Serkan GÜRTÜRK

AKLIN YOLU BİR

Serkan GÜRTÜRK

Geçtiğimiz hafta “beceremediniz, çekilin” manşetini atmış ve Sivrice Hazarbaba Kayak Merkezi’nin ilk etapta kamu tarafından işletilmesinin sağlanmasının ilimiz turizmi açısından faydalı olacağını ifade etmiştik. 
Tanınan her türlü imkânlara ve kendilerine gösterilen kolaylıklara rağmen kayak merkezini, konumuna ve şanına uygun yönetemeyen müstecirin tepkisine hatta sitemine rağmen, bu konuda ne kadar haklı olduğumuzu attığı adımlar ve aldığı kararlarla bizzat ilimiz Valisi Çetin Oktay Kaldırım bir kez daha gösterdi.
Yükümlülüklerini yerine getirmediği ve işler halde bulunan tesisi, yeterli bakımları yapılmadığı için atıl hale sokan müstecirin sözleşmeden doğan hakkı sebebiyle fesheden İl Özel İdaresinin gerekçeli kararını kamuoyuyla detaylıca paylaşmasının  ardından konu gazetemizde de ele alınmıştı.
İl Özel İdaresinin açıklamasından hareketle hazırladığımız haberde tesisin şehrimizin turizmi açısından çok değerli oluğunu, bu tesise sadece kar ve rant amaçlı bakılamayacağını, bugüne kadar ortaya konan uygulamalar ile bunun sağlanamadığını ve bu duruma il özel idaresi müdahale ederek tesisin işletilmesini Sivrice kaymakamlığına bağlı Köylere Hizmet Götürme Birliğine vermesinin çok isabetli bir karar olduğunu dile getirmiştik.
Bu gelişmelerden sonra ilimiz Valisi Çetin Oktay Kaldırım, medya kuruluşlarımıza gerçekleştirdiği ziyaretlerde bu konuda önemli açıklamalarda bulundu. Vali Kaldırım, tesislerin yeniden işler hale getirilmesi, halkımızın bu merkezde ihtiyaç duyacağı tüm sosyal ünite ve tesislerin kamu tarafından yapılacağını, bu sezonu en iyi şekilde değerlendirmek amacıyla yeni kayak malzemeleri ve farklı malzemelerin temin edilmesi için görevlendirme yaptıklarını ifade etti.
Tesisin eksikliklerinin giderilmesinin ardından yine kar gayesi gütmeden Sivrice kaymakamlığı tarafından işletileceğini ifade eden Vali Kaldırım, tesisin tanıtımı için de profesyonel yöntemlerle hareket edileceğini söylemesi halkımız tarafından da memnuniyetle karşılandı.
Vali Kaldırım tüm bu eksikliklerin giderilmesinin ardından devletin işletmeden çekilerek bu konularda uzman şirketler ihale edileceğini ve bugünden bile çok sayıda taliplinin olduğunu söylemesi ilimiz turizmi açısından da umut verici bir gelişme oldu.
Hazarbaba Kayak Merkezinin 20 yıl öncesinden durumunu biliyoruz. Çok sayıda firma, tesis işletmek amacıyla ihaleye girdi ve aldı. Ancak tek amaç kar etmek olunca durum değişiyor. İşletmeciler dünden bugüne kar etmenin derdinde oldukları için beklentilerine karşılık bulmayınca gerekli özen ve önemi göstermiyorlar.
Turistik bölgeler ve tesisler ancak tanıtım ve güzel işletme mantığıyla isim yapar ve tanınırlar. O tesisi kayak ya da gezi için gelen insanları bir tanıtım elçisi ve devamlı müşteri adayı gibi görmek yerine “nasıl olsa bir daha gelmeyecek ne koparırsak kardır” mantığıyla hareket etmek hem ticari müesseseyi hem de tesisi köreltir ve bitirir.
Geçmişte ve bugün de yaşananlar bundan ibaretti. Ancak yanlış hesap Vali Kaldırım’dan döndü ve tesisi yeniden halkın hizmetine sunulmak amacıyla kamuya geçti. İnanıyoruz ki profesyonel bir mantıkla ve kar değil tanıtım amacıyla yapılacak işletmecilik daha iyi sonuçlar verecek ve şehrimiz turizmi, dünyada tanınan bir kayak merkezine sahip olacaktır.

Yazarın Diğer Yazıları