Serkan GÜRTÜRK

Gençlerin Yeni İdolü

Serkan GÜRTÜRK

 

Geçmişten günümüze gençlerimize bir hedef gösteremediğimiz ve rol model olarak örnek bir isim olarak gösteremediğimiz için ne yazık gençlerimiz topluma faydalı olan ve insanlığa katkı sunan isimleri değil daha çok batıdan ve genellikle popüler kültürün ürettiği sanatçı, şarkıcı ve farklı alanlardaki isimleri örnek aldılar.

Hedefi olmayan, ülkesini, şehrini ve insanlığı geçtik kendisi için daha bir hedefi olmayan ve kendini cep telefonu ve internetin fasit dairesine mahkûm ederek buradaki oyun ve eğlenceler ile vakit öldüren bir gençlik ve nesil oluşması ülkemizin bir çok açıdan tefessüh etmesinin de habercisi gibiydi.

Hükümetin de bu konudaki tehlikeyi fark edip değişik vakıf, dernek ve kurumlara ortak yürüttüğü proje ve çalışmalardan da çok somut bir şey çıkmadı.

Günün birinde Teknofest diye bir kelime duyuldu gençlerin dünyasında.

 

Geçmişte Sedat Simavi’nin sahibi olduğu Hürriyet Gazetesi’nin ülkemiz gençlerine; öğrenilmiş çaresizlik, ümitsizlik ve  başarısızlık aşılayan “eller aya biz yaya” manşetine inat, “gençsiniz sizler de başarabilirsiniz” sloganıyla yola çıkan idealis gençler oluştu.

Eskiden sadece şiir, kompozisyon ve resim yarışmalarının düzenlendiği ülkemizde bu kez bunlara ilaveten insanlık yararına teknoloji yarışmaları düzenlenmeye başlandı.

Ülkemizde öğrenim gören tüm ilköğretim, ortaokul, lise ve üniversite öğrencileri ve yetişkinlerin katıldığı yarışmalarda ne icatlar bulundu ne mucitler kendini gösterdi.

Yarışmalar kapsamında bireylerin sosyal sorumluluk bilincini teknolojik bilgi ve birikimleriyle entegre edip topluma fayda sağlayacak projeler ortaya çıkarmaları amaçlandı.

İnsan hayatını etkileyen her alanda yapılacak yenilik ve teknolojik gelişme ile uygulanabilir projelerin hedefinde; yararlılık, topluma fayda ve kolaylık yer almakta.

Bunlarla birlikte,  teknolojik ve ekonomik açıdan dezavantajlı bölgelerde sağlık ve ilk yardım, Engelli dostu, afet yönetimi ve sosyal inovasyon alanlarına ilişkin sorunları çözmek, bu bölgelerde hayatı kolaylaştırmaya yönelik çalışmalar ortaya koymak teknolojileri özgün ve millî kaynaklar ile hayata geçirmek temel hedeflendi.

Bu hedefler sonunda tuttu ve birçok ülkenin “bizde de Teknofest yapın” çağrılarına muhatap olan bir devrim yaşandı.

Teknofest, her şeyden önce gençlerimizin öz ve milli bir güven kazanmasını sağladı. Artık gençlerimiz başka ülkelerin yazıp dünyaya pazarladığı internet yazılımlarını kendisi yazıyor ve bunun patentini alıyor.

Artık gençlerimizin hayalleri var. Ve artık gençlerimiz milli ve yerli zihnin ve aklın, dünyanın birçok bilim adamından daha önde ve ötede olduğuna inanıyor.

Yıllardan beri “biz de yapabiliriz” özgüvenini baskılayan ufuksuz yöneticilere inat artık gençlerini yüreklendiren yöneticiler ve büyükler var.

Selçuk Bayraktar, artık gençlerimizin yeni idolü ve onun yolunda gitmeyi kendine hedef yapmış bir isimdir. Selçuk Bayraktar’ın sayısı şimdilerde belki bir ama yakın zamanda bu sayı artacak ve binlerce Bayraktar yurdun dört bir köşesinde insanlığa yeni bir soluk getirecektir.

Bu vesile ile Teknofest’te ilimizi temsil eden ve başarı elde eden ekipleri başta Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları olmak üzere  bu ekiplere her türlü maddi ve manevi desteği veren kişi ve kurumlara teşekkür ediyorum.

Yazarın Diğer Yazıları