Ahmet POLAT

Spor Sakatlıkları

Ahmet POLAT

Günlük yaşamda her kişinin yaşayacağı ve de yaşamış olduğu sakatlıklar hakkında kısada olsa bilgi vermek istedim.
Spor ile ilgilenen kişilerde daha fazla görünen fakat herkesin başına gelebilecek; yürüme, ani hareket etme, ve vücut direncinin düşmesi sonrası oluşan kramplar gibi.
Herkesin bilmesi gereken kısa bilgileri sizlerle paylaşmak istedim.

En Sık Yaşanan Sakatlıklar:
Düzenli spor yapmak, vücutta pozitif değişikliklere sebep olur ve sağlığı olumlu yönde etkiler. Ancak spor yapmak aynı zamanda talihsiz kazalar sonucu sakatlanmalara da yol açabilir. Hem basketbol, futbol ve hentbol gibi grup halindeki oyunlarda hem de tek başına antrenman yapıldığı esnada sporda sakatlanma olasılığı bulunur. Bazı spor dallarına göre değişik spor sakatlıkları çeşitleri olsa da genellikle kas, kemik, eklem ve dokularda sakatlık ve yaralanmalar görülebilir. 

Sakatlıklarının Nedenleri Nelerdir?
Sakatlıkların nedenleri, kişinin kendisinden kaynaklanabileceği gibi dış faktörler de yaralanmalara yol açabilir. Sakatlanmaların, ısınma ve soğuma hareketlerinin göz ardı edilmesi gibi faktörlerin yanında doğru ekipmanı kullanmama veya diğer kişilere çarpma, düşme vb. faktörler sonucunda yaşanabilir. Sakatlanmalarının nedenleri hakkında fikir sahibi olmak, olası sakatlıkların önüne geçmek için gerekli önlemleri almanıza yardımcı olabilir. 
Spordan önce ısınma hareketlerinin dikkatli bir şekilde yapılmadığı durumlarda sakatlanma riski artar.
Çeşitli postür bozuklukları, sporcuların sakatlanmaya daha yatkın olmasını yol açar.
Uykusuzluk, sağlıksız beslenme, kas ağrıları, oksijen yetersizliği gibi farklı etkenler yorgunluğa sebep olur. Yorgunluk da kişinin dikkatinin dağılmasına, dayanıklılık azalmasına ve güçsüzlüğe neden olduğu için spor esnasında sakatlanma olasılığını yükseltir.
Konsantre olmakta güçlük çekme gibi psikolojik faktörler de sporcu sakatlıkları nedenleri arasında yer alır. 
Özellikle kişinin tek başına antrenman yaptığı sırada hatalı teknik uygulaması sonucu sakatlıklar ortaya çıkabilir. Sürekli olarak hatalı tekniği uygulamak sakatlığının kronikleşmesine sebep olabilir. 
Spor türüne uygun ekipman kullanılmadığı zaman sakatlanma riski yükselir. Örneğin koşarken koşu ayakkabısı kullanmamak ya da bisiklet sürerken kask takmamak sakatlanma ihtimalini artırır. 
Spor yapılan alanın engebeli olması gibi çevresel faktörler de sporda sakatlıklar yaşanmasına neden olabilir.

En Sık Yaşanan Sakatlıklar Nelerdir?
İster arkadaşlarınızla basketbol ya da futbol maçı düzenliyor; isterseniz de evinizde basit ağırlık egzersizleri yapıyor olun. Spor esnasında yaşanan sakatlıklar herkesin başına gelebilir. Profesyonel sporcuların pek çoğu kariyerlerinin bir döneminde sakatlıklarla uğraşmak zorunda kalmıştır. Hem amatör hem de profesyonel sporcularda sıklıkla görülen sakatlıkların neler olduğuna şahit olmaktayız. 

Kramplar :
En sık görülen sporcu sakatlıklarının arasında kas spazmları (kramplar) ilk sıralarda yer alır. Kramplar çok sık görülse de oluş nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Kondisyon eksikliği, susuz kalma, ısınma hareketlerinin yapılmaması, kasların zorlanması ve yorulması gibi faktörlerin krampların arkasındaki sebeplerden olduğu kabul edilmektedir.  

Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı beslenin ve düzenli spor yapın…

Bir Sonraki yazımızda;
●    Ayak Bileğinin Burkulması
●    Kasık Ağrısı
●    Tendon Yaralanmaları
●    Tenisçi Dirseği
●    Diz Ağrısı
●    Spor Sakatlıkları ve Tedavileri

Yazarın Diğer Yazıları