Serkan GÜRTÜRK

BİRİNCİ PROBLEM SU

Serkan GÜRTÜRK

 

Bayram öncesi şehir olarak ciddi anlamda  su kesintisi yaşadık. Aşırı sıcaklar, klima çalışmasından ve tesislerin soğutucu kullanımlarından dolayı fazla yüklenmeden kaynaklanan trafo yangını sebebiyle oluşan elektrik kesintisi şehre uzun süreli su kesintisi olarak yansıdı.

Elazığ Belediyesi’nde kaynaklanan bir problem olmasa da vatandaşa suyu ulaştırılması gereken kurum olması sebebiyle haksız da olsa belediye eleştirilere muhatap oldu.

Bayram öncesi su tüketiminin fazlalığından dolayı olsa gerek ki bu  kesinti halkımızı olumsuz etkiledi.

Yaşanan bu olay da gösterdi ki su konusunda varlık içinde yokluk yaşayan bir il konumundayız. Yıllar önce Veysel Eroğlu’nun DSİ Genel Müdürü olduğu dönemde şehrimizin içme suyu ihtiyacını  karşılayacak alternatifler kaynaklar arasında en isabetlisi olarak  görülen ve proje hazırlanarak üç ayrı bölüm halinde ihaleye çıkartılan Hamza Bey içme suyu projesi önemli bir bölümü yapıldığı halde tamamlanamadığı için susuzluğa duçar oluyoruz.

Baraj gövdesi tamamlanmış, hatta su tutularak önemli bir oranda su debisi oluşmuş Hamza bey barajından suyu şehre aktaracak şebeke hattının tamamlanamaması yüzünden cennet içinde adeta çölü yaşıyoruz.

Proje gereği Karşıyaka mahallesinde yapılan temiz su arıtma tesisinin de tamamlanmış olması konuda yüzde 90’lık bir bölünün tamamlandığı anlamına geliyor. Yapılacak tek şey, önemli bir bölümü tamamlanmış ve şehre 15 kilometrelik bir mesafeye kadar getirilmiş ana hattın bir an önce tamamlanması ve suyun kendi cazibesi ile şehre verilmesi.

Bu işlem yapılmadığı için bizler hem su temini için elektriğe bir dünya para ödüyoruz hem de en küçük bir elektrik arızasında susuzluktan kırılıyoruz.

Hamza Bey içme suyu projesi şu an hem şehrin, hem şehrin ekonomisinin, hem siyasetin hem de tüm kurumların birinci sıraya alması gereken projedir. Bu konuda gerekirse şehrin idari, siyasi ve STK’larının da katılımıyla bir su zirvesi yapılmalı ve her bir taraf kendi üzerine düşeni acil olarak yerine getirecek adımları atmalıdır.

Ana şebeke hattı için gerekirse tüm yatırımlara ayrılan ödenekler transfer edilerek öncelikle bu proje tamamlanmalıdır. Yapılacak ödenek hızlandırılması ile verilenin katbekat karşılığı elektrik faturalarıyla bile bir yıl içinde amorti edilecektir.

Burada asıl görev siyasilerimize ve milletvekillerimize düşmektedir. Bu hususta ilgili kurumlardan alınan güncel veriler değerlendirilmeli ve alternatif ödenekler üzerinde bakanlıklar nezdinde konunun ciddiyeti ve aciliyeti anlatılarak ciddi siyasi baskı yapılmalı ve kışa girilmeden tüm eksiklikler tamamlanarak Hamza Bey barajının kaliteli  suyu halkımızla buluşturulmalıdır.

Yazarın Diğer Yazıları