ilgi ve destek gördü.
Bu süreçte az sayıda da olsa negatif düşünceler yayarak kamuoyunun desteğini kırmaya çalışanlar da olmadı değil. Birileri kendi şahsi kin, nefret ve ikbal hesaplarını şehrin önünde tutmak gibi bir yanlışa düşmüş, kimileri de  “bu şehirden bir şey olmaz” öğrenilmiş çaresizliğinin kör kuyusuna yuvarlanmıştı.
Bu kadar samimi çalışmanın ve paylaşımcı bir anlayışın zaferle sonuçlanacağına dair umutlarımız çok yüksek. Belki çok güçlü firmalarla kıran kırana bir yarışa gireceğiz. Belki önümüze farklı engellerin çıkartılacağı bir 4 Nisan yaşayacağız ama sonuç ne olursa olsun, ETSO tarafından başlatılan bu hareket anlamlıdır, değerlidir ve her şeyden önce de birlik ruhunu yücelten ezber bozan bir girişimdir.
Yaşanacak bir yol kazası ile ihaleyi şehir olarak alamasak da bu birlik ruhu, bu dayanışma ve bu samimiyet bilinci daha birçok hayırlı projenin temeli ve hareket noktası olacaktır. Bu ihaleyi kaybetsek de kazanan Elazığ olacaktır. Rabbim, bu şehrin samimi insanlarını mahçup etmesin.
 

Yazarın Diğer Yazıları