Serkan GÜRTÜRK

Asayişte Sorunlar Var

Serkan GÜRTÜRK

İlimizde son yıllarda asayiş olaylarında ciddi bir artış olduğunu haberlerden net olarak görebiliyoruz. Basına yansımayan çok sayıda vakaları da biliyor ve görüyoruz.
Cinayet, silahlı mekân basma, gasp, hırsızlık,uyuşturucu,yasal olmayan dernek ve kulüpler, tehdit ve şantaj neredeyse vaka-yı adiyeden oldu bu şehirde. Gün geçmiyor ki yeni bir ölüm ve çatışma haberi almayalım.
Asayiş olaylarının artışında ekonomik, sosyolojik ve psikolojik sebeplerin etkisi yüksek ancak yeteri derecede önlem alınmaması, potansiyel suç odaklarının teknik ve fiziki takip sonucu çökertilmemesi, suç mahfillerine yönelik sıkı denetimler yapılmaması da bu sayısının artmasına katkı sunuyor.
Son yıllarda artan, Emniyet Genel Müdürlüğünün de geçtiğimiz günlerde halkı uyardığı, hemen herkesin bildiği konuştuğu ve sonu genellikle cinayetle biten ses ve görüntü kaydı üzerinden yapılan tehdit ve şantaj olaylarında çökertebilecek şebekeler, bu vakaları tamamen yok etmese de azaltabilir.
Bunun için vatandaşa da görev düşüyor. Bu konuda tehdit alanların, hiç çekinmeden emniyetin ilgili birimleriyle temasa geçerek yapılacak operasyonlara katkı sağlamalı ve yetkililere yardımcı olmalıdır. 
İlimizdeki bir önemli sorun da 112 acil çağrı merkezi. İhbar yapmak amacıyla ve biraz da zamanla yarıştığınız bir konuda, telefonu alan ilk görevliye “emniyet yetkilisini bağlayabilir misiniz” dediğiniz halde “konuyu ben bir dinleyeyim” diyerek 5-6 dakika zaman kaybediliyor ve sonunda “sizi emniyet görevlisine bağlıyorum” diyerek belki de ihbara konu olan vakanın olumsuz sonuçlanmasına ve iş işten geçmesine sebep oluyor.
Nedendir bilinmez, son yıllarda iş yerlerinde sigara içme yasağı ile ilgili denetlemelerde de bir duraksama oldu.  Geç saatlere kadar yüksek sesle müzik yayınları, ruhsatsız tekel ürünleri satan işyerleri ve daha birçok sorun.
Şurası bir gerçek  ki şehir, hem güvensiz hem huzursuz bir konuma geldi. Bizlerin burada zikrettiği sorunlar tüm şehir halkının da mustarip olduğu konular. 
Hiçbir sorun, çözülemeyecek derecede zor ve imkânsız değildir. Yeter ki bilimsel ve profesyonel olarak doğru isimlerle ve doğru kadroyla çözüme odaklanılsın. Sabırla ve özenle yapılan çalışmalar mutlaka olumlu semereler verecek ve şehir halkının en çok şikâyetçi olduğu konular çözülecektir.
Hırsla, öfkeyle, kendi terfi ve tayini düşünen palyatif önlemlerle değil, mantıklı ve akılcı çözümlerle altından kalkılamayacak problem yoktur ve bu şehir şahsi beklentilere alet edilmeyecek kadar kadim ve köklü bir şehirdir!

Yazarın Diğer Yazıları