Serkan GÜRTÜRK

CHP'NİN DEPREM RAPORU

Serkan GÜRTÜRK

 

İlimizde 24 Ocak 2020 tarihinde yaşanan deprem, hükümet kanadı yanında siyasi cenahın da hep gündeminde oldu.

Depremin ilk saatlerinden itibaren şehrimize gelen bakanları, iki gün sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan izlemişti. Yine bu süreçte birçok Bakan ve Milletvekili yanında sivil toplum örgütleri ile sendikaların genel başkanları, birçok şehrin Belediye Başkanı ilimiz ziyaret etmişti.

Ana muhalefet partisi CHP’nin de ilimize ilgisi yüksek olmuş, başta ilimiz CHP Milletvekili Gürsel Erol olmak üzere çok sayıda CHP’li isim sorunlara yakın duyarlılık göstermişlerdi.

Son olarak geçtiğimiz hata CHP Doğa Hakları ve Çevre Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali ÖZTUNÇ ve aralarında Elazığ Milletvekili Gürsel EROL da olmak üzere 30 milletvekilleri ile çevre illerin CHP il başkanlardan oluşan ve 7-8 Ocak 2021 tarihleri arasında ilimizde inceleme yaparak deprem bölgelerini ziyaret ederek vatandaşlarla görüşüp bunları bir rapor haline getirerek kamuoyuyla paylaştılar.

Her ne kadar “kulak çekme” polemiğinin gölgesinde kalsa da CHP’nin 30 milletvekili ile ilimize gelmesi önemli bir adım ve ana muhalefet partisi adına takdir edilmesi gereken bir tavırdı.

30 milletvekili gibi ciddi bir sayıyla ilimize gelinmesi ve halkın arasına girilerek görüşmeler yapılması, CHP’nin bu şehre verdiği değeri ortaya koydu.

Heyetin bu gezisi, siyasi olmaktan öte deprem gerçeği ile yüzleşmek ve depremin geride bıraktıklarını ve bunu gidermek için yapılan çalışmaları yerinde görmek incelemek, doğru olanlara teşekkür, yanlış ve eksikliklere de dikkat çekmekti.

Kaldı ki CHP Elazığ Milletvekili ilk günden beri depremin siyasi malzeme olarak kullanılacak bir konu olmadığını, bu meselenin siyaset üstü ve tüm paydaşlarla ortak olarak değerlendirilip, sorunları da el birliği ile aşılması gereken bir konu olduğunu ifade ediyordu. Milletvekili Erol, bu konudaki görüşlerini hem katıldığı tüm televizyon programlarında hem siyasi toplantılarda hem de TBMM’de büyük bir içtenlikle dile getirmiş, hatta yapılan başarılı çalışmalardan dolayı ilgili Bakanlara teşekkür etmekten de geri durmamıştı.

CHP’nin raporunu baştan sona okudum. İşin aslına bakarsanız yeni bir şey söylenmiyor ve yeni bir şey önerilmiyor. Bazı STK’ların raporlarından alınan Elazığ’ın depremselliği ve çözüm önerilerinin alıntılandığı raporun öneriler kısmında da yeni bir teklif yok.Bugüne kadar değişik kesimlerce de ifade edilen ve dile getirilen malumun ilamımdan öteye geçmeyen beyanlar.

Başta Haber Ayrıntı gazetemiz olarak, yerel medyamızda sıklıkla ifade edilen aksaklıklar ve ihmallerin yeniden ve madde madde yazıldığı raporda dikkat çekilen, bürokratların ilgisizliği ve ulaşılamaz olması gerçeğini ne yazık ki her bir hemşerimiz bu süreçte bizzat yaşadı.

Esnaflarımızın mağduriyeti ve verilen kredilerin ertelenmesi konusunuda konuşmayan oda başkanı kalmadı.

Yapılan güzel işlerin de zikredildiği raporda keşke Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şeriffoğulları’nın deprem anından bugüne ortaya koyduğu çalışmaları, tesislerinin tümünü halka ücretsiz açmasını, barınma, sıcak yemek, giysi ve muhtaç insanlarımıza ulaştırılan yardım kolilerinden de söz edilseydi.  Esnaflara ve öğrencilere yönelik destek paketinden ve çalışmalarından da örnekler verilerek söz edilseydi ve bunlar için harcanan dev bütçeye dikkat çekilerek hükümetin, Elazığ Belediyesi’ne artı destekler vermesi de önerile bilinseydi.

 

Her şeye rağmen CHP’nin deprem raporunun TBMM’de gündeme gelmesi ve tartışılması önemli bir başarıdır ve şehrimiz içinde   kazanım olacaktır.

Yazarın Diğer Yazıları