Serkan GÜRTÜRK

Adayların Geçişkenliği

Serkan GÜRTÜRK

Haziran 2023 tarihinde yapılacak seçimlerle ilgili siyasi partilerin genel merkezlerinde ve il teşkilatlarında yaşanan hareketliliğe rağmen, milletvekili olmak gibi bir düşüncesi olan isimlerdeki tersi bir durum dikkatlerden kaçmıyor.
Siyasi partilerin hummalı çalışmalarına rağmen, gönlünden milletvekili olmak geçen isimler, geçmiş seçimlerde görülen seçim takvimi ve teamüllerin aksine hala ortaya çıkmış değiller.
Hemen hepsinde bir kararsızlık ve “bekle gör” haleti ruhiyesi hakim. 
Aslında bunun en büyük sebebi milletvekili olarak sahaya ne çıkıp çıkılmayacağı değil, hangi, partiden çıkılacağına dair bir med-cezirin yaşanması.
Eskiden partilerin kemik oylarına karşın bir de yüzergezer oyları ve özellikle kararsız seçmenleri alan bir yapı vardı. Seçmen zaman zaman kitlesel halde bir partiye yönelir ve onu iktidar yapardı. Demokrat Parti, Anavatan ve Ak Parti’nin iktidara geliş hikâyelerinde “eskiden usanma, yeniye güvenme” duygusu vardı.
Geçmişte seçmenlerin farklı partilere yönelik mobilize eylemleri, şimdilerde adaylık düşünen isimlerde de görülüyor.
Geçmişte, bir partinin etkili makamlarında görev yapan, bu siyasi kimliğiyle öne çıkan isimlerin, şimdilerde farklı ve hatta tam tersi görüşlere sahip parti kulislerinde isimleri geçmesi ve bu partiyle aracılar vasıtasıyla görüşülmesi de gösteriyor ki artık seçmenleri geçişkenliği gibi adayların da geçişkenliği söz konusu. 
İşin ilginç tarafı bu sürpriz geçişlere karşı kamuoyunun verdiği tepki de çok olumsuz değil. Bazı partilerin umut olmaktan çıkması ve özellikle öteden beri hizmeti ve emeği olan isimlere ısrar ve inatla mesafeli durulması, hem adaylık düşünen isimlerde hem de seçmen kitlesinde bu geçişler meşruiyet kazandırdı.
 “Madem o partide sana yer vermiyorlar sen de şu partiye git” yönlü telkin ve tavsiyeler, olayın muhatabında ve kamu vicdanında da yer edince, geçmişin bilinen siyasetçilerini farklı zeminlere itti.
Toplumun eskiden olduğu gibi parti tutma eğilimleri ve taassuplarının kalmadığını gören uzmanlar, yapılacak seçimlerde ilk duyulduğunda bir süre şok etkisi oluştursa da birkaç günde herkesin ikna olup benimseyeceği geçişler ve transferlere hazır olunması görüşünü dile getiriyorlar.
Uzun yıllar size hizmet etmiş, başarılar elde etmiş ve hiçbir şaibeye bulaşmamış , ilkeli duruşuyla her kesimden insanın sevgi ve sempatisini kazanmış isimlere sırtını dönen bir parti olursa, bu değerlere sahip çıkan bir siyasi parti de bulunur. Zira tabiat boşluk kabul etmez!
 

Yazarın Diğer Yazıları