Serkan GÜRTÜRK

Esnaf Birlik Seçimleri

Serkan GÜRTÜRK

Cuma günü, tüm esnaf odalarımızın bağlı olduğu Elazığ Esnaf Odaları Birliği’nin  Başkanlık seçimi var. Esnaf odaları, geçmişin ahilik teşkilatının üyelerine yaptıkları hizmet ve ticari ahlak ve etik kuralların konusunda günümüzde üyelerine hizmet eden önemli kuruluşlardır.
Kendilerine hem üyelik hem de gönül bağı ile bağlı üyelerinin maddi ve manevi haklarını koruyan, herhangi bir mağduriyet ve sıkıntıda yanlarında olan, başına gelen bir sorun ve sıkıntının çözümünde aktif rol oynayan odalarımız bu görevlerini hakkıyla yerine  getirmeye gayret gösteriyorlar(!)
Tüm odaların bağlı oldukları Esnaf Birlikleri odasının yetki ve fonksiyonu şüphesiz daha çok. Özellikle hükümet ve siyasetçiler nezdinde Birlik Başkanlarının yaptırım ve etkileri daha fazla.
İlimizde bugüne kadar yapılan çalışmalarda Esnaf Odaları Birliği, bu görevini hakkıyla yaptı mı ya da eksik bıraktığı alanlar oldu mu bunu en iyi yine kendi oda başkanları bilir.
Uzun süreden beri aynı makamlarda  yine aynı isimlerin bulunması bir imkan ve avantaj mıdır yoksa durağanlığın ve statükonun  devamı mıdır onu  yapılacak seçim sonuçları gösterecek.
Yapılacak birlik seçimlerinde dört aday yarışacak. Mevcut Başkan Cemil Erdem’in yanı sıra, Elazığ Konfeksiyoncular ve Tuhafiyeciler Esnaf Odası Başkanı Mitat Ulaş, Harput Esnaf ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Turan Kurnaz, Elazığ Sıhhi Tesisatçılar ve Doğramacılar Odası Başkanı Mehmet Çete, bu hizmet yarışında ben de varım diyerek adaylıklarını açıkladılar.
Dört adayın var olması oyların bölünmesini getireceğinden belki mevcut Başkan Erdem’in şansı artacak ama üyelerin “değişim” taleplerini de net bir şekilde görmek mümkün.
Mevcut Başkan elbette önemli başarılara imza atmıştır ve üyelerinin takdirini kazanmıştır ki uzun yıllardır bu görevi ifa ediyor(!) Ancak gelinen noktada yeni bir zihniyete, yeni bir anlayışa ve birliği sıradanlık ve rutinden kurtaracak yeni bir heyecana da ihtiyaç var. 
Esnaflarımızın artan sorun ve sıkıntıları yanında birçok Bakanlık ve kamu kurumunun imkân ve fırsatları var. Yapılacak bir çalışma ve proje ile bu imkânları üyelerinin emrine verilmesi gibi birçok avantajlar var. Bunların takip edilmesi ve sonuçlanana kadar ısrarla takipçisi olacak atılgan, özgüveni ve medeni cesareti yüksek, ilgili Bakanlık ve yetkililerin kapısını defalarca aşındırmaktan yorulup usanmayan, Elazığ’ın deyimiyle “canı yelincek”  Başkanlara ihtiyaç var.
Elbette vefa önemlidir ve gereklidir. Ancak on yıllardan beri gösterilen destek, katkı ve kredinin de bir sonu olmalı. 
Yeniliklere ve önemli projelere kapı aralayacak yeni bir  hizmet anlayışına  yelken  açılması, hem birlik hem de üyelerinin lehine çok olumlu ve güzel sonuçlar doğurabilir. Kaldı ki makamlar bir insana çeyrek asırlık bir yönetme imkânı vermişse bundan daha büyük bir onur ve şeref olamaz. 
Görevleri de tadında ve zirvede bırakmak gerekir. Belki vefa duygusu ve parçalanmış oy tablosu sizi yeniden seçtirebilir bu göreve ama inanın bu seçilmişlik  ve başarı,  sizin önümüzdeki süreçte mahçup  olmanızı da getirebilir.  Çalışmak yorulmak kadar dinlenmeyi ve emekli olmayı da bilmeli bir yönetici.
Bu duygularla, Elazığ Esnaf Odaları Birlik seçimlerinin şehrimize ve üyelerin hayırlı olmasını diliyor, yeni dönemde seçilecek Başkana başarılar diliyorum.

Yazarın Diğer Yazıları