Serkan GÜRTÜRK

BİR BİLENDEN GÜZELLEMELER

Serkan GÜRTÜRK

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları mazbatasını aldıktan ve görevi üstlendikten sonra çalışmalarına başladı. İlk günlerin yoğun ziyaret ve hayırlı olsun trafiğinden sonra kendi ekibini oluşturarak kolları sıvadı.

Başkan Şerifoğluları’nın oluşturduğu kadronun genelde kamuoyunda kabul gören isimlerden oluşması ve rövanşist duygularla değil ehliyet ve liyakat güdüsüyle yapılmış olduğunu görmek de zor olmadı.

Başkan Şerifoğulları ekip oluştururken bugüne kadar her bir başkanın hayal ettiği ama gerçekleştirmek için bir türlü cesaret edip irade koyamadığı radikal bir kararı hayata geçirdi.

Başkan Şerifoğulları, kadrosunu oluştururken meclis üyeleri arasından başkan yardımcısı ataması yapmamak gibi çok doğru ilkesel bir karar aldı.

Neden doğru olduğu geçmiş dönemlere bakıldığında rahatlıkla görülecek bu karar, anlaşılan kimin adına kalemşörlük yaptığı oldukça sırıtan bir ağabeyimizin zoruna gitmiş ve kendince kurulduğu köşesinden başkan Şerifoğluları’na akıl vermeye kalkmış.

Neymiş efendim Başkan vekilliği bir kadro değil, nezaketen bir unvanmış, dolayısı ile yakın çalışma arkadaşları başkan vekili yapılmak isteniyorsa, başkan yardımcılığı unvanı ile birlikte verilmeliymiş.  Başkan yardımcıları yürütme erki içinde yer alır da başkan vekili eğer başkan yardımcısı değilse sadece nezaketen idare edilirmiş. Hele hele bu işi yürütebileceğinden emin olunan kimseler dikkatli değerlendirilmeliymiş.

Vay aklını (pardon tetikçiliğini) sevsinler senin… Bir kere şunu iyi bil ki Başkan Şeirfoğulları’nın meclis üyeleri arasından başkan yardımcısı atamama kararı şahıslarla ve bu makama talipli olanlarla ilgili değil tamamen ilkesel ve siyasi deha üzerine inşa edilmiş hem kendi siyasi kariyeri hem de belediyecilik hizmetleri açısından hayati öneme sahip tarihi bir karardır. Elbette Şahin Şerifoğulları bu şehre hizmet edecek çalışma arkadaşlarından en azami derece faydalanacak ve onların kendi yetenek ve birikimlerinin hizmete yansımasını talep ve takip edecektir.

Başkan Şerifoğulları, birilerini belediye başkan yardımcısı makamına taşımak için değil bu şehri bulunduğu yerden daha ötelere taşıma konusunda halka söz vermiştir. Bu hedef için MHP adayı Bilal Çoban da dâhil olmak üzere herkesten katkı ve proje desteği alabileceği gibi meclis üyelerinden de bunu bekleme hakkı vardır.

Meclis üyeleri belediyeyi değil genel anlamda şehrin yönetimine katkı sağlamak için aday olur ve bir partinin listesinde yer alır.

Hiç kimseye ne partinin ne de başkanın yönetimle ilgili bir sözü ve vaadi olamaz ve olmamıştır. Başkana yakın olmak, onun geçmişten beri arkadaşı, dostu ve sırdaşı olmak herhangi bir hak doğurmadığı gibi en çok da bu isimlerin başkana sorun çıkarmak değil her konuda destek olmaları ve katkı sunmaları gerekir.

Meclis üyelerinin asli görevleri, seçildikleri mahalle, yöre, toplumsal katmanlar ile şehrin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmesine katkı sağlamak, parti ve belediye politikalarını kamuoyunda doğru ve etkin bir şekilde tanıtacak faaliyetlerde bulunmaktır.

Belediye meclis üyelerinin yerel parlamentonun milletvekilleri gibi halkın içinde, onların arasında ve onların taleplerini ve isteklerini belediye makamına ulaştırma ve çözümlerinin takipçisi olma gibi ulvi bir görevleri vardır ve zaten bunun için kendilerine oy verilmiştir. 

Belediye Meclis üyeleri arasından belediye başkan yardımcısı atamama kararının siyasi deha ürünü bir karar olduğunu ifade etmiştik. Çünkü geçmiş yıllar da göstermiştir ki meclis üyeliğinden başkan yardımcısı atamak hem parti içi siyasi ahenk ve uyumu bozuyor hem de klikleşmelere ve parti içi muhalefetin fitne tohumlarının yeşermesine kapı aralayabiliyor.

31 Mart seçimleri öncesi belediye meclis üyeliği listesinin nasıl oluştuğunu, hangi siyasi dengelerin gözetildiğini çok iyi bilen ve izleyen vatandaşlar, Başkan Şerifoğullarının kararının hem belediye hizmetlerinin etkin ve verimli yürütülmesi hem de parti içi ahengin bozulmaması için ne kadar önemli ve isabetli bir karar olduğunu ifade ediyorlar.

Başkan Şerifoğulları’nı güya tecrübesiz, deneyimsiz ve siyasi yönetim kapasitesini kendince yetersiz bulup akıl verme hadsizliğinde ve gafletinde bulunan akildanelere de söylenecek epey söz var.

Sizin tecrübesiz görüp bir bilen edasıyla akıl ve yön vermeye çalışıp rota çizmeye gayret ettiğiniz Başkan Şerifoğulları’nın arka planında 25 yıllık bir siyasi deha ve tecrübe var.

Siyaset sahnesinin hem hazanını hem baharını gören duayenler var. Siyasi dengeleri ve kurumsal itibarı milimetrik hesaplayan bir birikim, donanım ve müktesebat var. Ve bu süre içerisinde sizlerde olduğu gibi başarısızlık değil, başarı, feraset ve siyasi öngörü var.

Önce bir aynaya bakmak lazım gelir zannımızca. Geçmişten bugüne bulunduğu hiçbir görevde başarı sağlayamadığı gibi yetki ve sorumluluk verilen bürokrasi, siyaset, ticaret, ekonomi ve STK görevlerinde geride bir enkaz bırakmanın kamuoyundaki yansımaları hala taze ve diri olan sözüm ona “bir bilen”in beyanları ne kadar ciddiye alınır bilinmez ama biz kendisine yeni oluşumlara yelken açmasını tavsiye ederiz. Zira oranın da yıkıma ve hezimete ihtiyacı var. Babacanca ve Davudi bir sada ile Güle koşmak varken kadim dostuna Güzellemeler yapmak neyin nesi ola ki…

 

 

 

Yazarın Diğer Yazıları