Serkan GÜRTÜRK

Bu Günleri de Gördük!

Serkan GÜRTÜRK


Merhum ve efsane Başbakan Erbakan,  halk ile devlet arasındaki ilişkiyi izah ederken şu cümleleri kurmuştu geçmişte.
“Halk, devletinin icraatlarını ve hizmetlerini görüp memnuniyetini ‘benim devletim ne güzel devlet, bu işi ne güzel düşünmüş de bu hizmeti bizlere sunmuş’ demeli. Eğer devleti halkına bu cümleleri kurduramıyorsa o devlet, devlet, o yönetici iyi yönetici değildir”
Bir tarafta merhum Erbakan’ın devletin vasfını ve milletin devlet tarifi,  bir tarafta ise ilimizde son günlerde yaşanan devlet algısına milletin bakışı.
Kamu görevlileri, kendilerine tevdi edilen görevleri en güzel şekilde yaparak halka hizmet yapmakla birlikle, yine devletin adil, şeffaf ve eşitlik anlayışını icraatlarına yansıtmak gibi daha önemli bir görevleri de vardır.
Kamu görevlisi, devletin temsilcisidir. Kamu görevlisi her haliyle davranışlı, halka yaklaşımı, icraatları ve kamu çıkarlarını koruma konusundaki duyarlılığı ve hassasiyeti ile ölçülür ve değerlendirilir.
Kamu görevlisi, yönettiği kurum ya da şehri yürürlükteki kanunlar, yasalar ve  mevzuatlar çerçevesinde yönetmeleridir.
Kamu görevlisi, bir gurubun, bir kliğin ya da bir zümrenin değil her kesimin yöneticisi olduğunu unutmamalıdırlar.
Kamu görevlisi, kendisinin adil ve yetkin özelliklerine güvenerek kendisini o makamlara atayan iradeye zarar ve halel getirecek davranışlardan kaçınmalıdır.
Kamu görevlisi, yaptıkları icraatları ile sadece birkaç kişi ya da zümreyi mutlu etmek yerine şehrin tümünü mutlu ve memnun etmekle yükümlüdür.
Kamu görevlisi, hatır-gönül, baskı ya da dayatmalara gelmeden her adımını yasal çerçeve içinde atmalıdır.
Kamu görevlisi, birilerinin tehdit, şantaj ya da bunu ima eden yaklaşımlarını yutmak yerine anında kolluk kuvvetlerine ihbar ederek gereğini yapmalı ve şehrin bu tür komplolara alet edilmesine müsaade etmemelidir. 
Kısaca şehrin, değişik olumsuzluklarla değil, güzel hizmetlerle gündem gelmesi yönünde ferasetli ve öngörülü olmalı ve devlet adamlığı vasfını kuşanmalıdır.
Bunu yapmak çok zor değil. Sadece işine ve görevine odaklanmak bunun için yeterli. Fazla mesaiye bile gerek yok.

Yazarın Diğer Yazıları