Ahmet POLAT

Spor Yasası

Ahmet POLAT

TBMM Başkanlığına sunulması beklenen Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifinin detayları belli oldu. 

Buna göre, spor anonim şirketlerinin oluşumu yasal zemine bağlanacak, kulüp yöneticileri dönemlerindeki zarardan sorumlu tutulacak. 

AK Parti tarafından teklifle kısa süre içinde TBMM Başkanlığına sunulması bekleniyor. 

Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi'nin detayları ise şöyle; spor camiasının beklediği, yaklaşık 60 maddelik kanun teklifi üzerindeki çalışmaları sürdürmekte. Spor camiası temsilcilerinin katılımıyla bugüne kadar 20'nin üzerinde toplantı gerçekleşti. 

Gençlik ve Spor Bakanlığı, TFF ile Kulüpler Birliği, Voleybol, Tenis, Hentbol, Güreş, Judo, Boks, Yüzme, Okçuluk ile Atıcılık ve Avcılık Federasyonu başkan ve yöneticilerinin görüş, öneri ve talepleri dinlendi ve meclis başkanlığına sunulacak.

 

Kulüpler, Bakanlığın tesciliyle kurulacak

Spor kulüplerinin dernek tüzel kişiliğinden ari ayrı bir tüzel kişilik oluşturmalarına imkân sağlayacak. Spor kulüplerinin, Gençlik ve Spor Bakanlığının tesciliyle kurulmasını hayata geçecek. Daha önce dernek statüsünde bulunan spor kulüplerinin, kamu yararına çalışma durumunu korunacak. Spor kulüplerinin birleşerek federasyon ve konfederasyon şeklinde üst kuruluş kurmalarına imkân sağlayacak. Kulüpler zorunlu ve ihtiyari organlarının şekli, tescil aşamalarında aranacak şartlar ile yöneticilerinde olması gereken niteliklerin belirlenecek.

 

Kayıt dışılığın da önüne geçmiş olacağız

Spor kulüplerinin birleşmesi ve malvarlığının devrinin yasal zemine kavuşturulacak. Yapılacak işlemlerin banka ve PTT gibi kuruluşlar üzerinden yapılması sağlayarak kayıt dışılığın da önüne geçmiş olacak.

 

Yöneticilik için belirli suçlardan mahkûm olmama şartı getirilecek

Menajerliğin ve futbolcu sözleşmelerinin şeffaflık ilkesi ışığında düzenlenmesi sağlanacak. Spor anonim şirketlerinin oluşumu yasal zemine bağlanacak. Düzenlemeyle spor kulüpleri ve spor anonim şirketlerinin profesyonel şube açabilmeleri de hayata geçirilecek. Spor kulüplerinin ve spor anonim şirketlerinin denetimini sıkı kurallara bağlayacak. Spor kulüplerinde kurul üyesi olabilmek için belirli suçlardan mahkûm olmama şartı getiriyor. Derneklerle ilgili kısmi olarak var olan bu hükmü, spor kulüpleri ile ilgili güveni, şeffaflığı ve denetlenebilirliği sağlamak için hayata geçirilecek.

 

Şahsi mal varlıklarıyla sorumluluk esasını hayata geçireceğiz

Spor kulüpleri ve spor anonim şirketleri için denk bütçe sistemi getirilecek. Bütçe harcama ilkeleri, borçlanma, temlik gibi konular belirlenecek. Anonim şirket ve kulüp yöneticilerinin, kulüpleri veya spor şirketlerini zarara uğratmalarını önlenmiş olacak. Yöneticilerin, kulüp veya spor anonim şirketlerini zarara uğratmaları halinde şahsi mal varlıklarıyla sorumluluk esasını hayata geçirilecek. Borçlanma ve alacakların temlik etmesi belirli sınırlar içinde mümkün hale getirilecek. Böylece şirket veya kulüplerin aşırı borçlanması, uzun süre alacaklarının temlikle devredilmesinin de önüne geçmiş olacak.

 

Sözleşmeler noterde imzalanacak

Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi'nde menajerlikle ilgili konular, Uluslararası Futbol Federasyonları Birliğinin (FIFA) menajerlerle ilgili belirlediği standartlarda hangi eğitimlerden geçeceği, hangi şartları taşımaları gerektiği ve görevleri sırasında hukuka aykırı davranışlar içinde olurlarsa nasıl yaptırımlarla karşı karşıya kalacaklarına ilişkin ilkelerin belirlendiği gibi bu yasada da uygulanmış olacak. Ülkemizin şartları dikkate alınmak hem de FIFA'nın ortaya koyduğu ilke ve standartlar benimsenmek suretiyle evrensel genel geçer bir menajerlik standardını hayata geçirilecek. Menajerlerin futbolcularla yapmış olduğu sözleşmeler noterde düzenleme şeklinde yapılmasını sağlanacak. 

 

Mevcut borçlar nasıl ödenecek?

Düzenlemeyle kulüp yöneticileri, uğrattıkları zararlardan şahsi mal varlıkları ile sorumlu tutulacak. Hem cezai hem de hukuki sorumluluk açısından kulüp başkanlarının daha evvelki iş ve eylemlerinden dolayı bir yükümlülük getirilmiyor. Spor camiasının bir bütün olarak sportif başarılara odaklanmasını sağlayacak bir zemini de hayata geçmiş olacak. Düzenleme bir taraftan mali açıdan bütün sektörün kayıt altına alınmasını sağlayacak, diğer taraftan da şeffaflık, demokratiklik ve denk bütçe anlayışıyla faaliyet gösteren spor kulüpleri ve federasyonlarının hayata geçirilmesini sağlayacak.

Yazarın Diğer Yazıları