Serkan GÜRTÜRK

Bürokrasi, Siyaseti Bitiriyor

Serkan GÜRTÜRK

En kötü yasalar iyi yöneticilerin elinde iyi hizmetlere, en iyi yasaların da kötü, yeteneksiz ve basiretsiz yöneticiler elinde en kötü hizmetlere dönüşebileceği gibi bir söz hep söylene gelir.

Bu sözün ete kemiğe dönüşüp Elazığ olarak görüldüğü şehir Elazığ’dır ve Elazığ bürokrasisidir.

 

Bu Şehrin iyi yönetilmediğini, özellikle deprem ve pandemi sürecinin halka hizmetten ziyade eziyet ve hezimete dönüştüğü gibi bir gerçeği sık sık bu sayfalardan dile getirdik.

Bu düşüncelerimizde ve tespitlerimizde haksız ve yanlış olmadığımızı gördük. Elazığ Muhtarlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı ve aynı zamanda Hicret Mahallesi Muhtarı Murat Gülbasan, en son patlayan ve gerçekleri dile getirerek “kral çıplak” diyen yürekli bir ses oldu.

Deprem sonrası en aktif kurumlar olan Çevre ve Şehircilik ve AFAD Müdürlüğü’nün yetersiz kaldığını, bu yetersizliklerin hemen her gün değişik medya organları ve sosyal medyadan dile getirilmesine rağmen eksikliklerini gidermek şöyle dursun doğru dürüst bir bilgilendirme bile yapılmıyor.

Muhtarlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Murat Gülbasan’ın bürokratların hakkındaki sitem ve iddialarına yanında söylediği çok önemli bir konu var. Gülbasan, bu şehirde siyasi kurum ve siyasetçilerin görevlerini yerine getirdiklerini ancak bürokratların kraldan fazla kralcılık yaparak halka tepeden bakıp işleri zora sokup çıkmaza ittiklerini ifade ediyor.

Gülbasan bu tespiti ile siyasilere açıkça mesaj ve hatta dost uyarısı yapıyor. Ve diyor ki siyasilere;  “tüm gayret ve samimi çalışmalarınıza rağmen bu bürokratlar sizi bitiriyor ve daha da bitirecek. Bunların tuzu kuru. Bugün borada bürokratlar yarın başka hatta daha üst bir görevde olacaklar. Bunların hak diye, halkın sorunları diye bir derdi ve sorunu yok. Ama olan size oluyor ve fatura, siyasi irade ve siyasi şahsiyetlere çıkıyor. Tabloyu iyi görün ve önlemlerinizi ona göre alın”

Görünen ve yaşananlar da odur ki bürokratlar ve memurlarımız gerçekten kendilerini layüsel yani keyfine göre hareket eden ve dokunulmaz sanıyor. Halkın sorunlarını çözme yerine, onları muhatap alıp doğru dürüst muhatap bile olunmuyor. Her bir bürokrat, kendini halka hizmete memur değil, kendisini o makama getiren tek bir siyasetçiye karşı sorumlu görüyor ve sadece ondan gelen taleplere kulak kesiliyor. Diğer talep ve haklı isteklere ne yazık ki kulak tıkıyor.

Tüm bunlar yaşanır ve herkesçe dile getirilirken Valilik makamı ve bakanlıkların da duyarsızlığına da çok anlam verilemiyor. Şehirdeki bu tür bürokrat duyarsızlığı ve ilgisizliği resmi kurumlarına ve devlete güveni zedeliyor.

Gülbasan’ın bu tespiti ve uyarısını siyasilerimiz ne kadar ciddiye alır ya da alır mı bilinmez ama fotoğraf bu. Gerçek ve halkın düşünceleri bu. Takdir kendilerinin.

Yazarın Diğer Yazıları