Serkan GÜRTÜRK

KAMUOYU BASKISI GALİP GELDİ

Serkan GÜRTÜRK

 

İl Özel İdaresi tarafından değişik branşlarda alımı gerçekleştirilecek olan 48 personel için şehirde dalga dalga yayılan torpil ve siyasi kontenjan olayında duyarlı olan herkes kendinde değerlendirmeler ve önerilerini sundular.

48 gibi önemli oranda bir personel alımı niçin siyasilerin kontenjan kullanacak olmalarının dilden dile tevarüs etmesi tepkilere yol açtı.

Hatta Milletvekillerini bu konuda arayan vatandaşlara “benim 3 kontenjanım vardı onu da söz verdim” yanıtının verildiği de şehirde sıklıkla konuşulan konulardan oldu.

İşsizlik sorunun had safhada olduğu bir Türkiye’de şirket üzerinden de olsa 48 elemanın alınması şehrimiz için önemli bir imkân… Bu kadrolara alınacak personellerinde umut ve hayallerini gerçeğe çevirmeye yakınlaşmaları da mutluluk verici.

Ülke genelinde alımlar üzerinde her zaman nefretle konuşulan ve FETÖ örgütü ile de soruların verildiği, alınacak isimlerin abiler tarafından tespit edildiği had safhaya çıkan ve tüm halkın nefretini kazanan personel alımlarının bu kez de siyasilerin bulaşması kamuoyunda tepkilere yol açtı.

Allah’tan bu kamu vicdanının sesi milletvekilleri tarafından da duyuldu ve hem partileri hem de şahısları büyük bir zandan kurtuldu. Milletvekillerimiz yaptıkları ortak açıklamada kendilerinin alımlar konusunda herhangi bir dahli ve etkilerinin olmayacağını, bu konuda önceden açıklanan duyuruda da kura çekimi yapılacağı (ilanda böyle bir açıklık yok ama…) açıklaması kamuoyunu rahatlattı.

Bu açıklama kamuoyu kadar siyasilerimizi de rahatlattı. Her ne kadar siyasilerimiz bu işlerden uzak durmaya kalksalar da özellikle kendilerini kendi partizanları ile yakın çevrelerinin rahat bırakmayacakları da bir gerçekti. Bu karardan sonra alımların kura ile yapılacak olması milletvekillerimiz ve il başkanlarını da oldukça rahatlattı ve kamuoyu önünde akladı.

Olayın farklı bir yönü daha var ki kuranın bu alımlarda uygulanacak olması ne kadar doğru ne kadar isabetli olur. Zira alımları gerçekleştirilecek personel alımlarının çoğunluğu iş makinası operatörü. Greyder ve kepçe operatörü ve kamyon şoförü, inşaat mühendisi, gibi teknik elamanlar il özel idarede istihdam edilecek elemanlar başta köy yolları, içme suyu ve kanalizasyon hizmetlerinde çalıştıracak.

Günümüzde belge almanın kolaylığı da biliniyor. İş makinasına bilmediği halde operatör, kamyonu kullanmadığı halde kamyon şoförü belgesi almak çok zor değil.

Sahada ve milyonluk iş makinalarının üzerinde çalışacak ve bu hizmet ve makinanın emanet edileceği bir elamanın kura ile alımı tama anlamıyla bir risk ve macera. Mühendisliği bilmem ama operatör konusunda kuradan alım sayısının 3-4 katı bir sayıda kura çekilmeli kuradan çıkanlar arasından da sahada bizzat uygulamalı sınav yapılmalı.

Kura çekimi şeffaf olabilir ama işin ehlini bulma açısından adil bir metot değildir. İlgililerden ricamız yine tamamen şeffaf olmak şartı ile önce kura sonrasında da tecrübe ve yeterlilik sınavına tabi tutulmasıdır.

Bu uygulama ile belki bazı torpilliler üzülecek ama kazanan şehrimiz ve vicdan olacaktır.

Yazarın Diğer Yazıları